Головна Статті Суспільство Війна з Росією Скільки Росія втратила за 2,5 роки війни та коли буде пройдена точка неповернення
commentss Cтатті Всі новини

Скільки Росія втратила за 2,5 роки війни та коли буде пройдена точка неповернення

Згідно з даними Генштабу України, станом на 24 серпня 2024 року, Росія втратила близько 608 тисяч живої сили

30 серпня 2024, 19:06
Поділіться публікацією:


Скільки Росія втратила за 2,5 роки війни та коли буде пройдена точка неповернення

Втрати особового складу Росії за 2,5 роки

Коли  кремлівський диктатор Владімір Путін почав повномасштабне вторгнення проти української держави, він, ймовірно, не очікував, що війна стане затяжною, а Росія з кожним днем буде втрачати свої ресурси. Замість швидкої перемоги Росія одержала війну на виснаження, тільки у цьому країні агресору доводиться протистояти не лише набагато меншій за людськими та матеріальними ресурсами Україні, а колективному Заходу.

Втрати особового складу Росії за 2,5 роки від початку повномасштабного вторгнення

 

Від 22 лютого 2024 року, коли перші регулярні війська Росії вдерлися на територію нашої держави, Генштаб ЗСУ,  та ряд іноземних аналітиків, здійснює підрахунок втрат країни – агресора. Періодично оприлюднюють дані про втрати особового складу і в самій Росії.

 

Так, у вересні 2022 року Міністерство оборони Росії підтвердило загибель 5,937 російських солдатів у бойових діях. Окрім того, в підконтрольній Росії ДНР підтвердила, що до 22 грудня 2022 року загинули 4,163 їхніх військовослужбовців, а 17,329 були поранені.

 

У західних джерелах, зокрема, документах американської розвідки вказується, що російська армія зазнала 110,000 втрат живої сили станом на 28 лютого 2023 року.

 

За даними BBC News Russian та сайту новин Mediazona, з 65,522 російських солдатів та контрактників, чия смерть була задокументована до 23 серпня 2024 року, 6% (3,950) були офіцерами, 7% (4,611) — мотострілецькими військами та 4.4% (2,873) — членами Російських десантно-штурмових військ (ВДВ). Крім того, 13.2% (8,637) з підтверджених загиблих російських солдатів були мобілізованими особами, а 19.5% (12,749) — засудженими. BBC зазначає, що реальні втрати значно вищі, ніж можна встановити через відкриті джерела. Військові фахівці припускають, що аналіз російських кладовищ, воєнних меморіалів та некрологів охоплює 55-70% від істинної кількості загиблих.

 

Глава ПВК Вагнера Євгеній Пригожин у минулому році підтвердив, що його організація втратила понад 20,000 військових, загиблих до 25 травня 2023 року. Він також стверджував, що загалом російська армія втратила 120,000 загиблих в Україні станом на кінець  червня 2023 року. Пригожин звинуватив Міноборони у систематичному заниженні російських втрат.

 

Центр стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) виявив, що російська армія втратила більше особового складу протягом першого року війни в Україні, ніж у всіх інших війнах після Другої світової війни разом узятих, з середнім показником 5,000 до 5,800 солдатів на місяць, в порівнянні з 13,000 до 25,000 в Чечні за 15 років та від 14,000 до 16,000 в Афганістані. Таким чином, перший рік війни в Україні був у 25 разів смертоноснішим, ніж в Чечні, та у 35 разів — ніж в Афганістані.

За даними видання Meduza, до кінця 2023 року було вбито приблизно 75,000 російських солдатів. Пізніше, Meduza надала нову оцінку на основі надлишкових смертей, повідомлених Росстатом. Згідно з оновленою оцінкою Meduza, загальна кількість вбитих російських солдатів становила 120,000 станом на 30 червня 2024 року.


Видання The Economist провело власні підрахунки, використовуючи співвідношення важкопоранених до вбитих з витоку документів Міністерства оборони США, і дало оцінку від 462 000 до 728 000 російських солдатів, які загинули або були поранені від початку повномасштабної війни. За їхньою оцінкою, приблизно 2% всіх російських чоловіків у віці від 20 до 50 років могли бути вбиті або серйозно поранені в Україні з лютого 2022 року

 

Згідно з даними Генштабу України, який публікує статистику втрат ворога щодня, станом на 24 серпня 2024 року, Росія втратила близько 608 тисяч живої сили (до їх числа входять як убиті, так і важко поранені окупанти).

 

Скільки військової потужності втратила Росія від початку війни

З моменту вторгнення в Україну, втрати військової техніки країни — агресора були не менш серйозними: тисячі танків, бойових машин піхоти і артилерійських систем були знищені.

Згідно з більшістю звітів розвідки  країн Заходу, за перші 2 роки війни Росія втратила близько 3 000 танків і 5 000 інших броньованих машин. Головною проблемою росіян, як вважають аналітики, є виробництво танків і бойових машин піхоти. Зокрема, у Росії може знаходитися близько 3200 танків на складах, але до 70% з них  — це звичайний металобрухт. Більшість Т-72 зберігаються під відкритим небом з початку 1990-х років.

Генштаб  ЗСУ станом на 24 серпня 2024 року приводить наступні дані про втрати російського військовому арсеналу. До переліку втрат входить велика кількість військової техніки, зокрема близько 8500 танків та 16600 бойових броньованих машин. Також було знищено 17400 артилерійських систем, 1200 одиниць реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) та 930 засобів протиповітряної оборони (ППО).

Втрати ВПС Росії склали 367 літак та 328 гелікоптерів, в той час як на полі бою було знищено понад 13000 безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня. Крім того понад, 2500 крилатих ракет були збиті або не досягли своїх цілей.

Втрати Росії на морі також є значними, зокрема країна — агресор втратила 28 кораблів і катерів, а також один підводний човен. Що стосується автомобільної техніки, то з початку вторгнення окупантами було втрачено близько 22000 одиниць, включаючи автоцистерни. Окрім цього,  понад 2700 одиниць спеціальної техніки були виведені з ладу.

У відповідь на значні втрати,  Росія відновила на озброєнні багато застарілих танків і артилерійських установок радянських часів, що підкреслює відчайдушну потребу поповнити свій арсенал.

Щоб вирішити проблему нестачі обладнання, Росія також звернулася до міжнародних союзників, таких як Північна Корея, Іран і Китай, за військовими поставками. Ці країни надали артилерійські снаряди, безпілотники і різні компоненти, необхідні для підтримки військових зусиль Росії. Усередині країни російська оборонна промисловість перебуває під величезним тиском і змушена нарощувати виробництво, часто покладаючись на запаси і відновлення старого обладнання.

Військово-повітряні сили Росії залишаються значними, але зазнали відчутних втрат у 2024 році, в тому числі літаків і гелікоптерів. Використання іранських безпілотників для виконання ударних місій ще більше підкреслює прогалини у внутрішніх можливостях Росії.

Так само російський флот, незважаючи на свій розмір, зіткнувся з невдачами, особливо в Чорному морі, де українські сили знищили майже третину українських кораблів, змусивши решту триматися подалі від місць їхньої дислокації у Криму.

На думку аналітиків, якщо нічого не зміниться, то вже до кінця 2024 року російські війська будуть змушені змінити свою тактику на більш оборонну.

Скільки фінансових ресурсів Росія витратила за 2,5 роки війни

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну, Росія значно збільшила свої військові витрати, які зросли на 24% до приблизно $109 млрд у 2023 році, що на 57% більше, ніж у 2014 році, коли Росія анексувала Крим. У минулому році військові витрати Росії становили 16% від загальних державних витрат, а її військовий тягар (військові витрати як частка ВВП) — 5,9%.

У бюджеті на 2024 рік російський уряд виділив на військові витрати історичні 6% ВВП, що перевищує всі соціальні витрати. Більша частина російських оборонних витрат йде на виробництво військової техніки, а також на виплати пораненим в Україні та сім'ям загиблим. Незважаючи на ці видаткові зобов'язання, російська економіка стикається з такими викликами, як нестача робочої сили, санкції та залежність від імпорту, що може призвести до інфляції та перешкоджати інвестиціям. Зростаючі витрати на оборону будуть значною мірою фінансуватися за рахунок поступової девальвації рубля.

Коли Росія пройде точку неповернення по відновленню військового потенціалу

Останні аналітичні прогнози вказують на те, що вже до середини 2025 року Російська Федерація може зіткнутися з критичною нестачею старих танків та бойових машин на своїх складах. Естонський військовий аналітик Артур Рехі підкреслює, що час для Росії спливає, вказуючи на неминучість вичерпання військових ресурсів країни.

 

Журналісти The Economist звернули увагу на вже помітні ознаки нестачі танків, коли російські війська змушені вирушати у бій на неброньованих вантажівках і навіть відкритих гольф-карах, придбаних у китайської компанії. Це свідчить про те, що незалежно від кількості військовослужбовців, їхня вразливість на полі бою стає критичною через недостатнє обладнання.

 

Незважаючи на спроби Росії переорієнтувати свою економіку на воєнні потреби з витратами близько 8% ВВП на армію, країна здатна компенсувати свої значні втрати в техніці лише за рахунок радянських запасів. Проте, як підкреслюють аналітики, ці запаси не є безмежними.

 

Експерт з питань російського військового потенціалу Павло Лузін з вашингтонського Центру аналізу європейської політики вважає, що російська промисловість зіткнулася з великими складнощами у виробництві нових танків та ремонті старих через проблеми з доступом до необхідних компонентів. Склади з комплектуючими, які планувалося використати до 2025 року, вже постраждали від атак, а критично важливе обладнання, яке раніше імпортувалося з Європи, тепер заблоковане санкціями.

 

Однією з основних проблем є брак високоякісних шарикопідшипників, що є стримувальним фактором для військового виробництва. Хоча іноді доступні китайські альтернативи, вони не відповідають стандартам радянської техніки, що лише ускладнює ситуацію.

 

Це вказує на те, що Росія може в найближчі місяці стикнутися з критичними викликами щодо оснащення своїх військ, тобто пройти так звану "точку неповернення", що може мати незворотній ефект для здатності вести війну в Україні.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини