Головна Новини Суспільство Війна з Росією Три місяці повномасштабної війни Росії проти України: головні висновки та прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Три місяці повномасштабної війни Росії проти України: головні висновки та прогнози

Вибили окупантів з-під Києва, Харкова та потопили "Москву" - три місяці йде війна в Україні, ЗСУ продовжують тримати оборону, готуючись до контрнаступу

24 травня 2022, 13:32 comments1122
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 24 травня, – 90 днів від дня відкритого вторгнення РФ в Україну та розв'язання повномасштабної війни з метою знищення нашої держави. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" головними висновками після тримісячного протистояння, аналізом ситуації на поточний момент, а також прогнозами.

Три місяці повномасштабної війни Росії проти України: головні висновки та прогнози

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Для того, щоб наблизити перемогу, потрібно якнайшвидше завдати рішучих ударів по російській економіці

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик

Віктор Савінов наголошує, що війна пройшла всі теоретичні терміни так званого бліцкригу. Вона стає затяжною.

"На перший план у таких війнах – довгих, позиційних, коли фронт практично не рухається (в жодній із сторін немає вирішальної переваги, що дозволяє здобути якусь грандіозну перемогу, яка б вирішила результат війни) – виходить економічний фактор. Перша світова війна, скільки б там не було знаменитих битв, вирішилася, перш за все, як бій економік. Німецька не витримала у результаті – і війна завершилася перемир'ям, яке перетворилося на капітуляцію", – нагадує Віктор Савінов.

На його думку, швидше за все, ця російсько-українська війна завершиться так само.

"У Росії шансів на перемогу в економічній війні (з огляду на те, що Україну підтримують провідні економіки світу) небагато. Тоді як у нас вони досить великі. Але для того, щоб наблизити перемогу, потрібно якнайшвидше завдати рішучих ударів по російській економіці, – наголошує експерт. – Президент Зеленський, зокрема виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, назвав такі удари. Ключовим є нафтове ембарго, яке дозволить обвалити російський експорт. Що, у свою чергу, призведе до краху економіки країни-агресора. Чим швидше і жорсткіше це буде зроблено, тим швидше закінчиться війна".

Завдання української сторони – мотивувати партнерів конкретикою того, що нам треба

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан зазначає, що про причини, перебіг та наслідки цієї війни говорять і говоритимуть ще багато. На даний момент, на його думку, головний висновок – нам вдалося вберегти українську державу, управлінську систему. Вдалося мобілізувати наших партнерів. І це дозволило дати ефективну відсіч агресору. А на певних напрямках (Київська, Сумська, Харківська області) не просто зупинити просування супротивника, а й перейти до контрударів та контрнаступів.

"Загалом ситуація залишається складною, – каже генерал. – Особливо у Луганській та Донецькій областях, де йдуть запеклі бої, у Херсонській, яка практично повністю окупована. Противник має намір не просто закріпитися на Херсонщині та Донбасі, пробивши сухопутний коридор у Крим, а й, вочевидь, приєднати ці українські землі до РФ".

Безумовним успіхом української сторони Василь Богдан називає те, що нашому вищому військово-політичному керівництву дипломатії вдалося спонукати міжнародних партерів до більш активних дій у контексті постачання в Україну відповідних озброєнь, техніки та боєприпасів. Чому приклад – чергова зустріч понад 40 міністрів оборони у форматі "Рамштайн". Це, наголошує генерал, створює перспективи для ефективних рішень бойових завдань на фронтах у різних операційних зонах. Щоб надалі повністю визволити Україну.

"Дії наших партнерів, лідерами серед яких є США, Великобританії, Польща (президент якої 22 травня відвідав Україну та звернувся із посланням до Верховної Ради) – свідчать, що вони розуміють усю складність ситуації. У тому числі на півдні та сході України. І хочуть мобілізуватися самі та активізувати інших, щоб підтримати нас не лише морально-політично, а й безпекове, оборонне ставлення. Це вселяє певний оптимізм. Завдання української сторони – мотивувати партнерів конкретикою того, що нам треба. І доносити важливість прискорення темпів надання нам озброєння, боєприпасів, відповідної техніки", – резюмує Василь Богдан.

Нам потрібні "Гарпуни", щоб розібратися з російськими кораблями, а ще "Патріоти", щоби закрити небо

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Ці три місяці відкритої війни остаточно переконали, що росіяни нам точно – не брати. Що вони можуть бити підло, у спину. Говорячи "ми не нападатимемо" – нападати. І так далі. Ще один важливий висновок — російська армія точно не друга армія за силою у світі. Вона виявилася значно слабкішою, ніж малювала пропаганда РФ".

Тетяна Попова також розповіла про фронтову ситуацію зараз.

На Волинсько-Поліському напрямку, звідки раніше заходили російські війська, зараз відбувається посилення білоруської армії біля білорусько-українського кордону. При цьому на території Білорусі залишилися російські "Іскандери", причому чотири пускові установки перебазували ближче до кордону з Україною. З повітряного простору Білорусі росіяни раніше завдавали авіаударів по нашій території. Тож загроза звідти зберігається. Але вона незрівнянно менша, ніж була на початку війни.

На Сіверському напрямку (кордон уздовж лінії Глухів-Суми) окупантів вдалося відтіснити на територію Росії. Звідки постійно проводяться ракетні удари по об'єктах військової та цивільної інфраструктури, а також здійснюються час від часу артобстріли позицій ЗСУ.

Складніша ситуація на Слобожанському напрямку. На Харківщині противник веде штурмові дії з метою закріплення на західних та північних околицях.

На Слов'янському напрямі, з боку захопленого Ізюма, росіяни намагаються встановити контроль над Довгеньким (селище за 15 км на південь від Ізюму).

На Донецькому напрямку (Донецька та Луганська області) – найскладніша ситуація. Як вона розвиватиметься найближчим часом – залежить від багатьох факторів. У тому числі від швидкості потрапляння на фронт нових видів озброєння від західних союзників України.

"Ми бачили неодноразові невдалі спроби агресора форсувати Сіверський Донець – із втратою великої кількості бронетехніки та живої сили. При цьому Лисичанськ та Сєверодонецьк залишаються під тотальним обстрілом та загрозою повного оточення. Там зараз йдуть найтяжчі бої із задіянням реактивної та ствольної артилерії. Не припиняються спроби супротивника захопити трасу Бахмут-Лисичанськ, – зазначає Тетяна Попова. – На Авдіївському та Курахівському напрямках все стабільно напружено. Там просунутися ворогові не вдається".

На Запорізькому напрямку агресор посилює угруповання у захоплених районах.

Що стосується Південно-Бузького напрямку, то противник не припиняє бойових дій з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області, щоб мати умови для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг.

"У Чорноморському басейні, як і раніше, знаходяться російські військові кораблі з носіями крилатих ракет морського базування типу "Калібр". За деякими даними, залишився сумарний залп лише на дев'ять ракет. Але це страшно, – зазначає Тетяна Попова. – Нам потрібні і "Гарпуни" (протикорабельні ракети Harpoon та пускові установки до них уже пообіцяла передати Україні Данія), щоб розібратися з цими кораблями, та "Патріоти" (зенітний ракетний комплекс Patriot, про постачання якого давно просить союзників наша країна), щоб закрити небо і авіація, щоб продовжити звільнення своїх територій. Сподіваюся, найближчим часом ми це отримаємо. І військова ситуація розвиватиметься у позитивному для України ключі".

Читайте також на порталі "Коментарі" – російські окупанти знають, як не допустити контрнаступ ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини