Головна Новини Суспільство події Пішов з життя лауреат Нобелівської премії, відкривач "частинки Бога"
commentss НОВИНИ Всі новини

Пішов з життя лауреат Нобелівської премії, відкривач "частинки Бога"

Геніальний фізик-теоретик, британець Пітер Гіґґз помер у віці 94 років

10 квітня 2024, 12:55
Поділіться публікацією:

Світова наукова спільнота оплакує втрату одного з найвидатніших умів нашого часу. Пітер Хіггс, лауреат Нобелівської премії з фізики і фігура, чиє ім'я назавжди закарбоване в історії науки завдяки його революційному прогнозу існування бозона Хіггса, помер на 95-му році життя. 

Пішов з життя лауреат Нобелівської премії, відкривач "частинки Бога"

Помер найавторитетніший фізик сучасності Пітер Гіггс

Единбурзький університет, де Хіггс працював більшу частину свого життя, оголосив про сумну новину, зазначивши, що вчений помер мирно у своєму домі після хвороби.

"Професор Пітер Хіггс помер у віці 94 років. Він мирно пішов із життя у себе вдома, після нетривалої хвороби", — йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті університету.

Його теорії, які спочатку здавалися незрозумілими і навіть фантастичними, виявилися ключем до розуміння фундаментальних властивостей матерії. Пророкування існування бозона Хіггса, зроблене ще у 1964 році, стало реальністю лише у 2012 році, коли дослідники Великого адронного колайдера Європейської організації ядерних досліджень (CERN) офіційно підтвердили його виявлення.

Це відкриття не просто підтвердило існування бозона, але й допомогло зрозуміти, чому елементарні частинки мають масу, що є ключовим елементом у розумінні структури Всесвіту. У 2013 році, за величезний внесок у фізику та підтвердження своїх теорій на практиці, Пітер Хіггс був удостоєний Нобелівської премії.

Колеги вченого згадують його не лише як генія своєї справи, але й як скромну та віддану особистість, яка уникала слави та вваги преси. Емоційна реакція Хіггса на отримання Нобелівської премії — його слізи та слова "Дуже приємно іноді виявлятися правим" — лише підкреслюють глибину його пристрасті до науки та скромність перед обличчям її величезного потенціалу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини