Головна Новини Суспільство Біженці Заручники бюрократії: українські біженці не можуть працевлаштуватися в Австрії
commentss НОВИНИ Всі новини

Заручники бюрократії: українські біженці не можуть працевлаштуватися в Австрії

На початок 2024 року в Австрії було зареєстровані близько 81 тис. громадян України

5 вересня 2024, 15:24
Поділіться публікацією:

Влада Австрії стурбована повільними темпами працевлаштування українських біженців, які отримали вільний доступ до місцевого ринку праці. Станом на початок 2024 року лише третина працездатних українців знайшли роботу в Австрії, що викликає занепокоєння серед урядовців та експертів. 

Заручники бюрократії: українські біженці не можуть працевлаштуватися в Австрії

Працевлаштування українців в Австрії. Фото unsplash.com

На початок 2024 року в Австрії зареєстровано близько 81 тисячі українців, дві третини з яких – жінки. Майже половина з них оселилася у Відні. Проте, попри вільний доступ до ринку праці, українським біженцям важко інтегруватися у робоче середовище. За даними Служби зайнятості Австрії (AMS), станом на кінець липня 2024 року працевлаштованими були 21 184 українці, тоді як ще 6 016 залишалися безробітними.

Генеральний директор AMS Йоганнес Копф відзначив, що хоча останнім часом показники зайнятості зросли, рівень працевлаштованості у 30% залишається низьким. 

Проблеми на шляху до інтеграції: основні бар'єри

Інсбруцький університет, на замовлення AMS, провів дослідження, щоб виявити основні бар'єри на шляху інтеграції українських біженців на ринок праці. Опитування, яке охопило 531 респондента та експертів, виявило кілька ключових проблем:

  • Кваліфікація: три чверті опитаних заявили, що мають академічну кваліфікацію, але серед тих, хто шукає роботу, лише 32% мають вищу освіту, яка визнається в Австрії.

  • Знання німецької мови: тільки 46% респондентів зазначили, що добре читають німецькою, тоді як менше 20% володіють навичками письма та усного спілкування.

  • Обов’язки з догляду: 69% працездатного населення серед українських біженців — жінки, багато з яких доглядають за дітьми або людьми похилого віку, що суттєво обмежує їхні можливості працювати.

  • Дозвіл на проживання: експерти вказують, що тимчасовий дозвіл на проживання є однією з головних перешкод для працевлаштування. Також серед бар'єрів — невизнання професійної кваліфікації, недостатня кількість місць для догляду за дітьми та обмежена мобільність.

Подібні проблеми з працевлаштуванням українських біженців спостерігаються і в інших країнах ЄС. Зокрема, у Німеччині та Швейцарії працевлаштовано лише близько 20% працездатних українців, що також викликає занепокоєння серед місцевих чиновників.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини