Головна Новини Суспільство події Стали відомі подробиці водної катастрофи на Донбасі
commentss НОВИНИ Всі новини

Стали відомі подробиці водної катастрофи на Донбасі

Експерт розповіла, що на Донбасі екологічна катастрофа через затоплення шахт не просто можлива, а реально відбувається не перший рік

17 листопада 2020, 11:17
Поділіться публікацією:

Донбас переживає водну трагедію. Проблему затоплення шахт Донбасу недавно обговорював парламентський комітет з екології. Про це розповіла виданню "Коментарі" народний депутат України VIII скликання, представник Мережі захисту національних інтересів "АНТС" Наталія Веселова.

Стали відомі подробиці водної катастрофи на Донбасі

Експерт каже, що екологічна катастрофа не просто можлива, а реально відбувається не перший рік.

"Ще у 2017 році, коли я була депутатом, ми обговорювали звіт однієї з міжнародних організацій, яка зробила відповідні дослідження. Тоді громадськості та Верховній Раді були представлені дані про екологічну обстановку на прифронтових територіях по обидва боки лінії розмежування. Вивчався, зокрема, вплив шахтних вод, які піднімалися все ближче до поверхні землі через те, що багато шахт перестали працювати — і там припинилося відкачування води ", — розповіла Веселова.

Так, шахтні води почали підніматися до водоносних шарів, звідки йде забір питної води в колодязі, водогони. Уже три роки тому експерти попереджали, що можливі незворотні процеси, які приведуть до екологічної катастрофи.

"І ми зараз маємо саме таку катастрофу. На жаль, ні у держави, ні у міжнародних організацій немає зараз можливості здійснювати відкачування шахтних вод на непідконтрольній території", — зазначає Веселова.

За її словами, для підконтрольних територій Донбасу загроза навіть більше, ніж для окупованих. Наприклад, в Донецькій області через рельєф місцевості шахти Горлівки знаходяться значно вище за рівнем, ніж шахти в Торецьку. У підсумку всі не відкачані шахтні води з тієї ж Горлівки збираються в торецьких шахтах. Все частіше з'являються повідомлення про обвалення шахтних виробок. Таке відбувається в Горлівці, в Макіївці.

"Т.з. "влада" мовчить, але місцеві жителі в соцмережах пишуть, що відчувають підземні поштовхи. До того ж через обстріли та час трубопроводи — як решето. Величезні втрати очищеної питної води на Донбасі відбуваються постійно. Ті чи інші населені пункти залишаються цілодобово, тижнями без води. На прифронтових територіях через жахливу ​​якість питної води загострилися хронічні захворювання, почастішали випадки народження дітей з різними патологіями. Адже шахтні води вже починають затоплювати сховища небезпечних відходів хімічного виробництва (в тому числі з небезпечними елементами, як на тому ж Горлівському "Стиролі" або Микитівському ртутному комбінаті), кладовища, вигрібні ями", — повідомила Веселова.

Експерт резюмує, що ось цей убивчий "коктейль" п'ють люди. Але ні центральній, ні місцевій владі це, схоже, нецікаво. Веселова сподівається лише на те, що профільний комітет парламенту вплине на ситуацію. За її словами, потрібно займатися моніторингом ситуації, вчасно реагувати на виклики й налагодити координацію між різними міністерствами та відомствами, які могли б допомогти населенню з лікуванням, відселенням з небезпечних місць.

Нагадаємо, експерти оцінили "План дій" щодо Донбасу і спрогнозували, чи можуть пропозиції України та Росії наблизити реінтеграцію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини