Головна Новини Суспільство події Трудове рабство та торгівля людьми: як українцям не потрапити у пастку за кордоном
commentss НОВИНИ Всі новини

Трудове рабство та торгівля людьми: як українцям не потрапити у пастку за кордоном

Важливі поради, щоб не потрапити у трудове рабство

18 березня 2022, 23:20
Поділіться публікацією:

Мільйони українців, тікаючи від війни, їдуть за кордон в пошуках безпечного місця. Люди, які знаходяться у страсі і паніці, а це — жінки і діти, можуть стати жертвами торгівлі людьми або потрапити у трудове рабство. "Коментарі" дізналися, що потрібно знати, аби не потрапити у пастку до торговців людьми.

Трудове рабство та торгівля людьми: як українцям не потрапити у пастку за кордоном

З початку війни Україну покинули мільйони людей (фото з відкритих джерел)

Трудове рабство — це одна з форм торгівлі людьми і це — злочин.

"Коментарі" звернулися за інформацією до Координаційного центру з надання правової допомоги, аби дізнатися як українцям не потрапити у трудове рабство, намагаючись знайти роботу за кордоном.

За словами першої заступниці директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксани Василяки варто пам'ятати кілька важливих порад та бути обачними, а ще користуватися тільки офіційними джерелами інформації.

"Перетинаючи державний кордон, потрібно пам'ятати, що дійсно можуть буди злочинні угрупування, які можуть скористатися таким уразливим становищем людей. Тому потрібно чітко розуміти, що всі свої документи, паспорт, інші документи, які ідентифікують особу вашу, чи дитини потрібно тримати при собі і нікому не віддавати. Показувати можна лише уповноваженим працівникам, наприклад, прикордонникам під час проходження паспортного контролю. Звичайно, бажано заздалегідь зробити кілька копій таких документів, десь їх тримати, в сховищі, в електронній пошті, на Google диску,  якщо раптом так станеться і ви тратили свої документи, такі випадки бувають. Щоб у вас завжди був доступ до копій своїх документів. Це — потрібно зробити обов'язково. Звичайно ретельно треба планувати маршрут поїздки, і якщо це не пов'язано з військовими діями, аналізувати ті організації, які пропонують таке працевлаштування, щоб це були ліцензовані організації, які мають право на здійснення такої діяльності. Ретельно планувати маршрут подорожі, намагатися не подорожувати з незнайомими людьми, не сідати в транспорт до незнайомців. Тобто, довіряти лише тим службам, волонтерським організаціям, які дійсно допомагають у виїзді за кордон. Звичайно, щодо засобу зв'язку, не віддавати контактний телефон, дані, інші засоби зв'язку",- розповіла вона.

Також експертка розповіла, куди можна звертатися за допомогою за кордоном, та де в Україні отримати неохідні консультації.

"Потрібно бути уважними та використовувати лише офіційні джерела інформації. До прикладу, якщо ми говоримо про інші країни, то є міжнародна організація з питань міграції, вона має представництва в кожній країні, на сайті можна дізнатися про "гарячу лінію. Така лінія працює за номером телефону 112 у країнах Європейського союзу. Звичайно, якщо ви за кордоном, то можна звертатися до посольства України, до консульства, до міжнародних організацій з питань міграції. Якщо людина в Україні раптом потрапила у таку ситуацію, то можна телефонувати до єдиного контакт-центру 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно в межах України). Також громадянам радимо  використовувати ресурс WikiLegalAid — це правова платформа, де є чимало важливих правових консультацій",- підсумувала  Оксана Василяка. 

Перебуваючи у відчаї і паніці, можна стати жертвами торгівлі людьми

В Центрі протидії дезінформації розповіли, що варто знати, аби не потрапити до торговців людьми. Злочинці можуть примушувати людей не тільки до трудового рабства, але й сексуальної експлуатації, примусового жебрацтва, для вилучення органів тощо. Тож експерти закликають бути уважними та не довіряти сумнівним пропозиціям!

- не віддавайте нікому ваші оригінали документів, покладіть їх копії у різні місця;
- не беріться за сумнівну роботу;
- не позичайте гроші у незнайомців;
- телефонуйте до рідних, тримайте зв'язок;
- вивчіть контакти екстрених служб (в країнах ЄС – 112).
Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що британська влада спростить процедуру отримання віз для українських біженців.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини