Головна Новини Суспільство події Помер один із творців радянської атомної бомби
commentss НОВИНИ Всі новини

Помер один із творців радянської атомної бомби

Видатний вчений був родом із України

9 січня 2021, 18:55 comments2749
Поділіться публікацією:

У віці 101 року помер один із розробників радянської атомної бомби Ісаак Халатников. Про смерть видатного вченого повідомляє видання РБК, посилаючись на прес-службу Російської академії наук.

Помер один із творців радянської атомної бомби

Ісаак Халатніков дожив до 101 року. Фото: РАН

Ісаак Халатников відійшов в інший світ 9 січня 2021 року. Вчений помер у Чорноголовці Московської області. Цікаво, що в цьому населеному пункті розташовані Інститут теоретичної фізики ім.Ландау (ІТФ), почесним директором якого був Халатников, і науковий центр РАН.

Тим часом, коріння у Халатникова українське: чоловік народився в Дніпропетровську (в ті часи — Катеринославі) 17 жовтня 1919 року. Вищу освіту він також отримав в рідному місті — закінчив Дніпропетровський державний університет.

Про життя в Україні Халатников говорив не дуже багато, але з теплотою відгукувався про шкільні та студентські роки.

"Був переможцем математичних олімпіад Дніпропетровської області. Про мене писали газети, мене знала вся вулиця, і мама мною дуже пишалася. Батьки були з пролетарського середовища і від науки дуже далекі. Так що всім зобов'язаний школі", — ділився вчений деякими спогадами в інтерв'ю одному із видань.

Свого часу Ісаак Халатников був одним із розробників найбільш смертоносних видів зброї — атомної і водневої — на території Радянського Союзу. Як повідомляється на офіційному сайті РАН, саме його дослідження стали ключовими при скороченні терміну створення зарядів для бомб.

Також Халатников співпрацював із самим Левом Ландау і був одним із співавторів теорії квантових рідин. Не оминув стороною фізик і космічні дослідження, в тому числі і в розрізі квантової електродинаміки.

За своє життя Ісаак Халатников був нагороджений численними преміями та орденами, як СРСР, так і зарубіжних країн.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що наприкінці грудня не стало відомого радянського виконавця Володимира Єфименка.

Крім того, днями померла одна із акторок, яка блискуче зіграла в улюбленій багатьма "Поліцейській академії".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

нугзар

9 січня 2021, 20:01

"Родители были из пролетарской среды и от науки очень далеки. Так что всем обязан школе"... Ицык Халатник ( "халатник" = "старьевщик", деятель "секондхенда") К вопросу о месте и роли образования 100 лет назад и сегодня. Земля пухом..


Новини