Головна Новини Суспільство події Аварія, якої не було: "Схеми" показали резонансне розлідування про Бурштинську ТЕС (ВІДЕО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Аварія, якої не було: "Схеми" показали резонансне розлідування про Бурштинську ТЕС (ВІДЕО)

Прорив золошлакопроводу в компанії Ахметова заперечили

2 грудня 2021, 23:50 comments4190
Поділіться публікацією:

На енергетичному підприємстві – це Бурштинська ТЕС, що входить до "ДТЕК Західенерго", бенефіціаром якого є Рінат Ахметов, мала місце аварія. Про цю  подію стало відомо 4 листопада. Сповіщається про це в спільному розслідуванні, яке провели журналісти "Схем" та ЦПК.
 Холдінг Ахметова прокоментував аварію. Пояснили, що стався прорив в звичайному колекторі з водою і шкоди довкіллю не завдано.

Аварія, якої не було: "Схеми" показали резонансне розлідування про Бурштинську ТЕС (ВІДЕО)

Бурштинська ТЕС (фото з відкритих джерел)

 За інформацією представників медіа, які розпочали власне розслідування, фахівців державної екоінспекції  на територію не впустили. Знімальна група відзняла аварійне місце за допомогою дрона. На відео можна побачити територію енергетичного підприємства, площею майже 10 гектарів, яка затоплена темною рідиною. Експерти, що прокоментували відзняті кадри, зробили свій висновок. Вони стверджують, що більше всього це – розрив золошлакопроводу, який був заповнений небезпечними речовинами.
 Екологам заборонили з'являтись на території станції, але за висновками незалежної хімічної експертизи, яку замовило ЦПК, в рідині з місця аварії  виявлено перевищення допустимих норм небезпечного токсичного хіміката
– миш’яку. Представники цих медіа зняли, як цю отруйну воду відкачували у водосховище на території. Воно з’єднується з річкою, яка, своєю чергою, сполучається з Дністром.

Представники "Центру протидії корупції"  показали відео, зроблене за допомогою дрона спеціалісту  Європейського екологічного бюро Джею Крішні. Цей експерт спеціалізується на виробничому процесі вугільних станцій.
 
 Експерт висловив своє припущення, що "такий локалізований розлив схожий на протікання труби золошлакопроводу".

Фахівець екологічного бюро зробив аналіз  відео аварії, подивився, якими золовідвалами користується Бурштинська станція і розповів, як територія ТЕС виглядала раніше. Вона не була чорною.Н
а його думку,  стверджувати, що тут  зберігали золошлаки, які потім  змішалися з водою, не можна. І колектора, який міг би прорвати на таку велику територію, на станції, на думку еколога, з високою вірогідністю, немає.

Офіційн
у версію про те, що прорвало колектор, на Бурштинській ТЕС повідомили майже через тиждень після дня, коли стало відомо про аварію – 7 листопада.

За версією
енергетичного підприємства, прорив стався у ніч із 2 на 3 листопада на території, де розміщувалась раніше пожежна частина.

У холдингу Ріната Ахметова після
зустрічі журналістів з очільником ДТЕК надіслали письмову відповідь, пояснивши свою версію того, що  сталося на Бурштинській ТЕС. 

Прорив золошлакопроводу не підтвердили. Пояснили, що огляди золошлакопроводів проводяться кожного дня, і трубопроводи перебувають у задовільному стані.

За інформацією, яку надіслали представникам медіа, відомчою сертифікованою хімічною лабораторією ДТЕК Бурштинська ТЕС були проведені аналізи води із затопленої території. Вони  відповідно до нормативу якості води. Щодо  якості на цій ділянці,  то вона відповідала  воді  з водосховища.

В компанії
резюмували, що прорив колектора променевих вод, який стався,  немає нічого спільного із золошлакопроводами. Вони не розміщені на згадуваній ділянці.

"
Саме тому на Бурштинській ТЕС не було забруднення підтопленої води відходами", – резюмували в ДТЕК Енерго.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що у Вільнюсі Ахметов міг вести переговори про зміну чинної влади.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини