Головна Статті Суспільство робота і кар'єра У скільки років виходять на пенсію в країнах Європи та як це впливає на її розмір
commentss Cтатті Всі новини

У скільки років виходять на пенсію в країнах Європи та як це впливає на її розмір

В Європі чоловіки виходять на пенсію в 64,3 року, а жінки - в 63,5 років

5 березня 2024, 00:20 comments26012
Поділіться публікацією:

З початком повномасштабної війни мільйони українських громадян виїхали за кордон в пошуках притулку та нових можливостей. Найбільш поширеними місяцями перебування біженців з України стали європейські країни, що приваблюють високим рівнем життя та потужним соціальним захистом.

У скільки років виходять на пенсію в країнах Європи та як це впливає на її розмір

Вихід на пенсію в країнах Європи (фото з відкритих джерел)

Окрім роботи, цін та зарплат, як свідчить статистика пошукових запитів в інтернеті, українці також жваво цікавляться своїм майбутнім у похилому віці в країнах Європи, а саме пенсійними виплатами та віком виходу на пенсію.

Пенсійний вік у Європі

У середньому, в Європі чоловіки виходять на пенсію в 64,3 року, а жінки — в 63,5 років. Більшість країн Європи встановлюють пенсійний вік на рівні 65 років і старше. Однак є небагато країн, у яких він нижчий, наприклад, Греція, Італія, Люксембург і Словенія, де він становить 62 роки для обох статей.

Вік виходу на пенсію можна розділити на два типи: достроковий і стандартний. Згідно зі звітом ОЕСР, вік дострокового виходу на пенсію у Європі для чоловіків варіюється від 59 років у Литві до 63,7 років у Німеччині. Для жінок він коливається від 58 років у Литві до 63,7 років у Німеччині.

"Уряди багатьох країнах світу намагається підвищити пенсійний вік. Так, у Великій Британії нещодавно підвищили пенсійний вік з 65 до 66 років і планують подальше підвищення до 68 років. Парламент Франції ухвалив рішення збільшити пенсійний вік на 2 роки до 64, що викликало масові протести, тому влада була змушена зняти це питання. Тільки в Італії нещодавно знизили пенсійний вік з 67 до 62 років", — стверджує кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

"Збільшуючи пенсійний вік, влада намагається скоротити соціальні виплати і зменшити дефіцит держбюджету. Чим пізніше людина виходить на пенсію, тим вона довше перераховує гроші в систему соціального страхування, зменшуючи свій період перебування на пенсії. Однак, такий підхід ґрунтується на хибних економічних уявленнях", – додає експерт.

Розглянемо як нараховуються пенсійні виплати та який вік виходу на пенсію в деяких країнах Європи.

Німеччина

У Німеччині немає мінімальної пенсії, а середня пенсія не дає чіткого розуміння реальної картини виплат пенсіонерам. Пенсії сильно різняться за багатьма факторами: статтю, місцем роботи і стажем.

У ФРН існують 3 типи пенсійних програм:

Обов'язкова державна пенсія (GRV) — брати участь у ній обов'язково, і вона фінансується з державного бюджету і внесків працюючих.

Корпоративні або професійні пенсії — це добровільні програми від роботодавців, які дають змогу збільшити пенсію завдяки додатковим внескам співробітників компаній.

Приватні пенсії — інвестиційні програми від банків або страхових компаній.

Незважаючи на перераховане вище, кожен п'ятий пенсіонер у Німеччині отримує пенсію менше ніж 500 євро. Багато літніх людей стикаються з проблемою оплати оренди житла, тому деякі з них змушені переїжджати в дешевші країни ЄС.

Пенсійний вік у ФРН становить 65 років і 10 місяців, і він збільшуватиметься на 2 місяці щорічно до досягнення 67 років.

Середня пенсія в Німеччині становить 1049 євро, а для людей із 45-річним стажем — 1538 євро.

Данія

Данська пенсійна система вважається однією з найкращих у світі, і це не просто так. У цій країні літні люди можуть насолоджуватися безбідним життям, навіть якщо в молодості їхні доходи були невисокими або якщо вони взагалі не працювали. Податки в Данії високі, але кожен вкладає свої кошти в упевненість у майбутньому: пенсії тут гідні, медичне обслуговування державне, а освіта доступна.

Пенсіонери в Данії отримують пенсії з двох основних джерел: від держави та з пенсійних фондів. При цьому в державній системі справедливо враховується не тільки рівень доходу в молодості, а й кількість відпрацьованих років.

Важливо зазначити, що турбота про літніх людей у Данії виходить далеко за рамки фінансової допомоги. Старіюче населення стало національним пріоритетом, і влада країни активно працює над створенням комфортного середовища для старших громадян. Будуються спеціальні житлові комплекси та центри для літніх, а також надається різноманітна соціальна підтримка.

Незважаючи на всі переваги, деякі данські пенсіонери стикаються з труднощами, зокрема з високими витратами на проживання. Ось чому багато хто з них змушений шукати альтернативні способи розваги та відпочинку, наприклад, віддаючи перевагу подорожам за кордоном.

Пенсійний вік у Данії коливається від 65 до 67 років, залежно від дати народження. Крім того, щороку цей вік збільшується на півроку.

Середня пенсія в Данії, включно з державними та трудовими пенсіями, становить близько 18 тисяч данських крон, що приблизно дорівнює 2400 євро. Після вирахування податків в розпорядженні пенсіонера залишається приблизно 13,5 тисяч крон або 1800 євро.

Польща

Польща — одна з найблагополучніших країн Східної Європи для пенсіонерів.

Хоча пенсії в Польщі не найвищі, особливо порівняно із Західною Європою, на середню пенсію цілком можна прожити комфортно. Цьому сприяють відносно низькі ціни на товари та послуги, включно з продуктами харчування, а також різні пільги та доплати. Наприклад, якщо пенсіонери не можуть оплатити комунальні платежі, держава може відшкодувати до 100% їхньої вартості.

Польські пенсіонери можуть безоплатно або зі знижками відвідувати різні культурні заходи, тренінги, курси тощо. У Польщі є 13 міжнародних аеропортів, звідки можна вилетіти практично в будь-яку точку Європи. Туристичні агентства країни також надають пенсіонерам суттєві знижки на тури в межах Європейського Союзу.

Пенсійний вік у Польщі становить 60 років для жінок і 65 років для чоловіків.

Середня пенсія становить 4200 злотих, що приблизно дорівнює 930 євро.

Естонія

В Естонії пенсійну систему часто критикують у пресі за низькі виплати. Однак порівнюючи з іншими європейськими країнами, ситуація не така вже й погана.

Основна пенсія — це пенсія по старості. Щоб її отримати, потрібно відпрацювати щонайменше 15 років. Дозволяється працювати й отримувати пенсію одночасно. Пенсійні виплати складаються з 4 частин: базової частини; частини, що залежить від стажу; страхової частини та об'єднаної.

Тим, хто не має необхідного стажу в 15 років, виплачується народна пенсія, зараз вона становить 336,39 євро. Щоб мати право на її отримання, людині потрібно досягти пенсійного віку, прожити в Естонії щонайменше 5 років і не отримувати пенсійних виплат з іншої країни.

Дострокові та відкладені пенсії поступово зникають. Замість них ввели гнучку пенсію. Перехідний період триватиме до 2026 року.

Пенсійний вік нині в Естонії — 65 років.

Середня пенсія становить 700 євро.

Чехія

Пенсійна система в Чехії дає змогу людям вести досить комфортний спосіб життя. Після реформи 2015 року чехи вважають її більш справедливою.

Щоб отримати пенсію по старості в Чехії, необхідно досягти пенсійного віку і мати необхідний стаж пенсійного страхування. Для тих, хто досяг пенсійного віку 2018 року і пізніше, необхідний стаж становить 35 років.

Якщо у людини вже є необхідний стаж роботи, їй можуть призначити дострокову пенсію до досягнення пенсійного віку. Однак ця пенсія буде нижчою, і після її отримання не можна буде оформити звичайну пенсію по старості.

Пенсія по старості в Чехії складається з двох частин: базової суми та відсоткової суми. Базовий розмір однаковий для всіх (4040 чеських крон, або 170 євро), а відсоткова частина залежить від індивідуальних чинників, таких як стаж роботи і заробіток. За кожен рік стажу нараховується 1,5% від розрахункової бази. Пенсія також збільшується на 1,5% за кожні 90 календарних днів роботи після досягнення пенсійного віку.

Пенсійний вік у Чехії становить 65 років. Середня пенсія — 14373 чеських крон, що еквівалентно 607 євро.

Наразі, прогнози щодо віку виходу на пенсію у країнах Європи невтішні: прослідковується чітка тенденція до його підвищення повсюдно. Тому українцям, які прийняли рішення там залишитися на все життя, треба бути готовими, що їм доведеться працювати тривалий час для досягнення пенсійного віку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Justas

8 березня 2024, 10:03

Не обманюйте людей, бо в Італії на пенсію йдуть в 67 років.


Новини