Головна Статті Суспільство Війна з Росією Подарунок Путіну: кому вигідний вибух на Керченському мосту
commentss Cтатті Всі новини

Подарунок Путіну: кому вигідний вибух на Керченському мосту

Новина про вибухи на Кримському мосту надихнула українців у їх боротьбі з РФ

10 жовтня 2022, 06:05
Поділіться публікацією:

У політичних та експертних колах мусуються різні версії вибуху на Кримському мосту. Поки що незрозуміло, хто зробив такий "щедрий" подарунок на день народження президенту РФ Володимиру Путіну, якому 7 жовтня виповнилося 70 років. Вибух на Керченському мості – результат роботи професіоналів високого рівня. Коментарі розбиралися, кому вигідна руйнація Керченського мосту і до яких наслідків може призвести цей інцидент.

Подарунок Путіну: кому вигідний вибух на Керченському мосту

Хто підірвав Кримський міст

Чому вибух на Кримському мосту вигідний Україні

Російська сторона звинувачує Україну в теракті та вважає, що причиною пошкодження Керченського мосту міг бути вибух замінованого вантажного автомобіля чи мінування опор мосту. Керівництво України не взяло на себе відповідальність за інцидент, але знищення злощасного мосту обговорювалося в наших політичних та експертних колах задовго до того, як сталося.

Ще у квітні 2022 року секретар РНБО України Олексій Данилов заявив, що ЗСУ вдарять по Кримському мосту, якщо трапиться така можливість. У липні представник ГУР Вадим Скибицький повідомив, що Керченський міст потрібно знищити з міркувань безпеки американськими керованими ракетами MGM-140 ATACMS із радіусом ураження 300 км.

Військовий експерт Олександр Коваленко вважав, що зруйнувати об'єкт можна протикорабельними крилатими ракетами "Нептун" українського виробництва з радіусом ураження 270 км, які важко перехопити засобами протиповітряної оборони на малій відстані від цілі. Політичний аналітик Раміс Юнус закликав країни Заходу надати Україні можливість завдати ударів по Керченському мосту.

У тому, що вибух на Керченському мості був результатом добре спланованої операції ЗСУ, не сумнівається військовий експерт Роман Світан. На його думку, такий потужний вибух міг спровокувати осколково-фугасний заряд потужністю щонайменше 300 кілотон у тротиловому еквіваленті. Експерт вважає, якщо судити за характером руйнувань, то застосовувалися ракети Нептун, ATACMS або Гарпун.

У воду обрушилися два прольоти, було пошкоджено кілька несучих конструкцій мосту. Оплавилася частина металоконструкцій через пожежу після витоку нафтопродуктів із пошкоджених цистерн вантажного складу. На думку Світана, вибух начиненого вибухівкою автомобіля не може призвести до таких наслідків, оскільки вибухова хвиля в цьому випадку йде нагору і не приносить руйнувань на поверхні. Виняток можливий лише в тому випадку, якщо міст був побудований неякісно.

Вибух Керченського мосту розрахований на те, щоб змусити російські війська піти з Правобережної України та Криму. За даними російських журналістів-розслідувачів Станіслава Сенькіна та Євгена Кузнєцова на відновлення мосту піде півтора місяці. Поки міст перебуває в аварійному стані, його ризиковано використовувати для перекидання живої сили, техніки, зброї, боєприпасів, пального та інших ресурсів, необхідних для російського військового угруповання на Правобережжі.

Поки росіяни ремонтуватимуть Керченський міст, у ЗСУ з'явиться запас часу для розвитку контрнаступу у Херсонській та Запорізькій областях. Без Керченського мосту Крим перетворитися для росіян із плацдарму для окупації України на клітину, з якої немає виходу. Сухопутний маршрут із РФ до анексованого Криму через окуповані території ненадійний і на деяких ділянках обстрілюється ЗСУ. Доставляти велику кількість військових вантажів авіатранспортом та на поромах не вийде.  

Чому Керченський міст могли підірвати самі росіяни

Підрив Керченського мосту може бути справою рук самих росіян. Голова офісу президента Михайло Подоляк, український політолог Юрій Романенко та його російський колега Андрій Піонтковський не відкидають правдоподібності подібної версії. Адже в Росії навіть не розглядали ракетні удари чи авіаудари з території України як реальну загрозу для об'єкта. У квітні 2022 року російський військовий експерт Сергій Горбачов стверджував, що ЗСУ не мають військово-технічних можливостей, щоб зруйнувати Керченський міст.

Частка істини у цих словах є. США так і не передали Україні далекобійні ракети ATACMS. На думку міністра оборони США Ллойда Остіна в цьому немає потреби, оскільки ЗСУ непогано справляються з російськими військами. Радіус ураження переданих американцями ракет "Гарпун" становить 140 км, чого недостатньо для поразки моста з підконтрольної території України. Навряд чи американці дали нам модифікації з дальністю польоту понад 300 км, враховуючи побоювання щодо атак ЗСУ по території РФ.

Теоретично, українці могли вдарити по мосту ракетами "Нептун" з підконтрольної території Запорізької області, якщо виходити з грубих підрахунків. Наприклад, відстань між підконтрольним Україні мостом Оріхів та Керченською протокою становить близько 250 км, що вписується в радіус ураження українських ракет у 270 км. Наскільки реально завдати високоточного удару протикорабельною ракетою на такій відстані під час руху поїзда, судити складно. Якщо розглядати версію диверсії українських спецслужб із використанням замінованих автомобілів чи мінуванням опор мосту, то така місія потребує наявності "своїх людей" серед осіб, відповідальних за охорону Керченського мосту.

За інформацією аналітика Олександра Коваленка, на в'їздах розміщено стаціонарні комплекси відомчої охорони міністерства транспорту РФ, завдяки яким проводяться ретельні перевірки транспортних засобів щодо перевезення вибухових речовин. За охорону Керченського мосту відповідає морський підрозділ Росгвардії та ФСБ. Якщо міст злетів у повітря через вибух замінованої фури, то її явно пропустили, будучи впевненими, що це транспорт, який перевозив вантаж для потреб російських військових.

Російський політолог Андрій Піонтковський вважає, що за вибухом Керченського мосту стоять наближені до Путіна на кшталт голови Чечні Рамзана Кадирова або засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, які всіляко критикують російський генералітет і намагаються покласти на нього всю провину за провал в Україні. Піонтковський вважає, що російська влада вже змирилася з неминучістю поразки у війні з Україною і тепер їхнє основне завдання зберегти владу в Росії після великого фіаско. Козлами відпущення вирішили зробити російських генералів. Після інциденту Путін доручив ФСБ посилити охорону Керченського мосту.

Політолог Юрій Романенко вважає, що вибух на Керченському мосту – це наслідок внутрішніх розбірок між ФСБ та Міноборони РФ. Експерт припускає, що за вибухом моста може стояти міністр оборони Сергій Шойгу, а його мета — дискредитувати наближених до Путіна із ФСБ та інших спецслужб, відповідальних за охорону об'єкта. Романенко вважає, що спеціальна військова операція в Україні є ініціативою Путіна та ФСБ, і тепер вони хочуть звалити провину на військових.

Шойгу не бажає бути цапом-відбувайлом і вирішив потягнути за собою на дно всіх, хто намагається його прибрати. Підрив моста повною мірою демонструє некомпетентність російських спецслужб та вразливість Росії перед терористичною загрозою. У Кремлі вже розкусили хитрий задум міністра оборони. Не дивно, що після вибуху на Керченському мосту центр Москви оточили підрозділи Росгвардії за підтримки поліції та відбулися арешти військових.

Романенко вважає, що руйнування на Кримському мосту некритичні і його продовжать використовувати для потреб російських військових у Херсонській області, а збитки мають суто символічне значення, завдають удару по іміджу Путіна. Для російського президента Кримський міст — це символ відродження імперської величі Росії та тиску на Україну.  

Роль Заходу у події на Кримському мості

Якщо подивитися на вибух Керченського мосту під іншим кутом, незалежно від масштабів руйнувань, інцидент створює загрозу для спецоперації Росії в Україні. Якщо в інциденті замішані російські військові, то фактично вони діють на шкоду собі та сприяють погіршенню для себе стану справ на фронті. Зі сторони, вибух Керченського мосту виглядає як перемога України та поразка Росії в цілому, без поділу на прихильників Путіна чи Шойгу.

Вибух Керченського мосту стався незадовго після підриву газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2" у Балтійському морі. Послідовність інцидентів на об'єктах, які є символами епохи Путіна, досягненнями його правління наводить на думки, що на російського президента чинять тиск ззовні. Провести такі складні операції могли професіонали диверсійної діяльності на морі, як 6-й загін SEAL (США) або Спеціальна човнова служба (Великобританія).

Точкові асиметричні удари по інфраструктурі Росії відповідають інтересам НАТО. Путіну дають зрозуміти, що будь-який рух у бік застосування ядерної зброї чи розширення масштабів агресії в Україні, що створює загрозу для країн-членів альянсу, спричинить жорстку реакцію, аж до фізичного усунення старішого диктатора.

Американці вже давно практикують убивства лідерів терористичних організацій за допомогою ракетних ударів із безпілотників MQ-9 Reaper. У січні 2020 року американська ракета відправила на той світ голову іранського підрозділу "Ель-Кудс" Кассема Сулеймана та голову іракського угрупування шиїтів "Сили народної мобілізації" Абу Махді аль-Мухандиса. Удари по інфраструктурних об'єктах Путіна — натяк на те, що наступною метою може стати він і ніхто навіть не здогадається, хто сточтиме за цим вбивством.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини