Головна Статті Суспільство Війна з Росією Як інвестор з ЄС Александрос Александру захищає права власності на АЗК GLUSCO
commentss Cтатті Всі новини

Важливо Як інвестор з ЄС Александрос Александру захищає права власності на АЗК GLUSCO

Александрос Александру (Alexandros Alexandrou) придбав мережу АЗК Glusco ще на початку 2022 року

12 червня 2023, 20:39 comments1234
Поділіться публікацією:

 Мережа автозаправних станцій Glusco знову привертає увагу громадськості. Раніше цей актив пов'язували із проросійським політиком Віктором Медведчуком. Пізніше мережу АЗК передали до управління компанії "Нафтогаз". Однак, як з'ясувалося, ще до цього бізнес придбав Александрос Александру (Alexandros Alexandrou). Важливе рішення про купівлю українських активів він ухвалював у березні 2022 року, коли Київську область щойно звільнили від загарбників. Розбираємось, чому він ризикнув інвестувати саме тоді і як намагається захистити свої права власності зараз.

 Як інвестор з ЄС Александрос Александру захищає права власності на АЗК GLUSCO

Александрос Александру (фото з відкритих джерел)

Як розвивалася мережа Glusco

 Як інвестор з ЄС Александрос Александру захищає права власності на АЗК GLUSCO - фото 2


 До того моменту, як на мережу звернув увагу кіпрський бізнесмен Александрос Александру, компанія Glusco вже встигла спровокувати чимало публічних скандалів. Спочатку вона була зареєстрована у 2016 році. Тоді український ринок залишила російська ТНК та її активи, а також нафтобазу неподалік Лисичанського нафтопереробного заводу придбав новий власник. Основу мережі АЗК Glusco склали колишні заправки "Восток", які працювали під брендами:

1.      "Золотий гепард"

2.      "ТНК"

3.      "Формула"

4.      Інші

Дозвіл на купівлю згаданих вище активів надав Антимонопольний комітет України. Рішення датоване груднем 2016 року. Угоду повністю закрили через рік, а ЗМІ практично одразу встановили нового власника. Ним став Нісан Мойсеєв, він же власник швейцарської групи компаній Proton Energy та давній соратник Віктора Медведчука. Відповідно, бізнес спочатку вважали таким, що належить Медведчуку. Незважаючи на цей факт, бізнес досить успішно розвивався, а до 2021 року вже складався з цілої низки додаткових організацій. Відомо про це із матеріалів розслідування — за даними ЗМІ слідчі вказували 21 організацію, яка працювала під парасолькою ТОВ "Глуско Рітейл".

Втім, не можна сказати, що бізнес розвивався пропорційно — Glusco використовували лише частину автозаправок, що належали компанії. Спроба розвивати додаткові бренди: F+ та Mango виявилася малоуспішною. При цьому 23 станції було передано орендарям. Їхньою основною перевагою було сучасне обладнання та вдала локація. Негативним чинником була постать Медведчука — поступово ставало зрозумілим, що він втрачає вплив, активи, бізнес. Після обшуків багато операторів ринку стали цікавитися перспективами придбання мережі Glusco. Чутки про продаж посилились, коли Медведчук опинився під санкціями.

Проте фактично компанія була продана 6 грудня 2021 року. Саме тоді вперше з'являється Александрос Александру (Alexandros Alexandrou). Однак новим власником був інший громадянин ЄС — уродженець Греції Димитріос Аніфантакіс. Він володів компанією Snel Energy Limited, де Александрос Александру обіймав посаду директора.

Димитріос Аніфантакіс — досить відома для нафтотрейдерів постать. Раніше він співпрацював з такими великими гравцями як:

·        Cargill SA

·        BP plc

·        "Лукойл" (до 2021 року)

·        Litasco

Проте Аніфантакіс залишався власником недовго. Після початку повномасштабної війни він вирішив продати Snel Energy Limited. Покупцем став тодішній директор компанії Александрос Александру (Кіпр). Європейський інвестор розумів ризики, пов'язані з активами на території країни, що захищається від агресора. Однак після успішних дій ЗСУ навесні 2022 року він вирішив, що Україна вистояла, а отже, варто інвестувати. Зміни відбулися через кілька місяців.

 Розпорядженням Кабінету міністрів України № 385-р від 13 травня 2022 року майно ТОВ "Глуско Україна" та ТОВ "Глуско Рітейл" було передано під управління дочірньої компанії НАК "Нафтогаз". Александрос Александру був здивований таким рішенням, оскільки згідно з нормами міжнародного права його компанія стала власником активів ще в грудні 2021 року. Тому європейський інвестор вирішив захистити своє право власності. Він розпочав співпрацю з юридичною компанією та ініціював звернення до суду.

Чому держава забрала активи

Навесні 2022 року активи мережі Glusco, а точніше активоутримувача та операційної компанії, перейшли під контроль Національного агентства України з виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА). Про таке рішення клопотав Офіс генерального прокурора України. При цьому прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що рішення ухвалювалося з урахуванням проросійської позиції Медведчука та його підтримки агресії проти України.

Через кілька місяців частину з привласнених заправок Нафтогаз перевідкрив під новим брендом U.GO. Усього таких станцій 30, а розташовані переважно на території столиці та Київської області.

Інформація про те, що заправки вже купив раніше європейський інвестор — не озвучувалася. Також публічно не наводилися докази того, що новий власник як-небудь був пов'язаний з Росією. Все, що було представлено громадськості — заява керівника відділу комунікації та просування АРМА Павла Бульдовича про те, що бізнес був пов'язаний із країною-агресором, проте він не озвучував деталей, як і не уточнював, йшлося про Медведчука чи нового власника.

Як наслідок, склалася парадоксальна ситуація. Європейський власник без жодних звинувачень і тим більше доказів втратив свої активи в Україні. Сам Александрос Александру називає ситуацію непорозумінням та впевнений, що зможе виправити її в суді. Кіпрський бізнесмен здивований, що його пов'язують із проросійськими силами, купівлю активів вважає перспективною інвестицією, оскільки впевнений у перемозі України.

Сам Александру — офіцер запасу, тому приймав рішення про інвестиції, орієнтуючись на інформацію з поля бою. Він купив SNEL Energy Limited, коли ЗСУ змогли вибити війська агресора з півночі України. Угоду уклали 29 березня 2022 року. На той момент компанії належали паливні склади та 125 автозаправних комплексів. Компанія надавала робочі місця 626 співробітникам.

"Тоді все швидко змінювалося. Спочатку на заході були занепадні настрої і здавалося, що країна приречена. На той момент колишній власник вирішив не ризикувати та продати активи. Я ж вірив в успіх України, і вже зовсім скоро це підтвердилося, – розповідає Александрос Александру. — Моєю ідеєю було передати заправки іншим операторам в оренду, оскільки там гарне обладнання, і воно може бути корисним. Але насамперед ми прагнули допомогти Україні — одразу ж віддали понад 2 млн літрів палива, а також 14 бензовозів, які були власністю організації. При цьому всього бензовозів ми мали 21, з яких частина була на окупованих територіях. Тож ми віддали практично все, що могли".


 Як інвестор з ЄС Александрос Александру захищає права власності на АЗК GLUSCO - фото 3

Біографія Александроса Александру

Для розуміння ситуації варто детальніше вивчити життєвий та кар'єрний шлях Александроса Александру, щоб зрозуміти, чи був він колись пов'язаний із Росією чи зрадниками України.

·              Александрос Александру народився на острові Кіпр (1978 рік народження).

·          Виріс, закінчив середню школу на Кіпрі. Там же отримав диплом спеціалізованої гімназії Solea Gymnasium and Lyceum, де детально вивчав математику та економіку.

·        Пізніше Александрос Александру був військовослужбовцем Національної гвардії Кіпру. З 1998 — офіцер запасу (молодший лейтенант).

·        Після служби продовжив навчання. Бакалаврат закінчив у Томському політехнічному університеті, де вивчав міжнародний менеджмент. Магістратура Університету Уельсу (2016) у сфері фінансів.

·        Александрос Александру займався логістикою (1998–2001, Кіпр), телеком-бізнесом (PrimeTel PLC, Кіпр), банківською справою (2007–2012 старший консультант міжнародного відділу Hellenic Bank PLC), юридичним бізнесом (в Michael Kyprianou & Co. LLC. займався розвитком бізнесу на ринку країн CIS та Китаю), інвестиційним та девелоперським консалтингом.

·        2017 – 2022 – обіймав посаду директора девелоперської компанії, яка займалася житловою та комерційною нерухомістю на острові Кіпр. Паралельно надавав консультації великим бізнесменам.

·        З 2021 року – директор SNEL Energy LTD (Кіпр). Пізніше придбав акції у колишнього власника бізнесу та став єдиним акціонером компанії.

 

Перспективи кейсу Glusco

Александрос Александру працює із командою досвідчених юристів та збирається довести свою правоту в суді. Він наполягає, що є єдиним законним власником активів, а законних підстав для їхнього вилучення не було. Кіпрський підприємець зв'язувався з представниками Офісу Президента України, контактував по лінії Міністерства закордонних справ та Посольства Республіки Кіпр. За його заявами, незважаючи на ситуацію, він вірить у європейське майбутнє України та впевнений, що питання вирішиться у правовому полі, а права власності європейського інвестора будуть захищені.

Станом на кінець весни 2023 року ситуація розвивається так: Указом Президента України №279/2023 Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 12 травня 2023 року "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" було введено санкції щодо сотень різних компаній із різних країн світу.

Список також включає 4 компанії, які є частиною групи Snel Energy Limited. Із них три зареєстровані на Кіпрі, а ще одна має швейцарську реєстрацію. Указ Президента відкриває шлях до націоналізації мережі АЗК, якщо такий позов подає Міністерство юстиції України. Аналогічні дії вже було вжито щодо деяких інших компаній, які також опинилися під дією санкцій.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини