Головна Новини Суспільство події Криза посівної супроводжується в Україні масштабними захопленнями державних сільськогосподарських земель
commentss НОВИНИ Всі новини

Криза посівної супроводжується в Україні масштабними захопленнями державних сільськогосподарських земель

Причинами кризи посівної є окупація територій, мінування полів, нестача палива та фермерське рейдерство

18 травня 2022, 10:24 comments1532
Поділіться публікацією:

Бюджет України у 2022 році переживає кризу. З одного боку, війна, а з іншого боку, "підприємливі ділки", які, користуючись метушнею, захоплюють землі державної та/або комунальної форм власності. Наприклад, на Одещині лише одна приватна компанія “Рис-Груп” самовільно засіяла понад 660 га землі державного підприємства, що може призвести до збитків у 30млн грн. Самозахоплення землі було виявлено за підсумками планової інспекції та об'їзду полів, розповів на своїй сторінці у Facebook регіональний менеджер державного підприємства “Центр сертифікації та експертизи насіння та посадкового матеріалу” (ЦСЕСПМ) Ігор Лиманський.

Криза посівної супроводжується в Україні масштабними захопленнями державних сільськогосподарських земель

рейдерське захоплення землі

“…здійснено об'їзд регіональних підрозділів Одеського регіону та виявлено, що державні землі загальною площею 661,12 га, якими Підприємство володіє на праві постійного користування, та які знаходяться на території Ізмаїльського району, було захоплено та оброблено незаконним способом”, — сказано в опублікованому ним документі. 

ДП ЦСЭСПМ загалом має земельний банк розміром понад 17 тис. га, але проводити посівну можна було лише приблизно на 60% цих земель. Тепер же, за попередніми оцінками, виявилося, що близько половини доступних для використання полів було засіяно не державою, а приватниками на умовах банального самозахоплення. Навколо окупованих полів вони встановлюють озброєну охорону, що блокує будь-який доступ представників держави до "народної" землі.

Окрім іншого, згідно із заявою Ігоря Лиманського, "Рис-Груп" завдала державі збитків не лише тим, що захопила землі ДП. Останні 2 роки компанія безплатно експлуатувала державні системи зрошення земель. Засіваючи землі у минулому та позаминулому роках за домовленістю із нині звільненим та кримінально переслідуваним екс-керівником ЦСЕСПМ Василем Сахненеком, "Рис-Груп" використала води для поливу на півмільйона гривень (548 849, 82 грн). Але тепер цей рахунок виставлено не фірмі, а державі., — зазначив Лиманський

У Департаменті аграрної політики Одесою ОДА про проблему чудово обізнані, але називають її чомусь "неоднозначною". "До нашого департаменту надходить вся інформація, яка є в регіоні. Зазвичай ми знаємо про всі ці випадки, але хочу сказати, що там ситуація неоднозначна і висновок про наявність чи відсутність факту самозахоплення можуть зробити тільки правоохоронні органи. ...Нехай розбираються і дають відповідну оцінку", — сказала керівник агродепартаменту ОДА Алла Стоянова.

Одеські ЗМІ не раз писали про компанію "Рис Груп" та її власників. Михайла Романенка, Сергія Божка, Олександра Кучеренка та Валентина Хаджі називають членами т.зв. "Бізнес-політичного клану Порошенка" і приписують їм численні рейдерські атаки, в тому числі, і на землі СВК "Маяк".

Загалом, за оцінками аграріїв, через війну Україна цього року недоотримає: близько 42% щорічного врожаю зернових, 53% врожаю гречки, 68% врожаю помідорів, 36% врожаю картоплі; 46% урожаю цибулі, 35% урожаю буряків. Але ці орієнтовні збитки прораховані без урахування фактів рейдерства державних земель, від яких постраждала не лише Одеська область, а й Львівська, Вінницька та ін.

Криза посівної супроводжується в Україні масштабними захопленнями державних сільськогосподарських земель - фото 2

Стоянова, втім, запевняє, що під час війни, за її оцінками, "фермерського рейдерства" поменшало. "У нас ситуація більш-менш вирівнялася. Усі згуртовані та працюють на загальну перемогу. Наші лідери регіональні, керівники Одеської області, — професіонали, і сподіваємось, ми не допустимо подій накшталт тих, що відбувалися у Херсонській області (мова про масштабні розкрадання зерна окупаційною владою)", — зазначила чиновниця.

Також політик заспокоїла, наголосивши, що українського продовольства для внутрішніх потреб нашої країни буде достатньо.

"Наша країна виробляє у 5-6 разів більше, ніж споживає, тому питання продовольчої кризи для нас не є таким чутливим, як для інших країн. Наш регіон і вся країна загалом – повністю забезпечені і продовольчими товарами, і зерном. Але не отримає наше зерно, як я вже зазначила, світ. І цей факт впливає на світовий баланс цін, на продовольчі товари, на енергоносії", — пояснила Стоянова.

За її словами, сьогодні влада активно розробляє альтернативні шляхи експорту нашої продукції: залізничним шляхом, автошляхом, малими річками.

"...але це не той обсяг — це лише до 20% від обсягу, який ми експортували щороку. Наприклад, якщо ми експортували щомісяця близько 5 млн тонн зерна, то за квітень ми відвантажили трохи більше 1 млн, а в березні всього 200 тис. тонн. У травні намагатимемося відправити 1.5 млн", — уточнила керівник департаменту.

Зазначимо, що Кабмін офіційно проблему захоплення держ.земель під час посівної не коментує.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини