Головна Новини Суспільство Біженці Польща спрощує правила перебування для українців: запровадження картки CUKR
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща спрощує правила перебування для українців: запровадження картки CUKR

Набувають чинності поправки до спецзакону у Польщі: українці можуть отримати новий посвідку на проживання

24 червня 2024, 13:00
Поділіться публікацією:

З 1 липня 2024 року у Польщі почнуть діяти нові правила для українців, які приїхали до країни через війну. Згідно з оновленим спецзаконом "Про допомогу громадянам України", буде запроваджено нову карту проживання — карту CUKR, яка надасть право на тимчасове проживання на три роки.

Польща спрощує правила перебування для українців: запровадження картки CUKR

З 1 липня для українців у Польщі почнуть видавати картку CUKR: правила та умови

Є три способи, як українці можуть легалізувати своє перебування у Польщі. Перший – це отримання номера PESEL UKR, який дозволяє жити в Польщі, працювати, отримувати медичну допомогу та освіту. Другий спосіб — це стандартний дозвіл на проживання, як для інших іноземців, заснований на навчанні, роботі або веденні бізнесу. Третій, новий спосіб — це отримання картки CUKR.

Щоб отримати картку CUKR, потрібно вже мати PESEL UKR, зберігати її без перерви протягом року та мати паспорт. Якщо хтось втратив PESEL UKR не з вини, закон передбачає можливість його відновлення.

Але є деякі мінуси: перехід на карту CUKR позбавляє українців права на безкоштовну медичну допомогу, якщо вони не влаштовані на роботу, де за них платять медичну страховку.

Люди з карткою CUKR можуть виїжджати з Польщі на строк до шести місяців, не втрачаючи свого статусу. Заяву на карту можна подати лише через інтернет. Карта дійсна три роки та дає право на роботу без додаткових дозволів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — У питанні депортації українських громадян, які ухиляються від призову на військову службу, Польща керуватиметься виключно законодавством Європейського Союзу. Польща не може на прохання уряду України створювати ситуацію, коли у різних країнах ЄС будуть принципово різні підходи до українських біженців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини