Головна Новини Суспільство події Напад терористичних організацій: Казахстан звинувачує ісламістських радикалів у погромах
commentss НОВИНИ Всі новини

Напад терористичних організацій: Казахстан звинувачує ісламістських радикалів у погромах

Казахстан каже, що ісламістські радикали зіграли провідну роль у насильницьких нападах в країні

10 січня 2022, 11:24
Поділіться публікацією:

Казахстан заявив у понеділок, 10 січня, що ісламістські радикали, навчені за кордоном, були серед тих, хто напав на урядові будівлі та силовиків минулого тижня, і що поліція зараз затримала майже 8000 людей, щоб взяти ситуацію під контроль. Про це повідомляє Reuters.

Напад терористичних організацій: Казахстан звинувачує ісламістських радикалів у погромах

Військовослужбовці на головній площі в Алмати - Reuters

Минулого тижня урядові будівлі в кількох містах були ненадовго захоплені або спалені, оскільки мирні протести проти підвищення цін на паливо стали насильницькими.

Президент Касим-Жомарт Токаєв розпустив свій кабінет, видав накази про стрілянину і оголосив надзвичайний стан у багатій на нафту країні з населенням 19 мільйонів людей. Він також попросив очолюваний Росією військовий блок надіслати війська, які, за словами уряду, з тих пір були розгорнуті для охорони стратегічних об’єктів.

Токаєв мав взяти участь у відеоконференції лідерів блоку о 07:00 за Гринвічем у понеділок, 10 січня.

Влада в понеділок, 10 січня, вперше пов’язала насильство з діяльністю членів ісламістських груп.

"Як показали події в Алмати та ряді інших регіонів країни, Казахстан піддався збройній агресії з боку добре скоординованих терористичних угруповань, які навчалися за кордоном. За попередніми даними, серед нападників є особи, які мають досвід у зоні бойових дій в лавах радикальних ісламістських угруповань", — йдеться у повідомленні МЗС.

Жодних конкретних груп не називали.

У понеділок, 10 січня, в офіційний день жалоби, Комітет національної безпеки заявив, що ситуація стабілізувалася і сили безпеки відновили контроль.

Колишній голова комітету Карім Масімов був затриманий за підозрою у державній зраді минулого тижня, через кілька днів після того, як Токаєв звільнив його.

Російські та державні ЗМІ з посиланням на урядовий пост у соцмережах повідомляють, що загинули 164 людини. Органи охорони здоров’я та поліції не підтвердили цю цифру, і оригінальний пост у соцмережах було видалено.

"Я думаю, що була якась змова за участю внутрішніх і певних іноземних руйнівних сил", — сказав держсекретар Ерлан Карін у понеділок, 10 січня, державному телебаченню, не назвавши імен підозрюваних.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Німеччині зупинили експорт зброї до Казахстану.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини