Головна Новини Суспільство Біженці Тисячі українських дітей пішли до шкіл Польщі: за якою програмою навчатимуться
commentss НОВИНИ Всі новини

Тисячі українських дітей пішли до шкіл Польщі: за якою програмою навчатимуться

Польські школи прийняли 80 тисяч українських учнів

2 вересня 2024, 15:12
Поділіться публікацією:

З 1 вересня польська система освіти зіткнулася з новим викликом — обов'язковим навчанням для українських дітей, які прибули до Польщі через війну в Україні. Міністерство національної освіти Польщі підрахувало, що у новому навчальному році до польських шкіл прийдуть до 80 тисяч українських учнів.

Тисячі українських дітей пішли до шкіл Польщі: за якою програмою навчатимуться

Стало відомо, скільки українських дітей пішли до шкіл у Польщі з 1 вересня

Заступник міністра освіти Польщі Йоанна Муха заявила, що повернення українських дітей до польських шкіл вимагатиме значних зусиль від педагогів та адміністрації навчальних закладів. Вона зазначила, що багато хто з цих дітей не відвідував школу очно протягом останніх двох років, а навчався дистанційно в українській системі.

"Повернення українських учнів до польських шкіл буде великим викликом. Дитина, яка два роки тому ходила до польської школи, але з різних причин пішла, повернеться до школи. І це буде дитина, яка вже на два роки старша. Можливо, вони ці два роки не брали участі в освітній системі, тож у них зовсім інший менталітет", – розповіла чиновниця.

Одним із ключових питань залишається адаптація українських учнів. У Міністерстві освіти Польщі визнають, що поки що остаточно не визначено деталі навчального процесу для українських школярів. Планується, що програму навчання буде розроблено спільно з українськими фахівцями.

Українські діти навчатимуться за польською програмою польською мовою. Однак у суботу для них буде організовано додаткові заняття, підготовлені українським урядом, щоб зберегти зв'язок із рідною мовою та культурою.

Раніше міністр освіти Польщі Барбара Новацька заявила про запровадження так званого "українського освітнього компоненту", який передбачає уроки української мови, історії та географії України у польських школах.

Фінансова підтримка та умови отримання виплат

Введення обов'язкової освіти також вплине на фінансову допомогу українськими сім'ями. Міністерство освіти Польщі попередило, що з 1 вересня 2024 року виконання вимог щодо обов'язкового навчання стане умовою для отримання допомоги.

Зокрема, йдеться про такі виплати:

  • Програма "800" – щомісячна допомога у розмірі 800 злотих (близько 8000 гривень) на кожну дитину до 18 років.

  • Програма "Добрий старт" – одноразова виплата у розмірі 300 злотих (приблизно 3000 гривень) на підготовку до школи.

Ці правила почнуть діяти з червня 2025 року, щоб сім'ї могли наперед подати заявки на виплати. Виняток буде зроблено лише для випускників українських шкіл у 2024/2025 навчальному році, які зможуть продовжувати навчання онлайн за українською програмою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини