Нерівні сили й відмова від переговорів: що чекає Донбас найближчим часом

Експерти розповіли про проблеми і загрози, присутні на сході України

Ситуація на Донбасі і навколо нього - стабільно неспокійна. Бойові дії не вщухають. Росія не йде на жодні формати переговорів.

На сході України вимушено призупинила свою наглядову діяльність Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ. Причому спостерігачів, по суті, взяли в заручники.

Пункти пропуску скоріше не працюють, ніж працюють. В рамках Тристоронньої контактної групи (ТКГ) - жодних зрушень. А тут ще й ковід розбушувався.

Експерти дали порталу "Коментарі" прогноз щодо подальшого розвитку ситуації на Донбасі і навколо нього.

Нам потрібно відповідним чином оснащувати своїх військовослужбовців

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко вважає, що інтенсивність бойових дій буде на рівні, до якого їх підняли окупанти після остаточного зриву всеосяжного режиму тиші (той фактично протримався з кінця липня минулого року до початку 2021-го).

"Швидше за все, найближчим часом це не переросте в широкомасштабні дії. Але нам важливо вести асиметричні дії з противником. Не займатися шапкозакиданням. Росія - найпотужніша військова держава. Ми не можемо виставити таку кількість бронетехніки, бойових літальних апаратів - гелікоптерів, літаків, живої сили. У них є ракетне озброєння, а ми своє тільки створюємо. Не кажучи про флот і ядерну зброю. Нам потрібно відповідним чином оснащувати своїх військовослужбовців. Робити ставку на нові розробки, на нетрадиційні види озброєння. Я розумію, що наше військове командування говорить - нам озброєння треба вже сьогодні, а не те, що Мінстратегпром розроблятиме 5-7 років. Є об'єктивні моменти. І тут важлива консолідація дій усіх структур. Щоб ефективно управляти всіма - Мінстратегпромом, МО та керівництвом ВСУ ", - підкреслює Ігор Романенко.

За його словами, україно-російську війну не можна порівнювати з конфліктом рівня Вірменія-Азербайджан.

"За рівнем оснащеності в тому конфлікті сили були практично однакові. А у нас - аналог війни СРСР з Фінляндією, тільки в сучасних умовах, - пояснює генерал. - Фіни свого часу ефективно вели протидію радянським військам тим озброєнням, яке мали. Але в підсумку вони втратили території. І у нас вони почасти теж захоплені. Так що нам треба пам'ятати уроки історії, шукати і знаходити нові способи управління ЗСУ та ведення війни".

За словами генерала, більшість техніки та озброєння у ЗСУ, в кращому випадку, це модернізоване часів СРСР. А нам треба озброєння 21 століття в протистоянні з таким грізним противником як Росія.

"Путін всі роки свого правління займався зміцнення обороноздатності. І в Збройних силах РФ питома вага сучасного озброєння в різних видах збройних сил становить 65-75%. Тоді як у нас - 15-20%. Зрозуміло, що на таке переоснащення потрібні солідні кошти. І, незважаючи на складність, держава їх вишукує. Так, вперше закладено в бюджеті Міноборони 25% (33 млрд грн) на озброєння. За НАТОвськими підходами - той критерій, коли бюджет МО йде не тільки на підтримку особового складу військовослужбовців (грошове забезпечення, соціальний пакет), але не менше чверті витратяться на озброєння і техніку. Вперше за час Незалежності у нас планується такий підхід", - акцентує Ігор Романенко.

У Москві все менше вірять у здатність домовлятися української сторони

Глава правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики" Енріке Менендес вважає, що в доступному для огляду майбутньому глобально нічого в ситуації на Донбасі не зміниться.

"Статус-кво зберігатиметься. Відкриття КПВВ найближчим часом не передбачається, як і інтенсифікації бойових дій. При цьому думаю, що в переговорній групі не буде прогресу. Так само буде заблокована робота політичної підгрупи ", - прогнозує експерт.

На його думку, можливо, буде якийсь рух в гуманітарній частині і в плані безпеки в зв'язку із затриманням людини з "ЛНР".

Мова про учасника незаконних збройних формувань (НЗФ) Андрія Косяка, який був затриманий 13 жовтня на лінії розмежування поблизу міста Золоте Луганської області. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Це викликало обурення в ОРДЛО. Саме цей інцидент призвів до того, що члени місії ОБСЄ були фактично заблоковані, причому чомусь на непідконтрольній частині Донеччини.

"Те, що я очікую щодо ключових подій, стосується непідконтрольної частини, - продовжує Енріке Менендес. - Це заяви російських офіційних осіб (і за неофіційними каналами), що будуть масовані фінансові вкладення в економіку ОРДЛО. Важко сказати, правда це чи інформаційний шум. Але якщо так трапиться, то це буде значний сигнал, що ОРДЛО ще більше інтегрується в російський економічний простір. І завдання реінтеграції тимчасово непідконтрольних територій в Україні стає ще більш складним ".

На думку експерта, в Москві все менше вірять в здатність домовлятися української сторони. І нещодавня стаття заступника голови Ради безпеки Росії, колишнього прем'єра і колишнього президента РФ Дмитра Медведєва в "Комерсанті" є великим попереджувальним сигналом.

Нагадаємо, що в ній Медведєв пояснював, чому не вийде налагодити в найближчому майбутньому україно-російські відносини.

"Тобто, Росія дає зрозуміти: якщо Україна не змінить свої позиції на переговорах в рамках" Мінська ", будуть наслідки з російської сторони, які, в тому числі, відгукнуться на Донбасі", - пояснює Енріке Менендес.

Він також зазначає, що на всі ці проблеми накладається ситуація з ковідом.

"Офіційних даних немає, але за неофіційними каналами - ситуація в ОРДЛО дуже погана. Втім, вона дуже погана і по цей бік лінії розмежування, - підкреслює експерт. - Донецька область з початку цього тижня в "червоній зоні". Луганська поки ні, але близька до цього. І теж не можна бути впевненим, що наша офіційна інформація є правдивою. Всі, хто стикався з цією хворобою, знають, як насправді організовані процеси тестування і так далі. Факт залишається фактом - Дельта-штам і пандемія не послаблює хватку. І це спільна трагедія, яка стосується як підконтрольної, так непідконтрольної частини Донбасу, та й, загалом, всієї країни ".
Раніше Арестович розповів, як закінчити війну на Донбасі і за п'ять хвилин деокупувати Крим.