Головна Новини Суспільство Біженці Які штрафи загрожують біженцям у Польщі
commentss НОВИНИ Всі новини

Які штрафи загрожують біженцям у Польщі

Як Польща регулює шкільне відвідування українських дітей-біженців

4 липня 2024, 13:46
Поділіться публікацією:

Через війну в Україні багато родин шукають безпеку в сусідніх країнах, включаючи Польщу. У відповідь на прибуття мільйонів українських біженців, польський уряд запровадив нове правило: тепер усі діти-біженці мають відвідувати польські школи, щоб їхні родини могли отримувати державну допомогу

Які штрафи загрожують біженцям у Польщі

Українські діти мають навчатися у місцевих школах для отримання пільг

З початку війни, за словами заступника міністра освіти Йоанни Мухи, до Польщі прибуло близько трьох мільйонів українських біженців, 43% з яких діти віком до 17 років.

"Ми не знаємо точно, скільки з них залишилося в Польщі, але знаємо, що 145 тисяч біженців, які приїхали до нас після нападу Росії на Україну, досі навчаються у польських школах та 34 тисячі у польських дитсадках", — заявила Йоанна Муха.

Раніше українські діти могли продовжувати навчання дистанційно за українською програмою, але із запровадженням нових змін до закону про допомогу біженцям цей варіант стає все менш доступним. Тепер для отримання соціальних пільг, включаючи сімейну допомогу та допомогу на освіту, необхідно, щоб дитина була зарахована до місцевої школи.

Запис до польських шкіл дозволяє дітям біженців не лише здобувати якісну освіту, а й швидше адаптуватися до нового культурного та соціального середовища. Це також спрощує отримання державних пільг, які можуть значно допомогти сім'ям у складній життєвій ситуації.

Не всі сім'ї готові до таких змін. Однією з проблем є відсутність координації між українськими та польськими освітніми системами, що може спричинити складнощі з визнанням атестатів у майбутньому. Це створює додаткову напругу серед батьків, які планують у майбутньому повернутися до України.

Сім'ї, які не записують дітей до польських шкіл, ризикують втратити право на отримання допомоги та можуть зіткнутися зі штрафами. Якщо учень пропускає половину навчальних днів на місяць без поважної причини, на батьків може бути накладено штраф, розмір якого не може перевищувати 10 000 злотих за кожне порушення, але загальна сума штрафів не повинна перевищувати 50 000 злотих



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини