Головна Новини Суспільство Біженці Умови реєстрації авто для українців в Чехії: що потрібно знати
commentss НОВИНИ Всі новини

Умови реєстрації авто для українців в Чехії: що потрібно знати

Із 1 січня 2024 року реєстрація автомобілів біженців із України у Чехії обовʼязкова

14 березня 2024, 11:49
Поділіться публікацією:

У Чеській Республіці введені спеціальні правила для громадян України, які, шукаючи притулку від бойових дій, скористалися тимчасовим захистом. Серед численних аспектів адаптації та інтеграції, питання придбання та реєстрації автомобілів стоїть особливо гостро, адже воно безпосередньо стосується мобільності та можливості забезпечення потреб сім’ї.

Умови реєстрації авто для українців в Чехії: що потрібно знати

як зареєструвати автомобіль у Чехії

Згідно з інформацією, наданою Міністерством транспорту Чехії, громадяни України, які мають статус тимчасового захисту або візу толерантності, мають право на придбання автомобіля в Чехії або будь-якій іншій країні Європейського Союзу. Однак, процедура реєстрації такого автомобіля має свої специфічні вимоги.

Придбаний транспортний засіб може бути зареєстровано в Реєстрі дорожніх транспортних засобів Чехії, але з певними обмеженнями. Зокрема, українцям із тимчасовим захистом або візою толерантності не видаються стандартні чеські номерні знаки. Замість цього, вони можуть отримати "тимчасові номери", термін дії яких потребує регулярного поновлення кожні три місяці.

Ця особливість реєстрації не тільки унікальна для України, але й підкреслює важливість правильного дотримання місцевого законодавства. Недотримання цих правил може призвести до серйозних юридичних наслідків, включаючи штрафи.

З 1 січня 2024 року, згідно з новим законодавством, всі автомобілі, придбані або використовувані українськими біженцями, мають бути зареєстровані в Чехії протягом 7 днів з моменту отримання статусу тимчасового захисту або візи толерантності. Реєстрація відбувається у спеціально визначеному реєстрі за місцем проживання.

Окрім цього, керування автомобілем без офіційної реєстрації вважається порушенням і може каратися штрафами до 30 тисяч чеських крон, що еквівалентно приблизно 1186 євро.

У січні 2024 року в Чехії було зареєстровано 18,5 тисячі автомобілів на українських номерах, що свідчить про значну кількість біженців, які вирішили скористатися цією можливістю для покращення свого пересування та загального добробуту в нових обставинах.

Подібні правила і процедури вимагають уважного вивчення та дотримання, адже вони спрямовані на забезпечення легального та безпечного перебування українських громадян на території Чеської Республіки



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини