Головна Новини Суспільство події Українців обманюють у супермаркетах: названо найпоширеніші способи
commentss НОВИНИ Всі новини

Українців обманюють у супермаркетах: названо найпоширеніші способи

Ваги в магазинах можуть бути "підкручені" (як це часто роблять на ринках) - тоді покупець може заплатити дорожче, ніж це необхідно

28 жовтня 2021, 09:48
Поділіться публікацією:

Існує багато "хитрощів", які використовуються супермаркетами, щоб заробити на довірливих українцях. У виданні OBOZREVATEL розповіли, з якими способами обману найчастіше зустрічаються українські споживачі у супермаркетах та як не стати жертвою продавців.

Українців обманюють у супермаркетах: названо найпоширеніші способи

Українців обманюють у супермаркетах: названо найпоширеніші способи - фото з відкритих джерел

Продаж прострочених товарів

У зарубіжних країнах існують цілі магазини, де можна купити товари, термін придатності яких минув, за зниженою ціною. Проте законодавство України забороняє реалізовувати протерміновану продукцію. Однак не у всіх магазинах стежать за товарами на прилавках, а якщо й знаходять зіпсовані товари – не поспішають знімати з продажу.

Якщо термін придатності вже близький до кінця, його можна продати зі знижкою. Але часто в українських супермаркетах таким правом зловживають і за знижкою продається повністю протермінована продукція.

Тому слід уважно перевіряти дані на упаковці та звертати увагу на зовнішній вигляд товару. Оскільки нерідкі випадки, коли термін придатності ще не минув, але через неправильні умови зберігання, продукт може бути зіпсований.

Способи, пов'язані з вагою товарів

У цьому випадку також існує кілька способів обману. Перший — ваги в магазинах можуть бути "підкручені" (як це часто роблять на ринках). Тоді покупець може заплатити дорожче, ніж потрібно. Можна спробувати переважити продукти на ще одних вагах, але такий спосіб може виявитися неробочим. Ця схема відчутна, коли ви купуєте дорогі продукти. Наприклад, сухофрукти, вартість яких близько 500 гривень за кілограм.

Крім того, проблеми з вагою можуть мати упаковані заводські товари. Їхня реальна вага може не збігатися з тою, що заявлена на упаковці.

За словами виконавчого директора Спілки споживачів України Максима Несміянова, трапляються випадки, коли на упаковці печива, наприклад, зазначена вага – 500 грам, а насправді там знаходиться грамів 300.

"Це заводський брак, швидше за все, але такі випадки бувають. Потім дуже складно довести, що ви не з'їли цю частину печива. Адже упаковка була закрита під час покупки, а ви приносите відкриту", — каже експерт.

Обман на касі

Одним із способів, як заробити на покупцеві, є відмінність цін на продукції на вагах у залі та на касі. Наприклад, ви зважили товар самостійно та отримали цінник, але на касі ціну можуть автоматично перерахувати у більший бік, що буває непросто помітити.

Крім того, постанова уряду говорить — решта менше 5 копійок залишається магазину. Якщо ж вона більша – касиру необхідно віддати її покупцю. Якщо вам недодали 50 копійок, такі дії можна вважати нечесними.

Раніше на порталі "Коментарі" зростання цін на світових ринках: до чого готуватися українському споживачеві.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини