Головна Новини Суспільство події Острів на Карибах йде під воду: жителів терміново евакуюють
commentss НОВИНИ Всі новини

Острів на Карибах йде під воду: жителів терміново евакуюють

Острів зникає під водою, розпочато евакуацію населення

4 червня 2024, 18:35
Поділіться публікацією:

Невеликий острів Гарді Сугдуб в Карибському морі, що є домом для 1200 осіб, поступово зникає під водою. Жителі острова, переважно представники індіанського народу куна, змушені покинути свої домівки та шукати притулок на материку.

Острів на Карибах йде під воду

Близько 300 сімей готуються до переїзду, залишаючи позаду життя, пов'язане з морем та туризмом. 

"Нам трохи сумно, тому що ми залишимо позаду домівки, які знали все життя, море, де ми ловимо рибу, де ми купаємося і куди приїжджають туристи, але острів потроху тоне", – сказала 24-річна Надін Моралес, яка готувалася переїхати разом зі своєю матір’ю, дядьком і хлопцем.

Причини затоплення

Гарді Сугдуб – один з 50 населених островів архіпелагу Ґуна Яла. Щороку, особливо під час штормів, вода затоплює вулиці та проникає в будинки. Зміна клімату призводить не лише до підвищення рівня моря, але й до посилення штормів.

Місцеві жителі намагалися зміцнити береги острова, але морська вода продовжує наступати. "Зміна клімату дуже вплинула на острів, — каже Моралес. — Припливи стали вищими, а спека нестерпною".

Стівен Патон, директор програми фізичного моніторингу Смітсонівського інституту в Панамі, вважає, що переселення жителів острова є прямим наслідком зміни клімату.

"Острови в середньому знаходяться лише на півметра над рівнем моря, і коли рівень піднімається, рано чи пізно гунам доведеться покинути всі острови, майже напевно, до кінця століття або раніше. Це впливає на всі узбережжя світу з різною швидкістю", – сказав Патон.

За оцінками Панами, переселення близько 38 000 жителів, які зіткнуться з підвищенням рівня моря, коштуватиме близько 1,2 мільярда доларів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини