Головна Новини Суспільство Біженці Литва змінює умови навчання для українських студентів: чого очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Литва змінює умови навчання для українських студентів: чого очікувати

Деякі литовські університети продовжують підтримувати українських студентів незважаючи на урядові зміни

15 липня 2024, 18:22
Поділіться публікацією:

З 2022 року Литва надавала можливість українським біженцям навчатися у своїх вищих навчальних закладах безкоштовно. Але з вересня цього року уряд більше не буде покривати витрати на навчання для нових українських студентів. Однак, деякі університети і коледжі заявляють, що продовжать допомагати на власні кошти.

Литва змінює умови навчання для українських студентів: чого очікувати

У Литві повертають платне навчання для українських студентів

Міністерство освіти Литви пояснює: "Україна має свої вищі навчальні заклади, і зараз не потрібно переводити навчання до інших країн."

Вільнюський коледж вирішив повністю фінансувати навчання всіх громадян України, які вступили у 2024 році. Крім того, коледж планує надати безкоштовні гуртожитки та стипендії. Прес-секретар коледжу, Ліна Бівайніене, заявила: "Таким чином ми можемо допомогти громадянам України, які страждають від війни, надаючи молодим людям можливість здобути вищу освіту."

Вільнюський технічний університет обіцяє покривати 40% вартості навчання для українців, тоді як Каунаський ВДУ планує надавати часткові стипендії. Водночас Вільнюський університет не має наміру покривати вартість навчання, але збирається пропонувати щомісячні стипендії у розмірі 300 євро та безкоштовне проживання.

"На даний момент важко передбачити, скільки студентів приймуть ці навчальні заклади цього року, оскільки зміна позиції нашого уряду щодо фінансування українців, ймовірно, змінить їхній вибір", — зазначає проректор Вільнюського технічного університету Живіле Седеревічюте-Пачяускене.

Українські студенти вже навчаються в 17 литовських вищих навчальних закладах, серед яких Вільнюський університет є найпопулярнішим. Найбільш затребувані спеціальності серед українців включають бізнес-адміністрування, інформаційні технології, штучний інтелект, архітектуру, інженерію та комунікації. З лютого 2022 року, коли Росія вторглася в Україну, литовський уряд виділив понад 11 мільйонів євро на підтримку українських студентів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини