Головна Новини Суспільство події Протести під будинком Порошенка: логічні дії або гра Офісу президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Протести під будинком Порошенка: логічні дії або гра Офісу президента

За даними поліції, "мирна акція двох громадських організацій з різними точками зору на політичні події в країні" почалася 9 жовтня опівночі

10 жовтня 2021, 14:10
Поділіться публікацією:

Під будинком п'ятого президента України, народного депутата Петра Порошенка влаштували акцію. Поліція Київської області повідомила, що в Козині було кілька спроб влаштувати бійку, однак обійшлося без істотних порушень.

Протести під будинком Порошенка: логічні дії або гра Офісу президента

Петро Порошенко - фото з відкритих джерел

За даними ряду Телеграм-каналів, відповідальність за проведення акції взяла на себе організація "Молоді ветерани" (нібито скандували "Порошенко, здай Медведчука!" на тлі нових звинувачень на адресу останнього), а все, що відбувається, — боротьба між Порошенком і Офісом Зеленського.

Експерти розповіли виданню "Коментарі" що відбувається і чому, а також, до чого це може призвести.

Створюється інформаційна картинка. Досить яскрава, що ми обговорюємо, але яка для ОП цілком безпечна

Експерт Українського інституту політики Микола Спірідонов вважає, що такі дії під будинком Порошенка вкотре свідчать про політичне загострення. Але не тільки.

"Я ще у 2014-му перед парламентськими виборами писав, що наївно претендувати на перемогу на окрузі, якщо у тебе немає кількох десятків міцних бійців, бажано збройних. З того часу така тенденція пішла, що всі значні політичні діячі намагаються створювати певні дружини для тиску на опонентів, для власного захисту, для проведення своїх інтересів", — пояснює експерт.

Водночас, зазначає він, нинішні акції схожі на якусь спробу відвернення уваги з боку Офісу президента (ОП). Як і спікеріада.

"У моєму топі з подій тижня зараз три теми: офшори, боротьба навколо т.зв. "Ресурсного" законопроєкту № 5600 (податки, рента) і ситуація з тарифами, з опалювальним сезоном. Відволікаючи від цих трьох, дійсно важливих тем, відбуваються такі події, як мітинги під будинком Порошенка, — вважає Микола Спірідонов. — Створюється інформаційна картинка. Досить яскрава, яку ми обговорюємо, але яка для ОП цілком безпечна. До того ж, відсотків 75% українців лише потруть руки — так йому і треба, нашому поганому екс-гаранту, нехай його там налякають".

Плюс це все виконує функцію частково технологічного, що частково використовується в пропаганді, методу "гнилого оселедця", впевнений експерт.

"Те, що мітингувальники скандували "Порошенко, здай Медведчука! " (в ракурсі нових підозр одному з лідерів ОПЗЖ), демонструє, що п'ятого президента ще більше намагаються вимазати в токсичній для нього темі (він же ніби як в націоналістичному електораті плаває), досить обґрунтовано прив'язуючи до Медведчука. Нагадує про їхню співпрацю, спільні справи. "Вимазувати в гнилому оселедці", умовно кажучи", — пояснює Микола Спірідонов.

Ще однією з причин, через що цю акцію в соцмережах вже прозвали "Імперія завдає удару у відповідь", експерт називає те, що на вечір 10 жовтня анонсувався автопробіг до будинку Зеленського в Конча-Заспу. Будуть згадувати офшори, "вагнергейт", звинувачувати в узурпації влади й так далі.

"І є версія, що ця акція, спрямована проти Зеленського, частково ініційована силами, пов'язаними з Порошенком (той же "Автомайдан"). І вчора Петру Олексійовичу нагадали, що у нього теж є будинок, біля нього теж можна мітингувати. Серйозних наслідків від усього цього не буде. Але такі дії можуть серйозно попсувати нерви", — говорить експерт.

Микола Спірідонов зізнався, що в інформаційному секторі підтримує українських олігархів, ніж транснаціональних, саме тому, що на наших все ж більше методів тиску.

"Якщо вони живуть в Україні, може бути відомо, де їхній будинок. І там теоретично можна мітингувати. А якщо заходить транснаціональний капітал, не зовсім зрозуміло, де шукати того, до кого можна висунути претензії, — пояснює експерт. — Такий собі збочений, але прояв демократії — влаштовувати якісь акції протесту, якщо ти незадоволений тими чи іншими діями представників української влади та бізнесу ... Інша справа, що в українських реаліях відразу йдуть розмови, що хтось прийшов на акцію за 600 грн, хтось за 1000 грн. Напевно, не без цього. Останнім часом саме так протестні акції в основному збираються. Але водночас, судячи з реакції в соцмережах, те, що робили умовні 40 осіб під будинком Порошенка, мільйони готові пасивно підтримати. Тобто, в суспільстві певна підтримка таких дій існує".

Ми бачимо чергову спробу "зелених любителів державності" переключити увагу громадськості з репутаційних резонансів

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк розмірковує наступним чином:

"Ми бачимо чергову спробу" зелених любителів державності "переключити увагу громадськості з репутаційних резонансів останніх тижнів. Це й офшори світових лідерів (в тому числі Зеленського), і відверта пробуксовування Тимчасової слідчої комісії парламенту у справі вагнерівців, і багато іншого".

За словами експерта, у Зеленського — низький поріг сприйняття критики. І випад Порошенка на погоджувальній раді про неприпустимість того, що глава держави є частиною світової корупційної системи, очевидно, дуже зачепив шостого президента.

"На мою думку, випад Порошенка цілком виправданий. Адже Зеленський, який говорить про протидію олігархам, по суті, є зараз драйвером становлення своєї олігархічної системи", — резюмує Дмитро Гаврилюк.

Нагадаємо, що раніше ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан навів виданню "Коментарі" три версії, чому українська влада знову взялася за Віктора Медведчука.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Венедикт

10 жовтня 2021, 14:39

В Советском Союзе СССР Жили ЛЮДИ а сейчас один елекорат задроченый.

Андрей

10 жовтня 2021, 14:27

Акция ! В полночь ! А почему не под одеялом ?

АРТУР

10 жовтня 2021, 13:36

ОЦІ ДВА ПРЕЗИДЕНТА - ПОРОШЕНКО І ЗЕЛЕНСЬКИЙ : " ОБОЄ - РЯБОЄ", ЯК КАЖЕ ВІДОМЕ УКРАЇНСЬКЕ ПРИСЛІВ'Я... ЗЛОДІЇ ПРИ ВЛАДІ - ОБКРАДАЮТЬ І ОБКРАДАЛИ УКРАЇНСЬКИЙ НАРІД І УКРАЇНСЬКУ ЗЕМЛЮ - "ДО НИТКИ"...ЗГАДАЙТЕ : РОТТЕРДАМ ,ОФШОРНІ СКАНДАЛИ І БАГАТО-БАГАТО ІНШИХ ЗЛОДІЙСЬКИХ ДІЯНЬ - ЩО В ЦЬОГО , ЩО В ТОГО...УКРАЇНА В ГЛИБОКОМУ ЗАНЕПАДІ І ГИНЕ...І ТЕПЕР - НА ЧЕРЗІ - УКРАЇНА БЕЗ БОЮ - МОЖЕ ОПИНИТИСЬ ЧЕРГОВИМ ФЕДЕРАЛЬНИМ ОКРУГОМ РОСІЇ.

АРТУР

10 жовтня 2021, 13:34

ОЦІ ДВА ПРЕЗИДЕНТА - ПОРОШЕНКО І ЗЕЛЕНСЬКИЙ : " ОБОЄ - РЯБОЄ", ЯК КАЖЕ ВІДОМЕ УКРАЇНСЬКЕ ПРИСЛІВ'Я... ЗЛОДІЇ ПРИ ВЛАДІ - ОБКРАДАЮТЬ І ОБКРАДАЛИ УКРАЇНСЬКИЙ НАРІД І УКРАЇНСЬКУ ЗЕМЛЮ - "ДО НИТКИ"...ЗГАДАЙТЕ : РОТТЕРДАМ ,ОФШОРНІ СКАНДАЛИ І БАГАТО-БАГАТО ІНШИХ ЗЛОДІЙСЬКИХ ДІЯНЬ - ЩО В ЦЬОГО , ЩО В ТОГО...УКРАЇНА В ГЛИБОКОМУ ЗАНЕПАДІ І ГИНЕ...І ТЕПЕР - НА ЧЕРЗІ - УКРАЇНА БЕЗ БОЮ - МОЖЕ ОПИНИТИСЬ ЧЕРГОВИМ ФЕДЕРАЛЬНИМ ОКРУГОМ РОСІЇ.


Новини