Головна Новини Суспільство Війна з Росією Мир на горизонті: до чого можуть призвести переговори Ердогана – чи готовий Путін завершити війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Мир на горизонті: до чого можуть призвести переговори Ердогана – чи готовий Путін завершити війну

Тристоронні переговори можуть стати початком великого процесу з дипломатичного формату завершення війни

30 травня 2022, 10:24 comments1722
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський розгляне пропозицію провести спільні телефонні переговори з президентами Росії (Володимир Путін) та Туреччиною (Тайїп Ердоган). Про це повідомив речник Зеленського Сергій Никифоров. Експерти оцінили для видання "Коментарі" реалістичність таких переговорів, а також, що вони можуть дати кожній із сторін, якщо відбудуться.

Мир на горизонті: до чого можуть призвести переговори Ердогана – чи готовий Путін завершити війну

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Путін може використовувати переговори як привід для завершення так званої "спеціальної військової операції"

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко вважає, що ймовірність таких переговорів наразі незначна.

"Якщо все ж таки вони відбудуться – це означатиме, що Путін зрозумів, що став загнаним у кут щуром. І намагається знайти вихід із ситуації. Президент України Володимир Зеленський неодноразово декларував готовність провести двосторонні переговори із Путіним. Той на це не йде. Тристоронній формат тут, як на мене, цікавіший. Тому що російська сторона не зможе, як вона любить, говорити одне, а в результаті перекручувати все інакше", – пояснює Михайло Дяденко.

На його думку, якщо переговори відбудуться, складно сподіватися, що вони принесуть результат. Але можна знайти деякі додаткові точки дотику.

"Наприклад, Путін може використати переговори як привід для завершення так званої "спеціальної військової операції". Типу – Кремль отримав надійні гарантії захисту прав російськомовного населення, не вступу України до НАТО. Якісь інші дипломатичні перемоги. Розкажуть внутрішній аудиторії, що мети "спецоперації" досягнуто. І що можна виходити на дипломатичний формат. Безумовно, це був би зручний для всіх варіант, – зазначає експерт. – І для України, яка щодня втрачає людей та інфраструктуру. І для Росії – як гарно (на думку Кремля) вийти із ситуації. І для Туреччини – у сенсі підвищення свого іміджу як потужного геополітичного гравця, котрий зумів стати посередником у зупинці війни. Але, наголошую, ймовірність подібних переговорів, як їх ефективність на даному етапі я оцінюю, як вкрай низьку".

Кремль активно шукає посередника для реальних російсько-українських мирних переговорів

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан розмірковує так:

"Закінчується друга фаза відкритого російсько-українського військового протистояння, яку називають битвою за Донбас. Незважаючи на деякі тактичні успіхи збройних сил РФ, цей етап стратегічно країна-агресор програла. І це вже очевидно. Керівництво Кремля розуміє, що час можливостей використання військових рішень на цьому етапі війни вже закінчився – і час переходити до активної дипломатії".

Власне, продовжує експерт, РФ почала наступ на дипломатичному, економічному та інформаційному фронті вже кілька тижнів тому, щойно стало зрозуміло, що широко анонсований концентрований наступ російської армії на Донбасі захлинається.

"Ключовими наративами стали прогнози про глобальний голод, що насувається, проблеми з поставками нафти і газу в Європу, ядерний шантаж, загроза військового конфлікту в Придністров'ї, – перераховує Олександр Курбан. – В атаку пішли російські лобісти та проросійські європейські політики, які заявляли та заявляють про необхідність схилити Україну до миру із збереженням особи для Путіна. Тут особливо відзначилися Франція та Італія. Керівництво Німеччини активно гальмує процеси постачання Україні наступальної зброї. Угорщина мало не відкрито підтримує Кремль. Водночас, через російські ЗМІ активно транслюється завуальований меседж про готовність керівництва РФ на компроміси. На ток-шоу Соловйова, Симонян, у виступах провідних російських пропагандистів знижується градус антиукраїнських настроїв та імперська риторика. Знову обговорюються можливості поновлення переговорного процесу".

Наразі, вважає експерт, Кремль активно шукає посередника для реальних російсько-українських мирних переговорів. Серед найімовірніших стоїть Ердоган, який вже неодноразово демонстрував свою готовність і має досвід бути посередником у таких складних ситуаціях.

"Для всіх сторін конфлікту таке посередництво є дуже зручним, – упевнений Олександр Курбан. – Нейтральність та демонстративна рівновіддаленість Туреччини від європейських проблем створює дуже позитивне тло. У цьому випадку всі сторони переговорного процесу на старті знаходяться в рівних умовах. Україна не йде на уклін агресору, як це могло б бути у разі проведення переговорів на території Білорусі (як це було на першій фазі переговорного процесу). Росія не йде на іміджеві поступки, які б могли бути, якби переговори проходили на Заході".

За словами експерта, про готовність до початку предметних мирних переговорів керівництво РФ поки що відкрито не говорить, приховуючи це під демонстративними заявами про свою неготовність до таких – і відсутність предмета для розмови.

"Але, судячи з того, як часто ця тема артикулюється російською стороною, стає зрозумілим її гострий інтерес у цих переговорах, – пояснює Олександр Курбан. – У цьому випадку Росія поводиться як стара діва, якій дуже хочеться заміж, але при цьому вона всіляко демонструє свою незацікавленість. Під кожною публічною заявою Пєскова, Лаврова, Мішустіна та й самого Путіна чується класичне "ні, ні і ще раз... так". І тепер Ердоган має непогані шанси, включити весь свій східний шарм і чарівність і остаточно "умовити" стару діву здатися".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Мелітополі прогримів вибух у районі проживання екс-нардепа, який став зрадником.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини