Головна Статті Суспільство робота і кар'єра Робота для українців у Європі та Північній Америці у 2024 році: які потрібно документи та скільки платять
commentss Cтатті Всі новини

Робота для українців у Європі та Північній Америці у 2024 році: які потрібно документи та скільки платять

ЄС дає українцям шлях до легального працевлаштування без додаткових дозволів

18 березня 2024, 06:45
Поділіться публікацією:

За даними  Євростату на початку 2024 року У Європі перебувало біля 4,27 мільйона осіб з України, які знайшли там свій притулок від війни. Сьогодні на європейські ринки праці українські біженці мають безперешкодний доступ. Європейський Союз дає українцям шлях до легального працевлаштування без тягаря додаткових дозволів. Навіть ті, кому бракує знань мови чи професійних навичок, можуть розраховувати на вакансії, де потрібні мінімальні  знання мови та кваліфікація.

Робота для українців у Європі та Північній Америці у 2024 році: які потрібно документи та скільки платять

Робота для українців у Європі та Північній Америці (фото з відкритих джерел)

Умови та оплата праці у європейських країнах розповсюджується також і на наших співвітчизників. Розглянемо які документи потрібно мати громадянам України та на яку заробітну плату вони можуть розраховувати у деяких країнах Європи у 2024 році.

Німеччина

У Німеччині громадяни України, які шукають роботу, повинні подати заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання (Aufenthaltstitel) відповідно до §24 Закону про правовий статус іноземців.

Мінімальна заробітна плата в Німеччині с 1 січня 2024 року була підвищена з 12 до 12,41 євро за годину (до сплати податків). Громадяни України, які не володіють німецькою мовою та не мають попереднього досвіду роботи, можуть шукати роботу на виробництві або у сфері логістики, та розраховувати на мінімальну погодинну заробітну плату за нескладні фізичну роботу, яку зазвичай виконують на заводах і складах.

Спеціалізовані вакансії в таких галузях, як охорона здоров'я, зокрема в психіатричних та реабілітаційних центрах, є одними з найбільш високооплачуваних робочих місць для українців у Німеччині.

Середньомісячна заробітна плата для різних професій у Німеччині виглядає наступним чином:

·       Медичні працівники (лікарі, медсестри): 2000-5000 євро.

·       Інженери: 2000-5000 євро.

·       Автомеханіки: 2000-3500 євро.

·       Продавці: 1800-2500 євро.

Польща

Польща ще не прийняла рішення про продовження терміну перебування громадян України після 4 березня 2024 року. До цієї дати процедура працевлаштування залишається незмінною. Громадяни України, які в'їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року і отримали тимчасовий захист, можуть працювати без отримання дозволу на роботу.

Більшість українців у Польщі знаходять роботу там, де потрібна фізична праця: складах, промисловому виробництві, будівництві або готельно-ресторанна індустрії.

Існує також попит на висококваліфікованих працівників, таких як вчителі та лікарі, однак для таких посад часто вимагається знання польської мови та підтвердження українських дипломів.

Середня заробітна плата українців, які працюють у Польщі, становить близько 3-4 тис. злотих на місяць. Однак після нещодавнього підвищення мінімальної заробітної плати очікується, що заробіток тих, хто працює за трудовим договором, становитиме близько 4700-5857 злотих.

Для громадян України, які не знають польської мови і працюють у сфері логістики, середня заробітна плата може становити від 5 500 до 6 800 злотих на місяць.

Чеська Республіка

Українцям, які отримали тимчасовий притулок у Чехії, надається вільний доступ до ринку праці. Підтвердженням цього є штамп у паспорті при перетині кордону. Важливо, щоб у заявника не було діючої візи або дозволу на проживання в іншій країні ЄС. Крім того, Чехія не надає захист особам, які вже отримали притулок в іншій європейській країні.

Чеська Республіка пропонує вакансії для українських працівників у різних галузях, включаючи гастрономію, логістичні склади та автомобільну промисловість. Країна також має потребу у висококваліфікованих працівниках, зокрема вчителях і лікарях, але для таких посад часто вимагається знання чеської мови та визнання українських дипломів.

Для українських працівників розмір зарплат у Чехії значно варіюється. Водії вантажівок можуть заробляти від 24 000 до 35 000 крон на місяць, а кухарі — 19-28 тисяч крон на місяць. Інженери-проектувальники та монтажники систем опалення та кондиціонування заробляють 47-95 тисяч крон на місяць.

Однак значна кількість українських працівників заробляють менше 150 крон на годину, а понад 60% з них — менше 1 500 крон на місяць.

Середня заробітна плата медичних працівників, таких як лікарі та медсестри, становить від 50000 до 125000 крон на місяць.

Нідерланди

Статус тимчасового захисту в Нідерландах можуть отримати українці, які виїхали з України після 26 листопада 2021 року і не мали відкритих віз на проживання на 22 лютого 2022 року. Отримавши BSN (ідентифікаційний номер) та нідерландський тимчасовий захист (наклейка в паспорті від IND — Нідерландської служби імміграції та натуралізації), українці одержують доступ до ринку праці без додаткових дозволів.

Українським біженцям, які працюють у Нідерландах, виплачують від 280 до 380 євро на місяць від місцевої влади на проживання (розмір допомоги залежить від умов проживання, наприклад, проживання в місцевій сім'ї або в центрі для переміщених осіб). Передбачається, що виплати припиняються, як тільки вони знайдуть роботу.

Однак, починаючи з 4 березня 2024 року, біженці з посвідкою на тимчасове проживання, більше не матимуть права на тимчасовий захист у Нідерландах відповідно до Директиви про тимчасовий захист.

Українці, які легально працюють в Нідерландах, можуть розраховувати на заробітну плату, що відповідає середньому рівню доходу громадян. Середній розмір заробітної плати в Нідерландах у 2024 році становить близько 25 000 євро на рік.

Румунія

У Румунії кожен громадянин України має право на отримання статусу тимчасового захисту, незалежно від того, де він перебував на момент початку повномасштабної війни в Україні. Румунія вирізняється з-поміж багатьох країн ЄС тим, що пропонує тимчасовий захист навіть особам, які раніше отримали притулок в іншій країні. Цей статус надає українцям право працювати без додаткових дозволів і перебувати в Румунії до одного року з можливістю продовження.

Щоб скористатися статусом біженця у Румунії потрібно пройти реєстрацію в Генеральній інспекції з питань імміграції та отримати посвідки на проживання.

Українці, які не володіють румунською мовою і не мають кваліфікації, можуть отримати роботу в таких секторах, як автомобільна, харчова та переробна промисловість.

Станом на січень 2024 року, мінімальна заробітна плата в Румунії становить 3300 леїв брутто (660 євро), чиста заробітна плата — 2079 леїв (417 євро). Додатковий заробіток до 850-1200 євро можливий завдяки надбавкам на харчування та підвищеним ставкам за понаднормові та нічні зміни.

Від початку повномасштабної війни сотні тисяч наших громадян також перетнули Атлантичний океан, рятуючись від війни у Північній Америці. Наразі по той бік Атлантики перебуває що найменше 400 тисяч українських біженців.

США

У 2024 році українці, які прагнуть працювати в США, можуть скористатися програмою "Об'єднаймося заради України" (U4U), для участі в якій необхідно відповідати таким критеріям, як перебування в Україні до 11 лютого 2022 року, наявність американського спонсора, вакцинація та здача медичних тестів. Заявники повинні подати форму I-765 для отримання дозволу на працевлаштування, а спонсори — форму I-134 для отримання фінансової підтримки. Біографічні та біометричні дані, перевірка безпеки та щеплення є обов'язковими. Програма дозволяє в'їзд у країну на термін до 2 років, а спонсори надають фінансову підтримку на житло, предмети першої необхідності, охорону здоров'я, освіту та працевлаштування.

Середньорічна заробітна плата українців у США варіюється залежно від професії, галузі та регіону. У таких галузях, як IT та охорона здоров'я, українські фахівці у 2024 році можуть розраховувати на конкурентоспроможну зарплату від $50 000 до $150 000 і більше на рік. Кваліфіковані працівники в таких галузях, як інженерія, фінанси та ІТ, часто отримують вищі зарплати завдяки попиту та досвіду. Спеціалісти без досвіду та працівники сфери послуг заробляють в середньому від $30 000 до $60 000 на рік.

Канада

У 2024 році українці, які бажають працювати в Канаді, мають можливість в'їхати в країну завдяки Канадсько-українській програмі дозволів на екстрені поїздки (CUAET), термін якої закінчується 31 березня 2024 року. Станом на листопад 2023 року програма CUAET сприяла в'їзду до Канади понад 210 000 українців, і очікується ще більше прибуття наших співвітчизників. Після 31 березня українські тимчасові резиденти та їхні утриманці повинні подати заяву на продовження або зміну свого тимчасового статусу.

У 2024 році середня річна заробітна плата в Канаді становитиме приблизно $59 300, що в перерахунку на середньомісячну зарплату становить $4 942. Серед мігрантів найбільш затребуваними фахівцями є медичні працівники, а також фахівці усіх професій, пов’язаних в тій чи іншій мірі з будівництвом. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини