Головна Статті Суспільство Війна з Росією Яку частку від ВВП витрачає на оборону Україна та інші країни світу
commentss Cтатті Всі новини

Яку частку від ВВП витрачає на оборону Україна та інші країни світу

Україна має найвищі витрати на оборону у світі відповідно до співвідношення ВВП країни, а найбільший військовий бюджет у США.

5 березня 2024, 06:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Повномасштабна війна в Україні стала подією, яка шокувала весь світ, адже мало хто очікував такого воєнного конфлікту у центрі Європи в 21 столітті. Ситуація в регіоні змусила велику кількість країн переглянути свою політику та збільшити оборонні бюджети.

Яку частку від ВВП витрачає на оборону Україна та інші країни світу

Витрати на оборону в Україні та світі. Фото з відкритих джерел

Огляд витрат на оборону у країнах світу 

Якщо розглядати країни світу в розрізі витрат на оборону відносно їх ВВП, то тут Україна є абсолютним лідером. Згідно з даними Wikipedia, в перший рік війни частка військових витрат від ВВП нашої країни склала 34%. Далі йдуть країни Близького Сходу: Саудівська Аравія – 7,4%, Катар – 7%, Оман – 5,2%, Алжир – 4,8%, Ізраїль та Кувейт по 4,5%.

Сполучені Штати мають найбільший військовий бюджет, витративши у 2022 році на оборону 876,9 млрд доларів при частці у ВВП – 3,7%. Наступним за розміром військових витрат є Китай, який витратив 292 млрд доларів, що складає 1,6% від ВВП. Росія наступна за Китаєм з військовим бюджетом у 86,4 млрд доларів при частці від ВВП 4,1%, а Індія і Саудівська Аравія замикають п'ятірку лідерів з бюджетами у 81,4 млрд і 75 млрд доларів відповідно.

До ТОП 10 країн з найбільшими військовими витратами ввійшли також Велика Британія — 68,5 млрд доларів,  Німеччина — 55,8 млрд, Франція — 53,6 млрд, Південна Корея — 46,4 млрд, та  Японія — 46 млрд.

Цікаво відзначити, що лише на 5 перших країн з рейтингу оборонних бюджетів світу припадає майже 60% світових військових витрат і що США витрачають на свою армію більше, ніж наступні 11 країн разом узяті. 

Країни НАТО збільшують воєнні бюджети

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року вивело багато європейських держав із стану повзучої самозаспокоєності, що настала після закінчення холодної війни. Воно безпосередньо призвело до вступу Швеції та Фінляндії до Альянсу в 2022 році, причому остання приєдналася до нього пізніше того ж року. 

Війна, однак, також підкреслила, що безпека Європи все ще ґрунтується на американській військовій могутності, оскільки США, безумовно, є основним постачальником військової допомоги Україні. Крім того, в загальних витратах на оборону, США витрачають більше, ніж решта країн НАТО разом узятих. Тому погрози колишнього президента США і, ймовірно, кандидата в президенти 2024 року Дональда Трампа вийти з Альянсу ставлять під загрозу здатність НАТО гарантувати європейську безпеку в майбутньому.

Мета НАТО полягає в тому, що кожна країна-член повинна витрачати на оборону щонайменше 2% від свого ВВП. Станом на 2024 рік, 11 з 31 країни-члена Альянсу досягли цієї мети. Середній показник витрат на оборону серед усіх країн-членів НАТО становив 2,64% у 2023 році порівняно з 2,57% у попередньому році.

У 2023 році оборонні витрати Польщі як частка ВВП становили 3,9%, що є найвищим показником серед усіх країн-членів НАТО. Не відстають від сусідки і країни Балтики, які у 2023 році також суттєво збільшили свої воєнні бюджети. Так,  військові витрати Естонії вперше  у 2024 році перевищили 3% від ВВП, склавши  1,43 млрд доларів. Латвія у поточному році витратить на оборону 2,4% ВВП або 1,19 млрд доларів. Воєнний бюджет Литви збільшився до 2 млрд доларів або ж близько 2,71% ВВП, з яких 340 млн виділяється для оборонної допомоги Україні.

На початку грудня 2023 року очільники НАТО заявили, що військовий бюджет альянсу у 2024 році зросте на 12% до 2,03 мільярда євро, а цивільний бюджет — на 18,2% до 438,1 мільйона євро.

Як повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг, очікується, що у 2024 році видатки на оборону сягнуть цільового показника у 2% ВВП у 18 країнах альянсу. 

"Це ще один рекорд і шестикратне збільшення порівняно з 2014 роком, коли лише 3 союзники досягли цієї мети", — заявив Столтенберг.

Збільшення і розширення використання спільного фінансування НАТО дозволить членам Альянсу більш ефективно протистояти спільним викликам безпеці, йдеться в заяві НАТО, в якій повідомляється про збільшення.

Цивільний бюджет НАТО забезпечує кошти на персонал, операційні витрати і витрати на програми штаб-квартири НАТО і її міжнародного персоналу, в той час як військовий бюджет покриває операційні витрати штаб-квартири Командної структури НАТО, місій і операцій в усьому світі.

Рекордний бюджет оборони Росії

Згідно з прийнятим державним бюджетом Росії на 2024 рік, вперше в сучасній історії країна — агресор планує витратити 6% ВВП на військові потреби, а витрати на оборону перевищать соціальні витрати. Війна проти України та Заходу є не лише найбільшим пріоритетом Кремля, але й головним рушієм економічного зростання Росії.

Рекордні витрати на оборону свідчать про те, що Кремль не має наміру закінчувати війну проти України найближчим часом: навпаки. Навіть якщо бойові дії стануть менш інтенсивними або конфлікт буде заморожений, гроші підуть на поповнення виснажених військових арсеналів Росії. Крім того, вона має достатньо коштів для фінансування ескалації, наприклад, запровадження воєнного стану або повної мобілізації.

Новий бюджет Росії передбачає, що у 2024 році доходи зростуть більш ніж на третину, досягнувши 35 трильйонів рублів (349 млрд доларів). З них 11,5 трильйона рублів, як очікується, надійде від нафтогазового сектору.

Витрати на оборону у 2024 році зростуть майже вдвічі порівняно з минулим роком до 10,8 трлн рублів або 110 млрд доларів. Хоча це менше, ніж 12-17% ВВП, які Радянський Союз витрачав на оборону в розпал холодної війни, його порівняти з військовими витратами США у 1980-х роках. Нинішній пік витрат припадає на 2011 рік, коли Кремль розпочав дев'ятирічну програму переозброєння вартістю близько 20 трильйонів рублів.

Скільки грошей на оборону витратить Україна у 2024 році

В той час як Росія збільшує військові витрати, Україна у 2024 році спрямовує 81% усіх податкових надходжень на оборону, все ще розраховуючи на 29 млрд доларів допомоги від партнерів. 

Як і минулого року, 50% державних видатків і 95% усіх доходів державного бюджету України буде спрямовано на оборону.

Під тиском громадськості зросла ощадливість: частина місцевих податків тепер також спрямовуватиметься до державного бюджету замість того, щоб витрачатися, наприклад, на ремонт доріг, а соціальні витрати були скорочені. Загалом, майже 81% усіх податкових надходжень (як місцевих, так і загальнодержавних) піде на оборону.

Водночас, Україна залежить від кредитів і грантів західних партнерів для покриття іншої половини державних витрат — усіх тих, що не пов'язані з обороною, включаючи охорону здоров'я, освіту та підтримку вразливих верств населення. В умовах, коли економіка держави зазнає значних збитків від російської окупації та блокади південних портів, Україна опинилася в нестабільній ситуації, оскільки в ЄС та США виникають суперечності щодо надання цієї підтримки.

Загалом Україна витратить 1,69 трлн грн (47 млрд доларів) на оборону у 2024 році, з яких додатково 43 млрд грн (1,2 млрд доларів) — на розвиток вітчизняного виробництва БПЛА і стільки ж — на розробку вітчизняних боєприпасів та озброєнь.

Таким чином, витрати на оборону України становлять 22,1% від ВВП, що становить майже всі доходи бюджету України (за винятком запозичень і грантів). Витрати на оборону складають більш ніж половина всіх бюджетних видатків. 

Проте, цього все одно недостатньо для успішного ведення війни, оскільки це у 2,5 раза менше оборонних витрат Росії, що виросли у поточному році на 68%.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини