Головна Статті Суспільство Війна з Росією Вбивці бронетехніки. Як канадські ракети CRV7 можуть допомоги ЗСУ
commentss Cтатті Всі новини

Вбивці бронетехніки. Як канадські ракети CRV7 можуть допомоги ЗСУ

Голова розвідки Кирило Буданов закликав Канаду передати Україні наземні ударні ракети CRV7, які там почали утилізувати. За його словами, таким чином Канада може зберегти гроші платників податків та допомогти ЗСУ більш ефективніше протистояти Росії

12 лютого 2024, 12:00
Поділіться публікацією:

Канада у 2021 році розпочала процес утилізації ракет класу "повітря-земля" CRV7, які були розроблені ще на початку 1970-х років і зняті з озброєння у двохтисячних. Передбачається, що цей процес буде тривати до 2027 року. Відомо, що Міноборони має 83 303 таких ракет.

Вбивці бронетехніки. Як канадські ракети CRV7 можуть допомоги ЗСУ

Канадські ракети CRV7

Як повідомляють ЗМІ Канади, уряд країни розмірковує над тим, чи можна передати CRV7 Україні. Головною пересторогою є те, що ракети надто застарілі і можуть становити небезпеку при їх транспортуванні та експлуатації. Окрім того, частину CRV7 уже розібрали для утилізації. Також в уряді Канади начебто мають перестороги і щодо розірвання контракту на утилізацію ракет. У ньому говориться про три типи ракет: повністю неушкоджені і все ще упаковані в оригінальні транспортні труби і коробки; двигуни на металобрухт; і інертні макети.

Підтримав ідею передати Україні ракети лідер опозиційної Консервативної партії Канади П'єр Пуальєвр. За його словами, не потрібно змушувати канадців платити мільйони доларів за утилізацію ракет, які можуть бути передані Києву. Політик підкреслив, що ЗСУ можуть ефективно використати CRV7 на полі бою для захисту суверенітету своєї країни.

Разом з тим, прес-секретар міністра оборони Білла Блера підтвердив, що уряд Канади наразі розглядає можливість пожертвувати списані ракети Києву. При цьому він підкреслив, що більшість CRV7 є трубами з ракетними двигунами, але без боєголовок.

Після цього очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов закликав Канаду передати Україні списані ракети. Він також додав, що мова йде про 83 тис. CRV7. В інтерв’ю Global News головний розвідник підкреслив, що таке рішення було б взаємовигідним. З однієї сторони воно заощадить гроші канадських платників податків, з іншої – допоможе ЗСУ більш ефективно протистояти загарбнику.

При цьому Буданов відзначив, що так звана "застарілість" боєприпасів для українських військових не є проблемною, бо вони звикли з ними працювати. Разом з тим, за інформацією розвідника, 8000 CRV7, які підлягають утилізації, знаходяться в ідеальному стані. При цьому, він підкреслив, що Україна готова прийняти навіть "непридатні" ракети, і використати їх компоненти, наприклад, для виготовлення безпілотників. Разом з тим, очільник розвідки додав, що уряд Канади ще розмірковує над тим, чи передати Україні ракети. Наразі рішення з цього приводу ще не прийняте.

Як відзначають експерти профільного видання Defense Express, поки ще дуже рано говорити, що Канада передасть Україні ракети CRV7. Спочатку необхідно, щоб на цей крок погодився уряд країни. Після цього потрібно провести інвентаризацію та реальні випробування ракет на предмет надійності. Тільки після цього, додають експерти, ракети можуть передати ЗСУ для використання на полі бою.

Характеристики канадських CRV7

В Defense Express підкреслюють, що насправді CRV7 є не ракетами, а некерованими реактивними снарядами у калібрі 70 мм, які створені на основі американської Hydra 70.

Окрім того, CRV7 має потужний реактивний двигун, який не містить жодних рухомих компонентів, а це означає, що він потребує мінімального обслуговування протягом тривалого часу. Не дивлячись на невелику вагу CRV7 без навантаження, яка складає всього лише приблизно 6,6 кг, її корпус має досить міцну структуру. Його виготовили з інноваційної суміші скловолокна та епоксидної смоли.

Експерти підкреслюють, що реактивні снаряди CRV7, завдяки тому, що створені на базі Hydra 70 можуть запускатися з тих самих блоків. При цьому ці блоки з оригінальною американською ракетою вже інтегровані під крило українських вертольотів.

Також CRV7 має сумісність з літаками – CF-18 Hornet, CH-146 Griffon, Harrier GR.7 та A-10 Thunderbolt II. Можна інтегрувати канадські ракети у вертольоти вогневої підтримки, Мі-24 та Мі-28, та гелікоптери штурмової авіації, зокрема Су-25. Окрім того, ці боєприпасти можуть встановлюватися на Мі-8МТ. Також є можливість встановити CRV7 на німецькі вертольоти Sea King, про передачу Україні яких нещодавно оголосило міністерство оборони Німеччини. Разом з тим, українські експерти вважають, що таке технологічне рішення не мало б доцільності. Оскільки німецький вертоліт транспортний, і  "неповороткий, наче корова".

Як відзначають експерти з CRV7 можливо зробити наземні пускові — міні-РСЗВ. Загалом, підкреслюють у Defense Express, CRV7 вважається доволі вдалим некерованим реактивним снарядом. За рахунок потужнішого двигуна та іншим змінам вдалось добитися більшої дальності польоту ракети та точності ніж в оригінальній Hydra 70.

Окрім того Канада розробила свої бойові частини під CRV7. WDU-50001/B бронебійно-фугасно-запальну. Вона  призначена для ураження захищених об'єктів типу укриттів для літаків й може пробити до 4 метрів землі чи метр бетону.

Також є спеціалізована канадська бойова частина WDU-5002/B FAT для ураження танків зі вольфрамо-сталевими "дротиками". А також вкрай специфічна WDU-500X/B з 80 вольфрамовими флешетами для ураження живої сили та легкоброньованої техніки.

Що можна знищити канадськими ракетами CRV7

Разом з тим, серед експертів немає єдиної думки із приводу доцільності використання канадських ракет українськими військовими. Зокрема, військовий експерт Олег Жданов визнає, що CRV7 досить непоганий реактивний снаряд, який має дуже високий ступінь розсіюваності. Окрім того, він має достатньо велику дальність польоту та точність порівняно з оригінальною Hydra 70. Проте ця дальність становить лише відстань до 5 км. І ще, швидкість канадської ракети вдвічі вища за звук, що наразі робить CRV7 однією з найшвидших ракет класу "повітря-земля". Проте, як відзначає Жданов, канадська ракета є ракетою прямої дії. Тобто потрібно побачити, куди її запускати. Щоб використання CRV7 було ефективним, потрібно щоб вертольоти, які їх несуть підходили хоча б до переднього краю лінії оборони ворога. Проте, додає Жданов, вони цього зробити не можуть, оскільки є загроза застосування по ним систем протиповітряної оборони противника.

За словами військового експерта, наразі українські вертольоти застосовують такий метод, як кабрування – не долітають до лінії фронту, а зупиняються у повітрі, "задирають ніс" і атакують у приблизному напрямку. Як результат, шанси накрити позиції ворога незначні. Тобто, підкреслює Жданов, вірогідність влучання канадських ракет буде низькою, у разі їх застосування. А от коштують вони "шалених грошей". Не дивлячись на те, що їх можуть передати Україні безкоштовно, все ж під них треба підготувати вертольоти, заправити їх, підготувати екіпажі, і при цьому розуміти – є ризик, що вертольоти будуть збити системами ППО противника.

Не погоджується з такою думкою військовий експерт Павло Нарожний. За його словами, ЗСУ вміють успішно використовувати метод кабрування, тому не має пересторог у використанні канадських ракет, яких до того ж може бути передано дуже багато. Він підкреслив, що такою кількістю CRV7 ЗСУ могли б знищити доволі серйозне угруповання ворога.

Поділяє думку, що канадські ракети були б дуже корисні українським військовим і експерт з авіації Валерій Романенко. За його словами, ці ракети випробовували для ураження танку Т-72, вони пробили його з відстані три кілометри майже з усіх проєкцій – з бокової, верхньої, задньої, де найтонша броня. Експерт додав, що для підвищення бронебійного ефекту канадських ракет і були виготовлені вольфрамові наконечники, які під час стрільби по укріпленнях здатні пробивати до 25 міліметрів броні, одного метра бетону й чотирьох метрів ґрунту. Романенко вважає, що з допомогою ракет CRV7 українські військові могли б знищити російську бронетехніку та бойові машини піхоти.

Разом з тим, військовий оглядач Ігор Козій додає, що в Україні цілком можуть модернізувати канадські ракети під потреби ЗСУ, правда, для цього потрібні певні потужності та підтримка уряду. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини