Головна Новини Суспільство події Миколаївський глиноземний завод, забруднюючи довкілля, завдає непоправної шкоди здоров'ю людей, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Миколаївський глиноземний завод, забруднюючи довкілля, завдає непоправної шкоди здоров'ю людей, - експерт

За словами Євгена Юрченка, шлам від МГЗ провокує розвиток багатьох небезпечних захворювань, серед яких лідирують онкологічні

4 листопада 2021, 14:55
Поділіться публікацією:

Червоний шлам, який є відходом виробництва Миколаївського глиноземного заводу, багато років виходить за межі санітарних зон. Потрапляючи в довкілля, шлам завдає непоправної шкоди здоров'ю людей. Місцеві жителі, які постраждали від діяльності МГЗ, уже понад рік через суд домагаються компенсації за підірване здоров'я та знищену екологію. Про це заявив судовий експерт Євген Юрченко в інтерв'ю "Фокусу".

Миколаївський глиноземний завод, забруднюючи довкілля, завдає непоправної шкоди здоров'ю людей, - експерт

Євген Юрченко - фото з відкритих джерел

За його словами, масштабне забруднення навколишнього середовища не могло не вплинути на елементний статус людини, тобто на вміст хімічних елементів в організмі.

"В організмах людей було виявлено значний вміст таких елементів як алюміній, хром, залізо. Причому найвищий вміст виявлено саме поблизу сховищ Миколаївського глиноземного заводу – у селах Галицинове, Лимани, Каталіно, де вміст елементів того ж алюмінію перевищує природне значення майже втричі. І за хромом таке ж перевищення йде. При цьому вплив на людей знижується, ніж далі від шламосховища. Це означає, що джерелом забруднення може бути Миколаївський глиноземний завод. Чим ближче до його сховищ, тим забруднення інтенсивніше", — розповів Юрченко.

Саме тому люди, які мешкають поблизу МГЗ, страждають набагато більше, ніж у Миколаєві, хоча й у самому місті там не все просто, зазначив експерт. У Миколаєві періодично з'являються червоні хмари пилу, що циркулюють у місті. А все тому, що зберігання шламу відбувається неналежним чином, не проводяться необхідних заходів для того, щоб забезпечити нерозповсюдження шламу на навколишні території. Тому шламосховище – небезпечне місце для зберігання, і цю проблему потрібно було вирішувати ще вчора.

"Хімічні речовини потрапляють до організму людини як через дихання, і перорально. У районі Галициново та Лиманів забруднення ґрунтів значно вище. Тому люди, які там харчуються зі своїх городів, ще й у такий спосіб споживають більше забруднення. Шлам провокує розвиток багатьох небезпечних захворювань, серед яких лідирує онкологія", – пояснив Юрченко.

Миколаївський глиноземний завод, забруднюючи довкілля, завдає непоправної шкоди здоров'ю людей, - експерт - фото 2

Одним з варіантів тимчасового захисту від шламу можна назвати маски, які носять під час пандемії. Однак люди повинні мати можливість жити нормально, а не носити засоби захисту та щодня проводити дезактивацію своїх квартир.

"Не думаю, що є якісь раціональні засоби захисту, які дозволяють зберегти нормальний, звичний для будь-якої людини спосіб життя. Чому люди з інших міст мають такий привілей – прийти додому і не бути при цьому у протигазі – а люди, які мешкають біля МГЗ – ні?", — резюмував Юрченко.

Миколаївський глиноземний завод, забруднюючи довкілля, завдає непоправної шкоди здоров'ю людей, - експерт - фото 3

Раніше стало відомо, що експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції виявила у відходах червоного шламу Миколаївського глиноземного заводу низку небезпечних речовин. Вони не тільки негативно впливають на навколишнє природне середовище, але створюють смертельну небезпеку для здоров'я та життя людей. У шламі знайшли миш'як, кадмій, ртуть, свинець, а також елементи алюмінію, бор, кальцій, хром, залізо, магній, сірка, стибіум, станам, ванадій, стронцій та силіцій. Місцеві жителі, які постраждали від свавілля НГ, наприкінці 2019 року створили громадську організацію "Стоп Шлам". У травні 2021 року люди здобули першу перемогу – їм вдалося довести в суді першої інстанції, що складування понад 47 мільйонів тонн токсичного червоного шламу – завдає непоправної шкоди екології регіону.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини