Головна Статті Суспільство Війна з Росією Шольц грає в танки: чому Німеччина зволікає з постачанням Leopard 2
commentss Cтатті Всі новини

Шольц грає в танки: чому Німеччина зволікає з постачанням Leopard 2

У політичних колах Німеччини точаться дискусії з приводу передачі Україні танків Leopard 2

16 січня 2023, 13:45 comments1029
Поділіться публікацією:

Питання передачі озброєнь Україні країнами-членами НАТО стоїть гостро у світлі останніх ракетних ударів Росії 14 січня по об'єктах енергетичної та житлової інфраструктури України і наступу російських окупантів на міста Соледар і Бахмут.

Шольц грає в танки: чому Німеччина зволікає з постачанням Leopard 2

Військова допомога зі сторони Німеччини: коли Україна отримає танки

Німеччина хоч і заявила про готовність передати Україні танки Леопард 2, але постійно затягує цей процес. Депутат "Соціал-Демократичної партії Німеччини" Майкл Рот, віце-канцлер і співголова партії "Союз 90/Зелені", заступник голови фракції опозиційної партії "Християнсько-Демократичний Союз" Йоган Вадефюль, а також голова "Союзу резервістів збройних сил Німеччини" Патрік Зенсбург сходяться на думці, що не можна зволікати з передачею ЗСУ німецьких танків, які стоять на озброєнні бундесверу та європейських армій.

Однак, як повідомляє видання Spiegel, на закритому засіданні групи парламентаріїв від "Соціал-Демократичної партії Німеччини" 13 січня канцлер Олаф Шольц висловив обурення щодо тиску на його уряд щодо передачі Україні танків і наголосив, що діятиме узгоджено з цього питання. Коментарі розбиралися, з яких причин Берлін зволікає з передачею Києву танків Leopard 2 і чому зброя західного виробництва потрібна українським військовим саме зараз, а не в перспективі.

Чому НАТО вигідно передати Україні німецькі танки

Потрібно розуміти, що на танках Leopard 2 світло клином не зійшлося, а ЗСУ звичніше використовувати знайомі зразки радянської техніки. До того ж, прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак висловив готовність передати Україні 14 британських танків Challenger 2. Проте, за нинішніх умов німецькі танки виявилися найзручнішим варіантом для НАТО закрити потреби українських військових. Європейські країни вже передали Україні практично всю стару радянську техніку і боєприпаси, що були у них на складах.

Настала черга для танків Leopard 2 різних модифікацій, оскільки це один із наймасовіших танків у збройних силах країн-членів НАТО. Танк виробляэться з 1979 року. На озброєнні 13 європейських країн понад 2 тис. танків Leopard 2. У разі потреби можна знайти до них достатньо запчастин, боєприпасів та швидко заповнити втрати. У березні 2022 року Україна вимагала у Німеччини таких 88 танків. Географічна близькість Польщі, яка також використовує Leopard 2, є плюсом, оскільки ЗСУ можуть спочатку використовувати ремонтну базу сусідньої країни для обслуговування танків.

Танк Leopard 2 підходить для проведення наступальних операцій з огляду на те, що нашою метою є звільнити всі захоплені росіянами населені пункти та відновити територіальну цілісність України у межах 1991 року. Британський політичний експерт Деніел Ренделл констатує, що в роки холодної війни військова доктрина Німеччини передбачала нанесення контрударів у відповідь на вторгнення СРСР у Західну Європу, в той час як доктрина Великобританії передбачала оборону і стримування наступу супротивника доти, доки до Європи не прибуде. підкріплення із США для нанесення контрудара.

На думку Ренделла, британський танк Challenger 2 розроблявся для знищення великих скупчень наступаючої техніки противника і тому добре захищений, має істотну вогневу міць і живучість, але поступається в маневреності і швидкості своєму німецькому побратиму Leopard 2. Наприклад, Leopard 2A4 здатний розганятися до 72 км/год, а його вага складає 62 тонни в бойовому положенні, у той час як максимальна швидкість Challenger 2 не перевищує 59 км/год, а вага в бойовому становищі становить не менше ніж 75 тонн. Перевагою німецького танка є можливість тримати ворога в прицілі під час руху нерівною місцевістю і перетинати водойми глибиною до 4 метрів з використанням додаткових пристосувань.

Чому німцям важко розлучитися з танками Leopard 2

Передача Україні танків Leopard 2 країнами-експлуатантами є цілком посильним завданням. Влада Польщі висловила готовність передати ЗСУ 14 танків, раніше куплених у Німеччині, а Фінляндія – невелику кількість цих машин слідом за іншими європейськими країнами. На передачі Німеччиною танків Leopard 2 Україні наполягає Франція, яка раніше схвалила постачання в Україну колісних танків AMX-10 RC. Складність питання полягає в тому, що для передачі танків Leopard 2 та будь-якої іншої німецької техніки, яка стоїть на озброєнні європейських країн, потрібен дозвіл Берліна. Доки Шольц не визначитися давати Україні танки чи ні, ніхто не зможе передати Україні Leopard2.

Парадокс у тому, що Німеччина вже передавала Україні різну бронетехніку, включаючи самохідні артилерійські установки, 30 зенітних танків Gepard (на базі танка Leopard ), системи протиповітряної оборони IRIS - T, а нещодавно уряд Шольца вирішив передати нам 40 бойових машин піхоти Marder. Однак у питанні передачі танків Leopard 2 німецький канцлер не поспішає з рішенням із низки причин.

Шольц міркує як міцний господарник: у бундесвері існує проблема недофінансування, а вилучення у німецьких військових танків для потреб ЗСУ поставить питання про їхню заміну та спричинить зайві витрати. За даними "Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу", у 2021 році Німеччина витратила на оборону 49,6 млрд доларів замість 75,5 млрд доларів. Німеччина витрачає на оборону менше ніж 2% від ВВП всупереч стандартам НАТО.

У 2022 році уряд Шольца створив фонд для бундесверу на суму 100 млрд євро. Канцлер обіцяв укомплектувати німецьких військових новими озброєннями. Проте, міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт проводила заходи, спрямовані на збільшення фінансування армії повільно та неефективно. Насправді через складні бюрократичні процедури Федеральний офіс обладнання, технологій та постачання бундесверу освоює не більше 9 млрд євро на рік з оборонного бюджету, у зв'язку з чим німецькі військові стикаються з дефіцитом обладнання та екіпірування.

Науковий співробітник "Європейської ради з міжнародних відносин" Ульріке Франке вважає, що можливості Німеччини у сфері оборони залишають бажати кращого на морі, на суші, у повітряному та кіберпросторі. Чимало галасу наробив скандал навколо 18 сучасних німецьких бойових машин піхоти Puma, які зламалися під час військових навчань у 2022 році. У зв'язку з цим довелося призупинити закупівлю даної техніки для потреб бундесверу та використати перевірені часом бойові машини піхоти Marder у силах швидкого реагування НАТО. Розуміючи масштаб проблем у бундесвері, Шольц не горить бажанням допомагати Україні на шкоду обороноздатності Німеччини.

Іншої думки дотримується голова "Союзу резервістів збройних сил Німеччини" Патрік Зенсбург, вважаючи розумним якнайшвидше передати ЗСУ якнайбільше танків Leopard 2, щоб зупинити режим Путіна в Україні, витіснити російські війська з окупованих територій і запобігти війні в інших європейських країнах. Однопартієць Шольца, депутат від "Соціал-Демократичної партії Німеччини" Андреас Шварц пропонує компромісний варіант – передати Україні застарілі танки Leopard 1, що не вплине на боєздатність бундесверу. Варто зазначити, що броня у прийнятого на озброєння в 1965 танка Leopard 1 гірше, ніж у Leopard 2 і він вважається недостатньо захищеним.

Як США можуть вплинути на Німеччину щодо передачі танків Леопард 2 Україні

Напевно, не обійшлося без американо-німецьких розбіжностей. Німці болісно сприймають тиск Штатів щодо збільшення витрат на оборону. За даними аналітиків Ганса фон дер Барчарда та Крістіни Галлардо, позиція Шольца щодо постачання зброї в Україну дуже залежить від президента США Джо Байдена. Наприклад, США та Німеччина нещодавно домовилися передати ЗСУ бойові машини піхоти Bradley та Marder. Зі 100 необхідних ЗСУ бронемашин, 50 дають американці, а 40 – німці.

Оскільки у Білому Домі не збираються передавати нам американські танки, то і Шольц не поспішає постачати нам Leopard 2. Адміністрація президента США Джо Байдена утрималася від постачання в Україну американських танків Abrams M1 та порекомендувала шукати "європейське рішення". Танк Abrams M1A2 останніх модифікацій важчий за Leopard 2 і важить 66,8 тонн. За оцінками Пентагону, дивізія танків Abrams (близько 263 одиниць) витрачає занадто багато палива (2,27 млн. літрів на добу) і їх складно обслуговувати.

Ось тільки Берлін не переймаються аргументами американців, оскільки німці не бажають витрачатися на військову допомогу Україні самотужки. Шольц припиняє спроби Штатів заощадити за рахунок Німеччини та інших європейських союзників НАТО. Німців влаштував би розклад, при якому половину танків передадуть Україні американці, а частину, що залишилася, їх союзники по НАТО. Віце-канцлер Роберт Хабек не проти поставок Leopard двома країнами, які раніше купували їх у Німеччині.

Шольц затягує ухвалення рішення до чергової зустрічі у форматі Рамштайн 20 січня, у контексті якої можна спробувати переконати Байдена спільно постачати танки в Україну або виторгувати у Байдена якісь преференції в обмін на танки Leopard 2.

Як реагує Росія на військову допомогу Німеччині Україні

Участь американців у постачанні танків в Україну потрібна Шольцю, щоб росіяни не критикували виключно Німеччину у наданні допомоги українським військовим та не виникало асоціацій з діями Третього Рейху. Після Другої Світової війни ще не було прецедентів, коли німецька та радянська бронетехніка брала участь у бойових діях на території України.

Берліну не вигідно, щоб у світі говорили про те, що запорукою успіху України у війні з Росією стали німецькі танки. Шольц не бажає погіршення відносин з РФ на цілі покоління через раніше напрацьовані ділові зв'язки, включаючи постачання російської нафти та природного газу для потреб німецької промисловості та енергетики.

Чому Україні потрібна західна зброя прямо зараз

Тупикова ситуація навколо танків Leopard 2 – це типовий прояв нерішучості та неузгодженості дій наших західних партнерів. Чим швидше ми отримаємо танки, комплекси протиповітряної оборони Patriot, а також ракети ATACMS, тим швидше нам вдасться вигнати російських окупантів з території України і покласти край війні. Інакше вирішити "російське питання" не вийде. Утихомирити агресивну поведінку Кремля і відбити бажання розстрілювати житлові будинки ракетами можна лише за допомогою військової сили. Пройшло вже достатньо часу, щоб Олаф Шольц та інші європейські лідери це зрозуміли.

На думку позаштатного радника Офісу Президента України Олексія Арестовича, в обороні Соледара та Бахмута ЗСУ вимотують найкращих бійців російської армії, яких Кремль кинув для захоплення двох міст. Арестович вважає, що основне завдання полягає в тому, щоб фізично знищити якнайбільше кваліфікованої мотивованої штурмової піхоти противника, заповнити ряди якої буде неможливо.

Проте, всі зусилля українських військових будуть марними, якщо нам не буде з чим перейти в контрнаступ. Ще гірше, якщо росіяни розпочнуть наступ на Київ із території Білорусі до того, як ЗСУ отримає нові партії зброї від країн-членів НАТО. Чим довше західні партнери зволікатимуть з постачанням наступальних озброєнь для ЗСУ та плекатимуть надії на успіх мирних переговорів з РФ, тим більше українських військових та цивільних гинуть від рук російських окупантів, які знають, як грати на протиріччях Заходу на свою користь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини