Головна Новини Суспільство події Українців попередили про популярні схеми шахрайства: хто в зоні ризику
commentss НОВИНИ Всі новини

Українців попередили про популярні схеми шахрайства: хто в зоні ризику

Експерт розповів про «класичні» схеми шахраїв-рейдерів в Україні

18 грудня 2020, 04:45
Поділіться публікацією:

В Україні Мін'юсту вдалося перекрити схеми так званого прямого рейдерства — в державних реєстрах. Тому на сьогоднішній день більш популярними стали старі класичні схеми шахраїв. Про це розповів виданню "Коментарі" адвокат, голова ГО "Антирейдерський центр" Дмитро Йовдій.

Українців попередили про популярні схеми шахрайства: хто в зоні ризику

Фото з відкритих джерел

Так, мова йде про шахрайства з нерухомістю:

- підробка заповітів або документів з відчуження квартир,

- оформлення угод за фальшивими документами на підставних осіб.

Таку діяльність, пояснює адвокат, здійснюють цілі злочинні організації, які збирають інформацію, вистежують жертв — як правило, самотніх людей похилого віку, які не здатні себе захистити.

"На жаль, як і раніше, органи поліції не можуть ефективно протистояти таким шахраям. Найчастіше самі правоохоронці й є членами таких спільнот", — зазначає Йовдій.

Також експерт окремо відзначив рейдерську діяльність із захоплення активів державної та комунальної форми власності.

"Це, наприклад, захоплення територій і активів через виділення земельних ділянок органами місцевого самоврядування, скупка державних активів через аукціони серед "своїх". Це не що інше як дерибан державного і комунального майна, замаскований під легальні операції, — розповів юрист. — І відбувається все на тлі повної мовчазної згоди чиновників і правоохоронців".

Крім того, в поточному році, за словами експерта, явно посилилася тенденція використання правоохоронних органів для рейдерських захоплень активів підприємств — за допомогою "липових" кримінальних справ, масок-шоу, обшуків та іншого тиску на бізнес.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що Нацбанк попередив українців про шахраїв. Озвучені правила, які допоможуть убезпечити себе від злочинних дій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини