Чехія оновлює правила перебування для українських біженців

Чехія оновлює міграційну політику: нові правила для українських біженців

Влада Чехії представила поправку до закону, спрямовану на покращення умов проживання українських біженців, Поправка, яку зараз обговорюють у парламенті, може дозволити багатьом українцям залишитися в Чехії на більш тривалий термін.

Згідно із законопроектом, тимчасовий захист, який нині діє до березня 2025 року, не лише триватиме, а й надасть біженцям більше можливостей для роботи, навчання та доступу до медичних послуг. У Чехії вже перебуває близько 400 тисяч українців, і їхня кількість продовжує зростати.

Міністр праці та соціальних справ Маріан Юречко повідомив, що вже 120 тисяч українців працюють у Чехії. Він наголосив на важливості їхнього вкладу в економіку країни.

Особливу увагу у нових заходах приділено вразливим групам. Допомога для інвалідів та дітей може збільшитись, дорослі зможуть отримувати до 4400 крон, а діти – до 6600 крон. Це компенсація за відміну безкоштовного житла, яка почнеться з вересня.

Також українці, які підлягають військовій службі, зможуть використати свій тимчасовий захист навіть із простроченими документами, що полегшить їм перебування у Чехії без повернення додому для продовження документів.

Раніше "Коментарі" писали, що Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) схвалила ідею запровадження спеціальних виплат українським біженцям для їхнього повернення в Україну. Нардеп Олексій Гончаренко повідомив, що ці виплати передбачені для українців, які після закінчення війни повертатимуться на Батьківщину.

Крім того, чверть українських біженців у Німеччині надсилає кошти в Україну. У середньому сума щомісячних переказів складає близько 13 тисяч гривень. Про це повідомляє портал коментарі з посиланням на результати дослідження Міграційної платформи EWL та Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету.