Головна Новини Суспільство події Можливий майбутній прем'єр Любченко міг бути причетний до «скручувань» на 30 млрд грн. - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Можливий майбутній прем'єр Любченко міг бути причетний до «скручувань» на 30 млрд грн. - ЗМІ

Журналісти припускають, що «скрутки» можуть працювати з інтенсивністю приблизно в 2,5 млрд грн. втрат для бюджету щомісяця

26 липня 2021, 13:30
Поділіться публікацією:

Потенційний кандидат на посаду майбутнього прем'єр-міністра, нинішній перший віце-прем'єр і міністр економіки Олексій Любченко може бути причетний до "скруток" податку на додану вартість та інших зловживань в податковій галузі на загальну суму близько 30 млрд грн. Про це пише видання "Апостроф".

Можливий майбутній прем'єр Любченко міг бути причетний до «скручувань» на 30 млрд грн. - ЗМІ

Олексій Любченко - фото з відкритих джерел

У своїх розрахунках видання посилається на офіційний звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яка займалася розслідуванням фактів недонадходжень до держбюджету після гучних заяв екс-міністра фінансів Ігоря Уманського про багатомільярдні податкові "скручування". Суть схеми полягає в тому, щоб поєднати в системі податковий кредит, сформований в результаті ввезення або виготовлення товарів на тіньовому ринку, які потім продаються за готівку без сплати податків, і податкове зобов'язання, що виникає у платників легального сектора економіки, коли їм потрібно легалізувати товари, виготовлені в тіньовому секторі.

Коли главою ДПС став Олексій Любченко, він практично відразу визнав правоту Уманського і пообіцяв боротися зі "скрутками". Як з'ясувала згодом ТСК парламенту, "скручування" при Любченку не тільки не припинилися, але росли в порівнянні з його попередником Сергієм Верлановим, який керував ДПС у 2019-2020 рр. Згідно зі звітом ТСК, в період з травня по грудень 2020 року об`єм "скруток" склав 19,6 млрд грн. або близько 2,5 млрд грн. щомісяця. Ряд прикладів публікувалися в ЗМІ.

Можливий майбутній прем'єр Любченко міг бути причетний до «скручувань» на 30 млрд грн. - ЗМІ - фото 2

За такий же період 2019 року — тобто до пандемії і в умовах більш-менш стабільного, хоч і невеликого економічного зростання, "скручування", згідно зі звітом ТСК, склали 17 млрд грн.

"Якщо слідувати гіпотезі, що "скручування" продовжують працювати з інтенсивністю приблизно в 2,5 млрд грн. втрат для бюджету щомісяця, то за 2021 рік, поки Любченко очолював ДПС, як можна припустити, фіскали недорахувалися ще як мінімум 12,5 млрд грн ", — пише видання.
Комісія також виявила схемного відшкодування ПДВ за 2020 рік на 1,2 млрд грн., схеми з неповерненням валютної виручки нерезидентами на 1,4 млрд грн. втрат для бюджету, ухилення від сплати акцизного податку приблизно на 7-8 млрд грн. на рік.
"Тобто сумарно, крім "скруток" "набігає" ще близько 10 млрд грн. щорічних "дірок", на які податкова служба могла заплющувати очі — і, ймовірно, могла продовжити це робити при Любченку", — йдеться в матеріалі.

Видання також відзначає зростання кількості скарг бізнесу на тиск з боку ДПС під час перевірок при Любченку, навіть незважаючи на те, що уряд заборонив фіскалам в період карантину взагалі проводити будь-які виїзні перевірочні заходи. Згідно з річним звітом Ради бізнес-омбудсмена , в 2020 році кількість скарг в цю структуру на дії податкових органів було рекордним — +1193 скарги, це більше, ніж будь-коли скаржилися на фіскалів за весь час існування Ради з 2016 року.

"Одним з індикаторів зростання тиску могло стати нібито самовільне прийняття ДПС рішення про відновлення перевірок і збільшенні фактичної податкового навантаження і доведення підвищених планів регіональним службам в період, коли для самої податкової плани від Мінфіну були знижені через кризу. І тільки за рахунок можливих маніпуляцій фіскалам і вдавалося перевиконувати план ", — додають журналісти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини