Головна Новини Суспільство Біженці Біженці у Чехії: з якими проблемами стикаються українці
commentss НОВИНИ Всі новини

Біженці у Чехії: з якими проблемами стикаються українці

Правила тимчасового захисту у Чехії: складнощі для українців зі зміною країни притулку

15 липня 2024, 10:54
Поділіться публікацією:

Чехія посідає третє місце у Європейському Союзі за кількістю прийнятих українських біженців. Однак багато хто з них стикається з труднощами, коли намагаються отримати притулок після переїзду з іншої країни ЄС. Вони скаржаться на проблеми з набуттям статусу, і іноді їх заяви навіть не приймають до розгляду.

Біженці у Чехії: з якими проблемами стикаються українці

Правила тимчасового захисту в Чехії. Фото з відкритих джерел

Останнім часом чеський омбудсмен одержує дедалі більше скарг від українців. Основною причиною проблем є суворі правила про тимчасовий захист. Якщо українець уже отримав такий захист в іншій країні ЄС та переїхав до Чехії, його заяву можуть одразу відхилити. Чеська влада каже, що згідно з правилами ЄС, людина не може мати тимчасовий захист одночасно у двох країнах. Це змушує багатьох звертатися до суду, щоби відстояти свої права.

"Ми часто з такими питаннями стикаємося. Чеська влада, якщо хтось уже має тимчасовий захист в іншій державі ЄС і приїжджає до нас, оцінює ці заяви як неприйнятні. Це означає, що вони навіть не розглядають заяву, не оцінюють її, ставлять на ньому штамп неприйнятності", — розповідає юрист офісу Омбудсмена в Чеській Республіці Вероніка Віхова .

Юристи та правозахисники у Чехії активно допомагають біженцям. Вони рекомендують подавати позови, якщо заяву про захист було відхилено. Завдяки допомозі некомерційних організацій, підготувати документи та подати позов можна безкоштовно. У більшості випадків суди стають на бік біженців, бо вважають, що практика не відповідає європейським законам.

"Рекомендуємо подати заяву про тимчасовий захист, а якщо її позначать як неприйняту, подавати позов. Зараз у переважній більшості випадків суди ухвалюють рішення на користь іноземців. Тому що вважають, що це не відповідає європейському праву", — пояснює Віхова.

На даний момент Чехія, разом з іншими країнами ЄС, не дозволяє біженцям легко змінювати країну захисту. Це створює складнощі для тих, хто хоче переїхати, наприклад до родичів або на нову роботу в іншу країну.

Багато юридичних консультацій для біженців у Чехії надаються безкоштовно. Це особливо важливо для українців, які вже влаштувалися у містах, таких як Прага та Брно, та шукають способи легалізувати своє перебування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини