Головна Новини Суспільство Біженці Українці в Польщі: як зміниться життя українських біженців
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці в Польщі: як зміниться життя українських біженців

Нововедння торкнуться статусу українських біженців та виплат

2 квітня 2024, 15:00
Поділіться публікацією:

Польський уряд анонсував значні зміни, які набудуть чинності з 2025 року для українських біженців. За даними офіційного сайту польського уряду, нововведення спрямовані на поліпшення умов проживання та адаптації українців, що шукають притулку.
Однією з ключових реформ є можливість зміни статусу проживання з тимчасового захисту на тимчасове проживання на термін до трьох років. Ця опція буде доступною для осіб, які оновлять свої дані у базі даних PESEL UKR в адміністративних органах на місцевому рівні, подадуть електронну заяву до воєводи, мають активний статус UKR станом на 4 березня 2024 року та на момент подання заявки, а також не мають заперечень зі сторони служб безпеки.
Важливо, що після успішного проходження процедури, особа отримає картку проживання з вказівкою на попередній тимчасовий захист. Додатково, Міністерство внутрішніх справ Польщі планує фінансувати розміщення та харчування для українських біженців, які опинилися в особливо скрутних обставинах, на основі домовленостей з місцевими воєводами або органами місцевого самоврядування.
Також анонсовані зміни торкнуться оплати за проживання та харчування в колективних центрах розміщення. Метою є підвищення ефективності процесу стягнення цих коштів.
Серед інших значних змін, що набудуть чинності з 1 липня 2024 року, — припинення надання одноразової грошової допомоги у розмірі 300 злотих та фінансування фотографування для документів. Уряд планує далі обговорювати ці ініціативи з громадськими організаціями та міжнародними партнерами.
Початкові пропозиції були висунуті під час зустрічі з представниками місцевої влади, консулом України в Польщі, а також з учасниками спільної комісії уряду та місцевого самоврядування і організаціями, які підтримують українських біженців. Наразі планується проведення широкомасштабних консультацій з метою збору зворотного зв'язку та удосконалення пропозицій.
Нагадаємо, що у 2024 році в Румунії не виділили жодної фінансової підтримки для українських біженців. Про це повідомили в Euractiv, яка посилається на дані від Генеральної інспекції з надзвичайних ситуацій Румунії. Українці востаннє отримували гроші у лютому, але ці кошти були заборгованістю за минулий рік.

Українці в Польщі: як зміниться життя українських біженців

Зміни для українських біженців у Польщі:



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини