Головна Новини Суспільство події Замість держекспертизи шламових полів МГЗ активісти звернулися до приватного експерта Юрченка
commentss НОВИНИ Всі новини

Замість держекспертизи шламових полів МГЗ активісти звернулися до приватного експерта Юрченка

Експерт, у свою чергу, заявив, що у волоссі мешканців сіл, які розташовані поблизу НГЗ, нібито підвищений вміст небезпечних елементів

5 листопада 2021, 11:11
Поділіться публікацією:

Відходи виробництва Миколаївським глиноземним заводом (НГЗ) – червоний шлам – нібито катастрофічно впливають на здоров'я людей. Про це заявив в інтерв'ю "Фокусу" приватний експерт Євген Юрченко, який на замовлення громадської організації "Стоп шлам" проводив експертизу волосся мешканців Миколаївщини. Проте фахівець знову не пояснив, як у нього опинилися зразки для досліджень, пише видання Delo.ua.

Замість держекспертизи шламових полів МГЗ активісти звернулися до приватного експерта Юрченка

Євген Юрченко - фото з відкритих джерел

"В Україні подібні дослідження взагалі не проводилися. Не кажучи про те, щоб використовувати їх у суді. Що використовується як докази, я не можу сказати", — зазначив Юрченко.

Журналісти зазначають, що "Стоп шлам" відома тим, що атакує Миколаївський глиноземний завод, вимагаючи заплатити членам організації за "моральну шкоду" понад 9 млрд грн. Активісти залучили до своєї інформаційної кампанії експерта Євгена Юрченка із "Київського експертно-дослідницького центру" (КЕІЦ). Це приватна структура із статутним капіталом у 1500 грн. Проведення досліджень ТОВ КЕІЦ – платна послуга. Замовник повинен заповнити спеціальну форму та гарантувати оплату за виставленим рахунком. Після того як "Стоп шлам" звернувся до центру, експерт заявив, що у волоссі мешканців сіл, які розташовані поблизу МГЗ, підвищений вміст різних елементів, що призводить до небезпечних захворювань.

"На прес-конференції, на якій оголошувався старт дослідження, експерт, сидячи пліч-о-пліч з представниками "Стоп шлам", відразу ж озвучив свідомо негативний результат, хоча збір зразків тільки починався. Але на пряме запитання експерт не зміг назвати ні методику дослідження, ні умови, за яких здійснювався збір зразків. Умовчується ця інформація і зараз в інтерв'ю, яке постало перед черговим судовим засіданням", — зазначив адвокат МГЗ Володимир Ващенко.

На думку юриста, це чергова спроба вплинути на суд, маніпулюючи інформацією щодо впливу діяльності заводу на екологію та здоров'я. Однак до суду надати підтверджуючі документи не вдалося, як докази підготувавши лише психологічну експертизу про моральну шкоду.

Це дослідження Мін'юст визнав незаконним, експертам-психологам призупинили дію свідоцтв, і зараз вони є фігурантами кримінального провадження про підробку документів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини