Головна Новини Суспільство Біженці Українські біженці вважають за краще працювати в Західній Європі: що це означає для Польщі
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські біженці вважають за краще працювати в Західній Європі: що це означає для Польщі

Польща стикається з нестачею робочих рук: українці обирають інші країни ЄС для сезонної роботи

24 травня 2024, 15:30
Поділіться публікацією:

Польща, яка вже другий рік страждає від кадрового голоду, зіткнулася з новою проблемою: українські біженці, які раніше охоче їхали на сезонні роботи до цієї країни, тепер віддають перевагу іншим державам ЄС. Причина проста: вищі зарплати та відкритість ринків праці.

Українські біженці вважають за краще працювати в Західній Європі: що це означає для Польщі

Сезонні роботи у Польщі: зарплати зростають, але робочих рук не вистачає

Як повідомляє Міграційна платформа EWL, цього року на сезонних роботах у Польщі можна заробити до 9 тис. злотих.

"На сезонних роботах зараз можна заробити до 9 тис. злотих. Це короткострокова робота в агросекторі, де зарплата залежить від кількості робочих годин та продуктивності. Така робота підходить людям, які звикли до фізичної роботи. Переважно її обирають українці, які мешкають у селах і мають власні господарства", – пояснює директор рекрутації Міграційної платформи EWL Мар'яна Семенюк.

Незважаючи на зростання зарплат на 14,4% порівняно з минулим роком (середня зарплата у Польщі за перший квартал 2024 року становила 8147,38 злотого), ця пропозиція вже не видається українцям досить привабливою.
EWL фіксує 50,5 тис. вакансій у країні, але закрити їх стає дедалі складніше.

"Барометр професій", щорічне дослідження ринку праці Польщі, також свідчить про кадровий дефіцит у 27 професіях. Бракує працівників у торгівлі, промисловості, охороні здоров'я, соціальної допомоги.

Ситуація посилюється тим, що в країні немає жодної професії, де б спостерігався надлишок кадрів. Польська влада намагається вирішити проблему, але поки що безрезультатно. Українські біженці все частіше обирають сезонні роботи в інших країнах ЄС, де на них чекають вигідніші умови праці.

Нагадаємо, що на тлі конфлікту, що триває в Україні, сотні тисяч українців шукають притулку в країнах Європи , покладаючись на державну підтримку як життєво важливу допомогу. Проте нещодавні зміни у політиці деяких європейських країн викликають занепокоєння серед біженців. Як передає портал "Коментарі", про це пише РБК-Україна



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини