Головна Новини Суспільство Біженці Литва виконала прохання України щодо студентів: про що мова
commentss НОВИНИ Всі новини

Литва виконала прохання України щодо студентів: про що мова

Литва скасовує безплатне навчання у вишах для українців

15 липня 2024, 21:01
Поділіться публікацією:

З 2024 року українці, які закінчили середні школи і склали випускні іспити в Литві, будуть підпорядковуватися тим же загальним правилам вступу, що і громадяни Литви. Литовський уряд більше не покриватиме витрати на навчання для українських біженців у вищих навчальних закладах країни. Про це повідомляє LRT з посиланням на Міністерство освіти Литви. Зміни, як сказано у матеріалі, були запроваджені на прохання України.

Литва виконала прохання України щодо студентів: про що мова

Біженці в Литві

Відомо, що з 2022 року Литва дозволила українцям, які втекли від війни, навчатися у своїх університетах безкоштовно. Студенти, які вже вступили до вишів, зможуть завершити навчання без оплати. Втім, починаючи з цього року, українці, які завершили середню освіту і склали випускні іспити в Литві, будуть підпорядковуватися тим же загальним правилам вступу, що і громадяни Литви, і зможуть претендувати на бюджетні місця в державних університетах та коледжах. Міністерство освіти Литви зазначає, що це рішення ухвалено на прохання України.

"Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, і на даний момент немає необхідності переносити навчання в інше місце", – додали в міністерстві.

Водночас, деякі вищі навчальні заклади Литви, такі як Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет імені Гедимінаса та Університет Вітовта Великого (VDU), вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.

Зараз українські студенти навчаються у 17 литовських вищих навчальних закладах, найпопулярнішими з яких є Вільнюський університет, VDU, Вільнюський технічний університет, Каунаський технологічний університет та Вільнюський коледж. У цих закладах навчається близько 1100 українців, з них близько 500 – у Вільнюському університеті. Найпопулярнішими спеціальностями серед українських студентів є бізнес-адміністрування, інформаційні технології, системи штучного інтелекту, архітектура, інженерія та комунікації.

З лютого 2022 року, коли Росія вторглася в Україну, литовський уряд пропонує щомісячні гранти у розмірі 300 євро та покриває 60% вартості навчання на бакалаврських програмах, решту покривають університети або коледжі. Для аспірантів уряд покриває повну вартість навчання. Міністерство освіти Литви виділило понад 11 мільйонів євро на підтримку українських студентів у 2022-2024 роках.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у Литві при влаштуванні на роботу українські біженці повинні складати тест на знання мови.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини