Головна Новини Суспільство події Закупівля тролейбусів в Миколаєві: як перемогу в тендері отримала РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Закупівля тролейбусів в Миколаєві: як перемогу в тендері отримала РФ

Громадський транспорт Миколаєва можуть поповнити тролейбуси, запчастини яких виготовлені в Росії

14 січня 2021, 19:17 comments2080
Поділіться публікацією:

Наприкінці 2020 року мер Миколаєва Олександр Сенкевич оголосив про придбання 60 одиниць нової техніки, що увійдуть в потік громадського транспорту міста. За словами чиновника, багатомільйонний тендер, забезпечений договором з Європейським банком реконструкції та розвитку, виграла компанія "Літан". Здавалося б, все легко і гладко, але зовсім скоро з'ясувалися цікаві подробиці.

Закупівля тролейбусів в Миколаєві: як перемогу в тендері отримала РФ

"Начиння" нових тролейбусів Миколаєва може виявитися родом із РФ. Фото із відкритих джерел

Для початку, сам тендер. Сума, яку фінансує ЄБРР, значна — 20 млн євро. За цю суму планувалося закупити 60 новеньких тролейбусів, які б змогли модернізувати інфраструктуру громадського транспорту в Миколаєві.

Закупівля тролейбусів в Миколаєві: як перемогу в тендері отримала РФ - фото 2

Компанії-учасники почали подавати свої пропозиції ще у вересні 2020 року. Дивним видається те, що ще до офіційного завершення процедури Сенкевич вже оголосив переможця — не чекаючи закінчення оцінки всіх поданих варіантів.

"Попередньо було відібрано переможця із закупівлі 60 тролейбусів, 20 із яких буде з автономним ходом. Поки що це — компанія "Літан", яка дала кращі цінові пропозиції і по 20 тролейбусам з автономним ходом, і по 40 тролейбусам звичайним", — заявив глава Миколаївської міськради під час однієї з трансляцій на Facebook, відповідаючи на запитання мешканців міста.

Закупівля тролейбусів в Миколаєві: як перемогу в тендері отримала РФ - фото 3

Цікаво, що тендер передбачає придбання транспортних засобів, виготовлених "по вищому розряду". У них повинні знаходитися кондиціонери, навігатори, WI-FI-роутери, usb-розетки та інші зручності для пасажирів. Окремим вимогою замовника є виконання каркаса тролейбусів з нержавіючої сталі.

Ось тільки ТОВ "Торговий дім "Літан" ніколи раніше не був помічений у виготовленні подібних автомобілів. Компанія є постачальником тролейбусів марки "Дніпро". Збирають цей транспорт на "Південмаші", використовуючи кузови білоруського Мінського автозаводу і електроніку молдавської компанії "Інформбізнес" за основу. Відразу постає питання — яким же чином зможе виконати "Літан" всі вимоги Миколаївської міськради.

Втім, це вже не перший тендер на гроші ЄБРР, який виграє ця компанія. У 2019 "Літану" пощастило отримати замовлення на 9,5 млн євро для закупівлі тролейбусів в Кривому Розі.

Варто відзначити, що 54 тролейбуса, які доставлені на криворізьке КП "Міський тролейбус" укомплектовані деталями російського виробництва. Двигуни ДТА 1У-1 належать верстатам російського АТ "Псковський електромашинобудівний завод" (ПЕМЗ). І все, можливо, було б нічого, якби, крім іншого, це підприємство не займалося виробництвом техніки і деталей для російського військового комплексу.

Двигуни, подібні встановленим у новеньких тролейбусах, виготовляє також український держзавод "Електроважмаш". Їх ціни особливо не відрізняються. І тут знову постає запитання: а чому ж тоді обирають виробництво країни-агресора?

Закупівля тролейбусів в Миколаєві: як перемогу в тендері отримала РФ - фото 4


Цілком можливо, Миколаївський автопарк комунального транспорту незабаром теж поповниться тролейбусами з "російської начинкою". З цього випливає висновок, що ніби як вітчизняна компанія "Літан" на ділі витрачає кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку на економіку РФ, а не рідної країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sex

15 січня 2021, 02:59

хочeшь тpаxнyть краcивую дeвкy?! Oдинoкие и Замyжниe oчень xoтят ceкca, здесь дают в пoпy и бeрyт в pот, без дeнeг и обязательств, все aнoнимнo и беcплaтнo, можешь убeдиться cам ----- http://srt.vg/club


Новини