Головна Новини Суспільство події Майже 6 років без вироку: справа про замах на кримінального авторитета Копитка могла бути сфальсифікована
commentss НОВИНИ Всі новини

Майже 6 років без вироку: справа про замах на кримінального авторитета Копитка могла бути сфальсифікована

Не виключено, що замах міг бути організований не без участі самого Копитка з метою переділу впливу в регіоні

1 лютого 2022, 14:03 comments3486
Поділіться публікацією:








Через майже через шість років після гучної спільної прес-конференції екс-міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та екс-генпрокурора Юрія Луценка про затримання нібито організаторів замаху на львівського кримінального авторитету Богдана Копитка, суди так і не винесли жодного обвинувального вироку. Сама справа за підозрою, зокрема, Дмитра Гаврилюка, почала розвалюватися, оскільки свідки звинувачення ще п'ять років тому заявили про тортури та вибивання їхніх "правильних" свідчень. Сьогодні, після звільнення Авакова з посади міністра МВС та втрати ним впливу на судову систему, з'явився шанс дізнатися – хто і навіщо намагався вбити Копитка? Чи намагався насправді? Про це у матеріалі порталу "Коментарі".

Майже 6 років без вироку: справа про замах на кримінального авторитета Копитка могла бути сфальсифікована

Справа про замах на кримінального авторитета Копитко - фото: 24 Канал

Переділ впливу у регіоні

Почнемо з того, що Богдан Копитко в момент нібито спонтанного на нього замаху спочатку не сідав у замінований автомобіль. А після підриву машини (внаслідок чого загинули два охоронці) заявив, що не має наміру залишати Україну, тому що взагалі не переживає за своє життя. Тоді така впевненість та безстрашність "замовленої жертви" виглядала досить підозріло, але вже сьогодні знаходить своє пояснення.

Кримінальний авторитет Богдан Копитко та львівський бізнесмен Володимир Дідух багато років поділяють одну територію впливу. Напередодні замаху вони відкрито не конфліктували, але можна припустити, що прагнули послабити позиції один одного. Саме тому одним із головних підозрюваних в організації замаху на Копитко виявилася людина з оточення Дідуха. Провину Дмитра Гаврилюка, згідно з матеріалами справи, звинувачення довести так і не змогло, проте весь цей час його ув'язнюють, а прокуратура може затягувати розгляд справи. Копитко, в результаті, не тільки досяг бажаного з ослаблення позицій бізнес-конкурента, а й поставив Дідуха на явно не вигідну позицію.

Не виключено, що реалізувати такий сценарій перестановки сил у регіоні, Копитко міг за підтримки правоохоронців. Подейкують, що її міг забезпечити сам Арсен Аваков. Суддів же Копитко нібито взяв на себе, і досі оплачує їх рішення про продовження запобіжного заходу Гаврилюку.

"Я на власні вуха чула, як представник потерпілих Санніков Р.Н. з прокурором Мотруком Назаром обговорював, що все у них тут уже вирішено, тому що суддя Білінська Г.Б. у них на зарплаті!", — повідомляла з цього приводу сестра Дмитра Гаврилюка Марія Ковалишин.

Що сьогодні у судах

За даними ЗМІ, реальний організатор "замаху" Олександр Колесник нібито перебуває сьогодні під особистим заступництвом Копитка та львівського прокурора (зокрема, Назара Мотрука). Показання Колесника лягли в основу звинувачення Гаврилюка, хоча через кілька років він почав сильно плутатися. Якось, під відеокамерами в залі судового засідання Колесник прямо зізнався, що готував "замах", розповів де і коли були вириті траншеї та як саме закладено вибухівку. Окрім іншого, він заявив, що "вбивати людей на замовлення було його світоглядною позицією" після повернення з АТО.


Незважаючи на таке зізнання, яке може зняти з Гаврилюка будь-які підозри, реакції суддів та прокурорів не було. Колеснику досі не вручили підозри, і його подальші виклики до суду як свідка, які ініціює захист Гаврилюка, прокурори всіляко блокують.

Вирок щодо Гаврилюка з цієї і не лише причин – досі не винесено. Тим більше, що інші фігуранти справи (виконавці) теж заперечують причетність Гаврилюка до організації замаху.

"На початку слідства під загрозою мого життя я звинуватив безневинну людину, назвав її замовником. Я написав заяву, що справжній замовник інша людина, а саме Космос, звуть його Андрій Колесник. І так само хочу попросити вибачення у Гаврилюка Дмитра, що я просто так оббрехав його", — заявив підозрюваний у реалізації замаху Станіслав Монте.

Він також акцентував на тому, що його побили співробітники СІЗО, які вимагали від нього обвинувальних свідчень проти Гаврилюка. Били Монте правоохоронці навіть у будинку найкримінальнішого авторитету Копитка, вимагаючи визнати на фотографії Гаврилюка – "організатора замаху".

Запобіжний захід Гаврилюку

Востаннє запобіжний захід Дмитру Гаврилюку у вигляді утримання під вартою було продовжено на два місяці наприкінці минулого року. І наразі Львівський апеляційний суд розглядає апеляційні скарги захисту підозрюваного. З урахуванням відсутності у справі прямих доказів провини Гаврилюка, а також оцінки непрямих доказів сторони обвинувачення суддями першої інстанції є висока ймовірність пом'якшення запобіжного заходу.

Крім іншого, на користь Гаврилюка також свідчать безліч дивних дій і рішень обвинувачів. Наприклад, під час одного з перших допитів Колесника він повинен був упізнати Гаврилюка. Останній перебував у цей час у сусідній кімнаті. Проте слідчі не дозволили фігурантам контактувати, і не провели впізнання "наживо", запропонувавши Колеснику вказати на Гаврилюка виключно за фото.

Ще одна дивна обставина у цій справі — зникнення важливого свідка Петра Кондрака, який не бажав давати вигідні свідчення. Його дружина визнана потерпілою, і сьогодні в судах намагається домогтися покарання для групи викрадачів її чоловіка, яка складається з брата кримінального авторитету Копитка — Андрія, громадян Гладюка, Костенюка, Бубні та ін. Кондрак у результаті був убитий. Винних так і не покарано. 

Майже 6 років без вироку: справа про замах на кримінального авторитета Копитка могла бути сфальсифікована - фото 2
Майже 6 років без вироку: справа про замах на кримінального авторитета Копитка могла бути сфальсифікована - фото 3
Майже 6 років без вироку: справа про замах на кримінального авторитета Копитка могла бути сфальсифікована - фото 4
Майже 6 років без вироку: справа про замах на кримінального авторитета Копитка могла бути сфальсифікована - фото 5

Замість висновку

Замах та вибух одного з автомобілів Копитка за фактом мали місце. Проте, сам кримінальний авторитет, ймовірно не тільки міг бути в курсі події, що готується, а й брати участь у її плануванні. Наосліп використавши кількох бійців АТО, які дійсно бажають заробити на замовному вбивстві, організатори спочатку могли розуміти, що їхнє життя — поза небезпекою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини