Головна Новини Суспільство події Справа про викрадення Чауса: кого може зацікавити екс-суддя
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа про викрадення Чауса: кого може зацікавити екс-суддя

Експерти назвали версії викрадення колишнього судді Миколи Чауса, якого могли вивезти з Молдови в Україну

6 квітня 2021, 11:44
Поділіться публікацією:

Скандального колишнього суддю Миколу Чауса викрали в Молдові та нібито вивезли в Україну. "Коментарі" дізналися в експертів, що відбувається, кого він може зацікавити і як можуть події розвиватися далі.

Справа про викрадення Чауса: кого може зацікавити екс-суддя

Микола Чаус. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Скандальний колишній суддя Микола Чаус, якого звинувачують в отриманні хабаря в 150 тис. доларів (він зберігав гроші в трилітрових банках, захованих на городі), у 2016 році був оголошений в міжнародний розшук. З того ж року переховувався в Молдові, де пояснювали, що екстрадиція втікача судді в Україні затягується, тому, що в Молдові проходить реформа судової системи. А 3 квітня 2021 року стало відомо про викрадення Чауса.

"Є дві основні версії викрадення Чауса"

Експерт з питань сектора оборони і безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Старіков вважає, що є дві основні версії викрадення Чауса.

"Перша версія — це зробили українські спецслужби у взаємодії зі спецслужбами республіки Молдова. І все робиться, щоб привернути Чауса до кримінальної відповідальності. А розповісти він може чимало, в тому числі про дії минулої влади, — зазначає Олег Старіков. — Друга версія — Чауса викрала якась "третя сила", яка як раз таки не зацікавлена в тому, щоб він давав свідчення".

Експерт підкреслює, що на цей момент достовірно невідомо, де знаходиться Чаус. За одними даними — в Румунії, за іншими — в Україні та вже щосили дає свідчення.

"Чому пройшла версія про те, що він нібито в Румунії (і навіть фото)? Можливо, план викрадення був недостатньо опрацьований, довелося на ходу вигадувати легенду. Якщо це так, то викраденням явно займалися непрофесіонали, які робили ті чи інші дії, виходячи з ситуації, що склалася. Але навіть якщо це спрацювали українські спецслужби, важливо, щоб завдання було виконано і Чаус доставлений в Україну, щоб почалися процесуальні дії. Свою порцію критики спецслужби отримають, але головне — щоб справа була зроблена", — вважає Олег Старіков.

На його думку, навряд чи до викрадення причетні спецслужби РФ.

"Якби це спрацювали росіяни, Чаус би фігурував не просто на фото з синцем, як зараз, нібито в Румунії, а щосили співав із РФ все, що вигідно росіянам", — пояснює експерт.

"Ситуація з так званим "викраденням Чауса" є надзвичайно скандальною для України"

На думку керівника Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайла Дяденка, ситуація з т.зв. "викраденням Чауса" є надзвичайно скандальною для України, незалежно від того, хто зробив відповідні неправові дії.

"Якщо це справа спецслужб України, то ми порушили міжнародні угоди і підірвали двосторонні відносини між Україною та республікою Молдова, нова президент якої нещодавно відвідувала нашу країну", — зазначає Михайло Дяденко.

На його думку, те, що сталося — справа рук певних осіб, які якось хочуть вплинути на показання Чауса.

"Робиться це ще і для того, щоб "фактор Чауса" здобув громадський резонанс. І тим самим знизив суспільне напруження навколо інших резонансних подій в Україні. Третьої хвилі коронавірусу, локдаунів, можливої появи розслідування щодо зриву операції із затримання "вагнерівців". Хто б не стояв за викраденням Чауса — це ще одне підтвердження слабкої дієздатності української правоохоронної системи, включаючи антикорупційні органи", — резюмує Михайло Дяденко.

Нагадаємо, спецслужби нібито скоро представлять Миколу Чауса в Києві, про це заявив адвокат Сергій Лисенко, який пов'язаний з молдавськими адвокатами судді Чауса.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини