Головна Новини Суспільство події На 99-му році життя помер відомий радянський розвідник
commentss НОВИНИ Всі новини

На 99-му році життя помер відомий радянський розвідник

Джордж Блейк не дожив півтора року до сторіччя

26 грудня 2020, 12:30 comments1211
Поділіться публікацією:

У суботу, 26 грудня, Помер на 99-му році життя легендарний радянський розвідник, колишній офіцер британської MI6 Джордж Блейк. Про це повідомив РІА Новини керівник прес-бюро Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Іванов.

На 99-му році життя помер відомий радянський розвідник

З 1965 року Блейк жив в Росії. За словами Сергія Іванова, розвідник щиро любив нашу країну і захоплювався подвигом радянського народу у Великій Вітчизняній війні.

Блейк, уродженець Роттердама, активно брав участь в нідерландському Опорі і потім працював на Управління спеціальних операцій. Після Другої світової війни він вступив на службу MI6 і вербував агентів для британських спецслужб в Східній Європі.

Під час роботи в Сеулі прийшов до комуністичних переконань, після чого передав в СРСР величезну кількість інформації про завербованих їм в Східній Європі агентів MI6. У 1959 році Блейка зрадив перейшов на сторону ЦРУ польський розвідник-перебіжчик Міхал Голеневский.

У 1961 році за рішенням закритого суду Джорджа Блейка засудили до 42 років ув'язнення — як говорилося в деяких газетах, по одному році за кожного із загиблих агентів. Усвідомлюючи, що у нього немає ніяких шансів вийти на свободу через обмін агентами, в 1965 році Блейк за допомогою інших ув'язнених втік з в'язниці Уормвуд-Скрабс.

Його таємно перевезли через Ла-Манш в схованці в фургоні, потім доставили нічним поромом до Бельгії і далі до кордону Німецької Демократичної Республіки, де Блейк поодинці перейшов на територію НДР. Потім Блейк був перевезений в СРСР, де розлучився зі своєю дружиною і почав нове життя. Йому було присвоєно звання полковника зовнішньої розвідки.

Як раніше повідомляли "Коментарі", помер відомий радянський актор, герой фільму "Собаче серце".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Павел

26 грудня 2020, 12:40

Т.е. "пришел к коммунисьическим убеждениям",-это не предательство???Предавать могут только кацапов?Какие обидчивые "Шизопутёнок и Ко".Преступлениярф кацапский ресурс, мимикрирующий под украинский не описывает!


Новини