Головна Новини Суспільство Біженці У Польщі всі українські біженцям отримають новий статус: подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

У Польщі всі українські біженцям отримають новий статус: подробиці

2025 року українцям зі статусом PESEL UKR пропонують видавати дозволи на тимчасове проживання

29 березня 2024, 16:50 comments2666
Поділіться публікацією:

Українським біженцям у Польщі після тимчасового захисту пропонують видавати дозволи на проживання. Їх зможуть отримати всі особи зі статусом PESEL UKR. Як передає портал "Коментарі", таку пропозицію змін до закону вносить МВС країни, повідомляє "naszwybir.pl".

У Польщі всі українські біженцям отримають новий статус: подробиці

Українські біженці. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, що тимчасовий захист для українців у Польщі готуються продовжити до березня чи навіть вересня 2025 року. Після цього всім українцям зі статусом PESEL UKR пропонують надавати дозволи на тимчасове проживання. Про такі зміни розповів заступник міністра внутрішніх справ та адміністрації Польщі Мацей Дущик.

"Ми підготували систему, яка дозволить усім особам із PESEL UKR отримати дозвіл на тимчасове проживання. Незалежно від того, працюють вони чи ні, пенсіонери чи студенти, діти до 6 років або старші. Це буде автоматична система, яка за допомогою одного становища змінить статус тимчасового захисту на статус тимчасового проживання", – пояснив урядовець.

Він зазначив, що українці матимуть право вибору – залишитись під тимчасовим захистом PESEL UKR або перейти на дозвіл на тимчасове проживання.

Для українців буде створено систему отримання дозволів на тимчасове проживання, які видаватимуться не у воєводських управліннях, а в окремих органах, що має сприяти швидкій видачі.

Українці, які захочуть отримати "карту побуту", мають з 1 липня 2024 року по 30 вересня 2025 року зареєструватися на новому електронному порталі. Також відвідайте управління міст або гмін, щоб подати необхідні документи.

Заявників перевірятимуть Агентство з внутрішньої безпеки, Прикордонна служба та поліція. Перші дозволи на тимчасове перебування видаватимуться з 2025 року. Вони діятимуть 3 роки.

"Статус людини юридично зміниться тільки тоді, коли вона особисто прийде та забере дозвіл на тимчасове проживання. До цього моменту вона перебуватиме під тимчасовим захистом", – зазначив Мацей Дущик.

Тимчасовий захист для українців у Польщі продовжуватиметься доти, доки це буде можливо на основі регламентів ЄС.

Також читайте на порталі "Коментарі" — Польща на шляху до реформ: нові обмеження для українських біженців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини