Головна Новини Суспільство події Справа Шевченка: НАБУ готує підозру директору фінмоніторингу НБУ Олексію Бережному, - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа Шевченка: НАБУ готує підозру директору фінмоніторингу НБУ Олексію Бережному, - ЗМІ

Національне антикорупційне бюро України найближчим часом може висунути підозру у справі про розкрадання з державного «Укрзагбанку» 206 млн грн Олексію Бережному

3 грудня 2022, 22:55
Поділіться публікацією:

У НАБУ готові звинуватити соратника екс-голови Національного банку України Олексія Бережного, який обіймає посаду начальника департаменту фінансового моніторингу НБУ. Про це, повідомляють журналісти УБР.

Справа Шевченка: НАБУ готує підозру директору фінмоніторингу НБУ Олексію Бережному, - ЗМІ

Олексій Бережний - новий фігурант у справі голови НБУ

"Спільником екс-голови НБУ Шевченка може стати директор департаменту фінансового моніторингу НБУ Олексій Бережний, який обіймав аналогічну посаду в Укргазбанку в 2018-2020 роках. НАБУ готове оголосити Бережному підозру вже найближчими днями. Бережний стане шостим підозрюваним у справі про розкрадання з державного Укргазбанку 206 млн грн протягом 2014-2020 років", — повідомляє ЗМІ

Видання нагадує, що за даними слідства кошти держбанку перераховувалися посередникам за послуги із залучення великих клієнтів.

Слідство ж вважає, що ці клієнти (у тому числі держустанови) відкривали депозити в "Укргазбанку" за власною ініціативою або ж згідно з порядком, введеним для держсектора Кабміном, і навіть не підозрювали про існування посередників.

За даними видання, слідство провело допити Олексія Бережного, який тоді працював на керівній посаді в "Укргазбанку", проте урядовець заявив, що дії керівництва банку здійснювалися в рамках закону.

Держчиновник стверджував, що схема була "ринковою", а департамент Бережного, який мав виявляти підозрілі операції в Укргазбанку, нічого схожого у 2014-2020 роках не бачив.

Нагадаємо, що Олексій Бережний з 26 березня 2018 р. працював на посаді члена Правління, директора департаменту фінансового моніторингу АБ "УКРГАЗБАНК". Після того, як Шевченко очолив НБУ влітку 2020 року, Бережного було запрошено у грудні 2020 на аналогічну посаду до Національного банку – на посаду директора департаменту фінмоніторингу.

НАБУ 24 жовтня оголосило у розшук колишнього голову Нацбанку Кирила Шевченка. Йдеться про розтрату 200 млн. гривень АТ "Укргазбанк", коли Шевченко працював там. Слідство встановило, що посадові особи "Укргазбанку" у листопаді 2014 р. виводили кошти з держбанку нібито за оплату послуг посередникам за залучення коштів великого бізнесу та державних установ й підприємств. Схема працювала з 2014-го і до березня 2020 року. У тому числі схема працювала і ті два роки, коли Бережний обіймав посаду голови фінмоніторингу "Укргазбанку".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини