Головна Новини Суспільство події Посівна-2022: що говорять в уряді та чи вистачає продовольчих запасів
commentss НОВИНИ Всі новини

Посівна-2022: що говорять в уряді та чи вистачає продовольчих запасів

Яка ситуація з посівною в поточному році

13 березня 2022, 14:14
Поділіться публікацією:

За словами очільника уряду Дениса Шмигаля, на період воєнного стану заборонено та обмежено експорт критично важливого продовольства: пшениці, гречки, м'яса, яєць, олії, цукру та ін. В Кабміні працюють над питанням забезпечення посівної кампанії в цьому році, повідомляють в прес-службі уряду.

Посівна-2022: що говорять в уряді та чи вистачає продовольчих запасів

Фото ілюстративне / Pixabay

Станом на березень, держава забезпечена основними продуктами харчування на найближчі місяці. Як розповів прем'єр, для фермерів уряд розробив план підтримки для того, щоб вони могли посіяти поля. Адже посівна стартуватиме найближчим часом. З державного бюджету буде компенсовано відсотки за кредитами, які брали фермери для проведення сільськогосподарської діяльності. Аграрії отримають державні гарантії на 80% суми залучених ними кредитів. Таким чином фермери зможуть отримати від банків кредити для посівної та будуть захищені від негативних фінансових наслідків.

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства  України Тарас Висоцький розповів про ситуацію з посівною. Мінеральні добрива для полів закуплені на 80%, а уряд заборонив експорт добрив. Насіння на 75% в Україні для посіву є, засоби захисту наявні на 55%.

Посівна має розпочатися в південних регіонах за тиждень, в інших областях — після 10 квітня. Наразі фермери можуть подати до міністерства дані про фактичний стан підготовки до посівної та повідомити про нагальні потреби, потім вони отримають допомогу від відомства.

Планується засіяти 15 млн га, на 3 млн га фермери вже зареєструвалися, усі інші агровиробники можуть долучитися до реєстрації.

В Україні запас пшениці майже на рік, кукурудзи на 2 роки, соняшникової олії — на 5 років, цукру — на півтора року.

Як повідомляв портал, в південних регіонах України вже мала б початися посівна кампанія. Але цього не сталося, враховуючи бойові дії, окупацію деяких міст, постійне загострення ситуації. До того ж, погодні умови (мороз) не сприяють. Зараз аграрії зосереджуються на тому, що підживлюють озимину. Але у нас склалася проблема з паливом, а також з засобами захисту рослин – гербіцидами. По мінеральних добривах в нас є певні запаси.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

оккупант зеленский

14 березня 2022, 04:52

идиоты, на самом деле ничего не делается, а бабло уже вывезли в польшу


Новини