Головна Статті Суспільство Війна з Росією Окупанти тікатимуть. Україна першою у світі застосує на полі бою бомбо-ракети GLSDB
commentss Cтатті Всі новини

Окупанти тікатимуть. Україна першою у світі застосує на полі бою бомбо-ракети GLSDB

Україна отримає новітні бомби GLSDB, які мають більшу точність, потужність і менше схильні до впливу РЕБ противника. Вони можуть реально змінити ситуацію на полі бою, пишуть «Коментарі»

5 лютого 2024, 11:00 comments8977
Поділіться публікацією:

2023 року видання Bloomberg повідомило, що в черговий пакет військової допомоги Україні від Сполучених Штатів увійдуть високоточні бомбо-ракети GLSDB виробництва Boeing на суму до 200 мільйонів доларів. Водночас, джерела агентства розповідали, що на момент оголошення допомоги ці бомби ще не були зроблені, тому найімовірніше з'явиться в Україні лише через дев'ять місяців.

Окупанти тікатимуть. Україна першою у світі застосує на полі бою бомбо-ракети GLSDB

Важливо, скільки таких бомб отримає Україна

На деякий час про унікальні американські бомби забули. Але на початку 2024 року західні ЗМІ поширили інформацію про те, що високоточні бомби передадуть Україні 31 січня. На цю інформацію відреагували у Пентагоні. Зокрема, представник Міноборони США Патрік Райдер наголосив, що про намір передати Україні GLSDB офіційно оголосили ще 2023 року. Проте він відмовився називати будь-які терміни очікуваних поставок.

"З міркувань безпеки операції ми не збираємося підтверджувати конкретні терміни"
, – сказав Райдер.

Водночас, заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд під час візиту до Києва 31 січня повідомила, що Сполучені Штати передали Україні бомби GLSDB. За її словами, вони вже прямують до українських військових на фронт.

Про те, що перша партія GLSDB може з'явитися в Україні вже 31 січня, писало з посиланням на американських чиновників також Politico. Один із них заявив виданню, що нові бомби нададуть ЗСУ "такі можливості, яких ще не було".

Насправді це може бути правдою, кажуть військові експерти. Вони звертають увагу, що нові бомби стріляють на відстань до 150 кілометрів. Дуже важливо, що їх можна запускати з установок HIMARS та М270, які знаходяться на озброєнні ЗСУ. При цьому, як кажуть розробники, є ще одна унікальна відмінність від інших боєприпасів, у повітрі GLSDB розгортає крила та рухається до мети.

Усередині бомби вбудована навігація, що робить її точнішою. Вона також може оминати електронні перешкоди. Тобто, наголошують експерти, GLSDB – фактично невловима для систем протиповітряної оборони супротивника. І ще важливий момент, GLSDB летить досить низько. І навіть якщо ворожа ППО якимось чином помітить її, американська розумна бомба "втече" від неї, оскільки має здатність маневрувати. Тому, наголошують розробники, ймовірність її перехоплення майже нульова.

При цьому, як повідомив голова інформаційно-консалтингової компанії "Defense Express" Сергій Згурець , Україна стане першою державою, яка застосує бомбо-ракети GLSDB у реальних бойових діях. Про це також говорить і ветеран АТО Євген Дикий . За його словами, навіть армія США їх ще не має. Тобто, каже він, йдеться про абсолютно нову розробку, яка лише 2023 року пройшла полігонні випробування. Зараз же, додає Дикий, ЗСУ в реальних умовах матимуть можливість подивитися, на що здатна американська новинка.

А здібності, як стверджує Сергій Згурець, GLSDB надихають. За його словами, йдеться про бомбу малого діаметра, але при цьому дальність її польоту 150 км. Це приблизно стільки ж, скільки у керованих балістичних ракет ATACMS і вдвічі більше, ніж у снарядів GMLRS. Але, каже Згурець, порівняно зі снарядами GMLRS, новий американський боєприпас характеризується більшою точністю та потужністю. Крім цього, що дуже важливо, він менше схильний до впливу коштів РЕБ окупантів. І ще точність бомби становить до 90 сантиметрів.

Але, як вважає Сергій Згурець, все ж таки головною перевагою американської новинки є саме маневреність.

"Якщо GMLRS і ATACMS летять балістичною траєкторією, тобто просто дугою, то ракета GLSDB може радикально змінювати траєкторію згідно з попередніми налаштуваннями у всьому 360-градусному охопленні. Це, наприклад, дозволяє заходити на цілі не лише з фронту, а й із флангу, або навіть із тилу, облітаючи перешкоди",
— наголосив експерт.

Згурець упевнений, що GLSDB може у рази покращити можливості Збройних сил України для ударів по тилу супротивника. І ще, за його словами, бойова частина GLSDB є невеликою і становить 93 кг. Цього має бути цілком достатньо для руйнування таких споруд, як міст. За словами експерта, бойова частина GLSDB більша за 20-кілограмову бойову частину в GMLRS, якими ЗСУ завдавали ударів по Антонівському мосту в Херсоні. Тобто потенціал у американської розумної бомби вищий.

Звертає увагу на високу точність та маневреність бомб GLSDB та військовий оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко . Він також підкреслив, що цей боєприпас має унікальне поєднання реактивного двигуна і бомби, а це дозволить йому бути більш ефективними, ніж боєприпаси М142 HIMARS. Плюс, додає експерт, застосовувати GLSDB можна за ширшим спектром об'єктів.

Водночас Євген Дикий зазначає, що вага нового американського снаряда така, як у авіаційної бомби. Тобто, наголошує він – це "досить серйозна штука". Ветеран АТО прогнозує, що застосування GLSDB змусить окупантів змінювати свою логістику. Експерт нагадав, що коли ЗСУ почали застосовувати HIMARS, які дістають на 70 км, росіяни змушені були змінити всю логістику та навіть "відсунути" командні пункти та систему управління військами.

Тобто, каже Дикий, якщо ЗСУ зможуть стріляти на 150 км, то російська армія знову змушена буде повністю розбудовувати систему управління військами у бою. Як мінімум всі склади зі зброєю та боєприпасами будуть перенесені на безпечнішу відстань.

Також аналітики зазначають, що польова артилерія ворога знаходиться за 30 км від лінії розмежування, тому зі зброєю такої точності практично всю її можна швидко "вичистити". Якщо ж врахувати дальність застосування американських бомб, то вони дістануть до всіх тимчасово окупованих Росією територій, включно з північно-західною частиною анексованого Криму.

При цьому, як припустив у коментарі DW Бредлі Боумен, старший директор Центру військової та політичної влади вашингтонського Фонду захисту демократій, ЗСУ будуть зацікавлені в тому, щоб завдавати ударів саме по пунктах командування та управління, логістичним вузлам, щоб ускладнити командування та управління військами. Також, на його думку, важливими цілями для GLSDB можуть бути бронетранспортери, танки та інша техніка, яка знаходиться у точці збору. Згоден з такою думкою і військовий експерт Петро Черник . Він вважає, що дорога техніка РФ першою потрапить під удар американських розумних бомб. Наприклад, на його думку, ЗСУ можуть "полювати" на Тор-М2, С-300 чи комплекси РЕБ.

Щоправда, за словами ветерана АТО Євгена Дикого, поки що рано радіти інформації про постачання американських розумних бомб. За його словами, тут все залежатиме від їхньої кількості. Якщо їх передадуть кілька тисяч, тоді вони справді можуть серйозно вплинути на перебіг бойових дій. Якщо їх теж дадуть кілька десятків, додає Дикий, то це стане приємним доповненням до того, що мають ЗСУ.

Втім, за інформацією Foreign Policy, Україна може отримати першу партію GLSDB лише з 24 бомб та сумарно 750 до кінця 2024 року.

До речі, у Росії вже влаштували істерику з приводу постачання нових американських бомб Україні. Так, посол Росії у Вашингтоні Анатолій Антонов заявив, що США направляють ЗСУ "нову смертоносну продукцію". Він стверджує, що постачання GLSDB перекреслюють будь-які заяви адміністрації США про бажання досягти мирного врегулювання "конфлікту".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини