Головна Статті Суспільство робота і кар'єра Bolt, Uber, Uklon: що обрати водію
commentss Cтатті Всі новини

Bolt, Uber, Uklon: що обрати водію

Яка різниця між таксі Bolt, Uber, Uklon: вимоги до автомобіля, комісія, бонуси та правила реєстрації у компаніях пасажирських перевезень.

20 лютого 2024, 00:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У роки стрімкого розвитку та технологій, вибір — став для людини викликом. Сервіси таксі, на перший погляд, не сильно відрізняються один від одного. Однак обрати де працювати — може бути складно. Чи є різниця між головними конкурентами на українському ринку пасажирських перевезень — Bolt, Uber та Uklon для водіїв. Порівняємо та дізнаємось, у якому з трьох сервісів вигідніші умови праці для партнерів-водіїв.

Bolt, Uber, Uklon: що обрати водію

Що обрати водію: Bolt, Uber, Uklon. Фото з відкритих джерел

Загальні відомості про компанії

Bolt — естонська компанія заснована у 2013 році, яка вийшла на український ринок у 2016 році. Uber — міжнародна компанія заснована у 2009 році в США, на українському ринку також із 2016 року. Uklon — українська компанія заснована у 2010 році.

Початок роботи

Агрегатори таксі в Україні мають конкурувати між собою не тільки для залучення клієнтів, а й для залучення водіїв. На початку, реєстрація для партнера-водія цих сервісів виглядає однаково. У вас попросять стандартну інформацію про вашу особу: ПІБ, вік та ваше фото. Далі потрібно буде надати дійсне посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, страховий поліс та картку українського банку для отримання майбутніх виплат.

Після цього, компанії вимагають дещо різні речі. Bolt потребує фото авто з усіх сторін та фото салону. Uber пропонує пройти тести на вміння чемно спілкуватись із пасажирами та знайти вихід із нестандартних ситуацій. Після чого необхідно також пройти мінікурс із навчальними відео та тестами щодо умов співпраці та проведення виплат. А в Uklon треба буде пройти співбесіду на знання мови для визначення можливості обслуговування пасажирів українською мовою.

Вимоги до авто

Мінімальні вимоги для розуміння різниці між сервісами.

Для того, аби розпочати роботу з Bolt транспортний засіб має відповідати таким мінімальним вимогам:

  • - авто від 2000 року випуску;
  • - без подряпин, слідів аварій;
  • - чистий салон без запаху;
  • - наявність ВСІХ справних ременів безпеки;
  • - авто марок: ВАЗ, ЗАЗ, ГАЗ — не приймаються.

Більш конкретні вимоги залежать від класу авто, до прикладу, для класу Comfort вимоги сформульовані таким чином: "приймаються автомобілі класу C та вище".

В Uber дійсними мінімальними вимогами до транспортного засобу є:

  • - 1998 року випуску або новіший;
  • - 4-дверний седан або мініфургон;
  • - у справному стані без помітних пошкоджень;
  • - без символіки.

Для прикладу вимог до автомобіля з певного класу беремо Uber Comfort, де мають бути виконані такі вимоги: "водії, які здійснили понад 50 поїздок, мають рейтинг 4,85 або вище та керують автомобілем, що відповідає встановленим вимогам".

Найбільший список мінімальних вимог до авто — в Uklon. Сервіс вимагає:

  • - аби авто було чистим ззовні та в салоні
  • - без корозії та пошкоджень кузова
  • - на сезонних і не зношених шинах
  • - не з кузовом "купе"
  • - з українською реєстрацією
  • - в авто мають бути справні ремені безпеки у вільному доступі для пасажира
  • - в авто не повинно бути сторонніх запахів та запаху диму від цигарок
  • - в авто має бути справна система обігріву салону. У холодну пору року — потрібно підтримувати комфортний для перебування в салоні температурний режим.

Опис вимог для класу Комфорт в Uklon має такий вигляд: "автомобілі цього класу мають просторий салон і місткий багажник. В обов’язкову комплектацію входять подушка безпеки водія та кондиціонер. Вітається наявність зарядного пристрою до мобільного телефона".

А що робити у випадку, якщо ви не маєте автомобіля, але працювати хочеться. Bolt надає можливість їздити на авто компанії чи автопарку, з яким вони співпрацюють, Uber та Uklon також мають співпраці з автопарками та пропонують зв’язатись із ними й почати роботу в якості водія-партнера.

Комісія

У компанії Bolt комісія в розмірі від 10 % до 25 %, залежно від міста, стягується як з готівкових, так і з безготівкових розрахунків, а також із плати за скасування. Вона не охоплює чайові, бонуси, додаткові оплати в аеропортах і дорожні збори та збори за бронювання. Комісія розраховується автоматично та знімається із щотижневого заробітку. Найвищий відсоток (25 %) — у Києві та Львові, найнижчий (10 %) — у Дрогобичі, Кам’янці-Подільському, Кропивницькому та в Миколаєві.

В Uber комісія становить 25 % із загальної суми заробітку, окрім бонусів.

Відсоток в Uklon теж залежить від міста й коливається від 10 % до 21 %. Також, додаткові 2,5 % одержує платіжна система за переказ коштів на картку. Ця комісія знімається із суми переказу, однакова у всіх містах. У Києві діє найвищий відсоток комісії в розмірі 21 %, найнижчий — у Херсоні та становить 0 %.

Брендування авто та бонуси

Бонус від брендування авто в Bolt залежить від міста та кількості замовлень. До прикладу, в Одесі за брендування авто від 300 поїздок можна одержати від 4500 гривень за місяць. В Uklon автомобілі з брендуванням мають вищий пріоритет при розподілі замовлень, але в розрахунку грошових бонусів враховуються тільки замовлення, виконані водіями із рейтингом 4,8 або вище. Наприклад, водії, які мають менше, ніж 15 % скасованих замовлень в Одесі з 500-ми поїздками на місяць можуть одержати бонус у 5000 гривень.

Робота під час комендантської години

Працювати під час комендантської години надає лише компанія Uklon, для цього потрібно мати спеціальну перепустку, однак у компанії наголошують на тому, що вони не несуть відповідальності, за водія, у якого відсутня перепустка.

Хоча, на перший погляд, три найпопулярніші компанії у сфері пасажирських перевезень здавались однаковими, в детальному огляді видно різницю в підході до реєстрації та початку роботи, вимоги до авто, а також різні рівні комісій та бонусів. Обрати щось одне чи спробувати одразу три варіанти — вибір завжди залишається за вами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Марта

22 лютого 2024, 20:57

Номер телефона Uklon

SEM

20 лютого 2024, 06:51

Bolt, Uber, Uklon. Самые опасные водители таксисты. Кол-во ДТП просто зашкаливает.


Новини