Компенсація за зруйноване рашистами житло: Коли і як отримати

Житловий сертифікат можна буде використати на придбання житла як на вторинному ринку, так і на первинному, без прив'язки до місцевості

17 березня Президент України підписав закон про компенсації українцям за зруйноване внаслідок війни житло. Документ почне діяти через два місяці, тому перші компенсації українці можуть отримати вже у травні. Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації держвлади Олена Шуляк, пишуть "Коментарі".

За цей час органи місцевого самоврядування повинні створити комісії при кожній громаді, які будуть організаційно й технічно допомагати людям, які звертатимуться за компенсацією.

Механізм компенсації передбачає роботу з Реєстром пошкодженого і зруйнованого житла. До його роботи вже приєдналося понад 600 громад. У кожної громади буде своя черга, яка формуватиметься автоматично.

Людина зможе сама обирати населений пункт, не прив'язуючись то того місця, де було зруйновано житло. Використати сертифікат можна впродовж п’яти років з дня його видачі, а відчужувати протягом 5 років, окрім успадкування, заборонено. Житловий сертифікат можна буде використати на придбання житла як на вторинному ринку, так і на первинному.

Писали "Коментарі" раніше і про те, що граничний розмір компенсації - і грошової, і у вигляді житлового сертифіката - відсутній, як і обмеження щодо місця розташування, типу та площі нового житла, будівництво якого буде профінансоване через сертифікат.

Йшлося на порталі "Коментарі" також і про те, що станом на 27.01.2023 року в Україні внаслідок російської агресії зруйновано 140 тисяч будинків, з них 18 тисяч багатоповерхівок.

Читайте також на шпальтах "Коментарів" - як влада видаватиме компенсації зазруйноване росіянами житло.