Головна Новини Суспільство події Придністровський сценарій для України: до чого призведе загострення на Донбасі
commentss НОВИНИ Всі новини

Придністровський сценарій для України: до чого призведе загострення на Донбасі

Експерти вважають, що бойовики намагаються загострити ситуацію на ділянках лінії розмежування та зірвати ймовірність переговорів у нормандському форматі

27 жовтня 2021, 11:05
Поділіться публікацією:

На Донеччині – загострення. Бойовики все частіше пускають у хід артилерію калібру 122 мм. Українські війська вперше застосували розвідувально-ударний безпілотний комплекс Байрактар.

Придністровський сценарій для України: до чого призведе загострення на Донбасі

Війна на Донбасі. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Що відбувається та чому? Як можуть розвиватися події? Щоб розібратися у ситуації, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Бачимо, що провокацію російських бойовиків перетворили на інформаційну акцію

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин, коментуючи ситуацію біля селищ Старомар'ївка та Гранітне (Донецька область), де відбувається ескалація, зазначив:

"Арта та міномети окупантів працювали за українськими позиціями в районі Гранітного. Що стосується Старомар'ївки, то це селище знаходиться у т.зв. "сірій зоні". Вона – між позиціями сторін. І саме з цього селища російські окупанти застосували мінометне озброєння. Начебто тому, що туди зайшли українські військові. Якщо туди хтось і заходив, то це представники "симіків" (CIMIC – цивільно-військове співробітництво) чи української сторони СЦКК, які намагалися визначити, яких руйнувань завдано після обстрілів з боку окупантів – і чим можна допомогти", – пояснює Влад Волошин.

Але це, продовжує експерт, стало подразником для російських пропагандистів, які одразу повідомили, що українські військові нібито намагаються порушити Мінські угоди та зайняти Старомаріївку.

"Крім того, – продовжує Влад Волошин, – моментально пішов меседж, що у Старомар'ївці мешкає понад 40 російських громадян (тобто – жителів Донбасу, які мають українські та російські паспорти), а тому "Росія своїх не залишить". Фактично бачимо, що провокацію російських бойовиків перетворили на інформаційну акцію. Мета – загострити ситуацію на цій ділянці лінії розмежування та зірвати ймовірність переговорів у нормандському форматі".

Наразі росіяни влаштовують не лише інформаційні атаки, а й реальні провокації із самообстрілами на Донбасі

Соціолог, експерт із комунікацій, керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій") Дмитро Громаков вважає, що загострення на Донбасі – це інформаційна операція окупантів щодо легітимізації застосування важкого озброєння.

"Це добре помітно, якщо порівняти офіційні звіти окупантів із фантазіями російських військкорів, – наголошує експерт. – Істерика окупаційних чиновників викликана насамперед глухим кутом у Мінському процесі та нездатністю "вождів" ОРДЛО вийти за рамки встановлені їх російськими ляльководами".

За словами Дмитра Громакова, інформаційні загострення призводять зазвичай до зміни дискурсу російської пропаганди.

"Ключова тема, яка зараз активно обговорюється, це запровадження російських "миротворців" на Донбас та "примус до миру" української сторони. Реалізуючи таким чином Придністровський сценарій, – зазначає експерт. – Тому зараз росіяни влаштовують не лише інформаційні атаки, а й реальні провокації із самообстрілами на Донбасі. Це дуже яскраво продемонстрували вчора наші пілоти БПЛА, які припинили обстріл Тельманового та позицій 93-ї бригади".

На думку Дмитра Громакова, місія ОБСЄ є ключовою цільовою аудиторією, розгорнутою російськими пропагандистами ІПСО (інформаційно-психологічної операції).

Раніше Арестович назвав найкращий вихід для РФ у ситуації з окупацією Донбасу та Криму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини