Головна Статті Суспільство Війна з Росією Чим небезпечна нова угода Росії та Ірану для України
commentss Cтатті Всі новини

Чим небезпечна нова угода Росії та Ірану для України

Домовленості Москви та Тегерана про створення в Росії виробництва дронів-камікадзе за іранськими технологіями говорять про те, що війна в Україні може тривати ще дуже довго

21 листопада 2022, 04:40
Поділіться публікацією:

За допомогою дронів російське командування продовжить вбивати мешканців українських міст, виводити з ладу електростанції та водопроводи, руйнувати житлові будинки, перебуваючи в тилу та уникаючи лобового зіткнення з ЗСУ. Раніше РФ та Іран домовилися про постачання балістичних ракет Fateh-110, Zolfaghar. Коментарі розбиралися, які аргументи мають спонукати міжнародне співтовариство допомогти Україні убезпечити свій повітряний простір, хто конкретно міг би надати ЗСУ необхідні озброєння та що цьому заважає.

Чим небезпечна нова угода Росії та Ірану для України

Співробітництво Росії та Ірану: наслідки для України

За інформацією прес-секретаря Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, українським військовим доводиться збивати російські ракети з використанням комплексів протиповітряної оборони (ППО), тоді як для цієї мети використовуються протиракетні комплекси (ПРО). Навіть у таких складних умовах ЗСУ порівняно непогано захищають повітряний простір. За даними радника міністра оборони України Юрія Сака, із серпня 2022 року українцям вдалося збити 70% придбаних РФ в Ірані безпілотників Shahed-136. Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що під час масованих обстрілів 15 листопада було збито 70 з 90 випущених по Україні ракет.

Росія запускає крилаті ракети з кораблів в акваторії Каспійського моря або зі стратегічних бомбардувальників у небі над прикордонними областями поза зоною досяжності українських зенітників. У жовтні-листопаді 2022 року росіяни здійснили шість атак з використанням ракет та безпілотників та пошкодили 40% об'єктів енергетичної інфраструктури України. Ще більше збитків росіяни завдадуть, якщо поставлять на конвеєр виробництво дешевих іранських безпілотників. Дальність польоту Shahed-136, відомих також як Герань-2, становить 2 тис. км. Дані дрони-камікадзе літають на висоті 4 км, їх складно  побачити на радарах та збити звичайними засобами ППО. Дальність балістичних ракет Fateh-110 складає 300 км, Zolfaghar – 700 км. Окупанти можуть обстрілювати всю Україну.

Навіть якщо російське угруповання буде повністю розгромлене і вийде звільнити Донецьк, Луганськ і Маріуполь, то завдяки іранським військовим технологіям РФ продовжить нести смерть і горе в українські міста. Україна ризикує повторити долю Саудівської Аравії, яка вже протягом кількох років зазнає бомбардування спонсорованого Іраном шиїтського угруповання "Ансар Аллах" з території Ємену. Єменські хусити отримують зброю та військові технології від іранського спецпідрозділу "Кудс". За підрахунками аналітиків CSIS Сета Джонса та Джозефа Бермудеса, з січня 2016 по жовтень 2021 року хусіти здійснили понад 4 тис. атак з використанням ракет та безпілотників по об'єктах нафтової промисловості, аеропортів і навіть передмістя столиці Ер-Ріяда.

"Ансар Аллах" тероризує Саудівську Аравію, щоб змусити королівську родину припинити надавати військову допомогу світському уряду Ємену, який безуспішно намагаються повалити бойовики. Аналогічно, росіяни необмежено бомбардуватимуть українські міста з метою змусити Банкову ініціювати мирні переговори та піти на територіальні поступки на користь РФ. Такий варіант не підтримає жоден український громадянин, чий будинок опинився на окупованій Росією території, а війна триватиме нескінченно.

Як Росія спонсорує тероризм

Боротьба з тероризмом є вагомим аргументом для сприяння державам, які проводять контртерористичні заходи. США протягом десятиліть інвестували мільярди доларів у зміцнення оборонного сектору Пакистану, чиє керівництво надавало свою територію для транзиту військових вантажів для потреб американських військових в Афганістані, де влаштувалася терористична організація "Аль-Каїда", відповідальна за організацію терактів 11 вересня.

Використання Росією іранських військових технологій додає аргументів на користь її визнання державою-спонсором тероризму з боку Америки та запровадження нових санкцій. Іран перебуває у списку спонсорів тероризму Держдепартаменту США з 1984 року. Сьогодні Тегеран фінансує, окрім єменських хуситів, терористичні організації "Хамас", "Ісламський джихад", "Хізбалла", озброєні угрупування шиїтів в Іраку. Фактично РФ приєднується до фінансування близькосхідних терористів, оскільки гроші, на які купуються технології для безпілотників і ракети, йтимуть у кишеню їхнього спонсора і витрачатимуться на нові провокації проти Ізраїлю, Саудівської Аравії, ОАЕ.

Наприклад, 15 листопада іранський дрон-камікадзе використовувався в атаці на танкер Pacific Zircon в управлінні ізраїльської компанії біля берегів Оману. Під час обстрілу хуситами Абу-Дабі у січні 2022 року загинули троє людей. У березні 2022 року хусіти потрапили до двох нафтопереробних заводів компанії Saudi Aramco в Саудівській Аравії, що позначилося на підвищенні цін на нафту. Росія використовує іранську зброю в Україні для аналогічних провокацій.

Визнання Росії спонсором тероризму дозволить запровадити заборону на купівлю російської зброї, посилити контроль над експортом та імпортом продукції військового призначення, запровадити нові фінансові обмеження. Фінансові та торгові санкції поширюватимуться на будь-яку державу, яка продовжить працювати з Росією. Москва порине в глибоку міжнародну ізоляцію та економічну кризу.

Чим Ізраїль може допомогти Україні

З моменту заснування 1949 року держава Ізраїль розвивається в умовах постійної загрози ракетно-бомбових ударів. Ізраїльські протиракетні комплекси створювалися якраз для протидії іранським ракетам та безпілотникам, які використовують палестинські терористи та "Хізбалла". Ще до російського вторгнення 24 лютого Україна опрацьовувала питання придбання в Ізраїлі протиракетних комплексів "Залізний купол" виробництва Rafael Advanced Defense Systems та Israel Aerospace Industries .

Система дозволяє знищувати ракети та 155 мм артилерійські снаряди радіусом ураження до 70 км. "Залізний купол" використовується для захисту об'єктів цивільної інфраструктури. У травні 2021 року завдяки комплексам "Залізний купол" вдалося знищити 90% із 4,3 тис. ракет, випущених "Хамас" та "Ісламський джихад" з території Сектору Газа по ізраїльським містам. Безпека Ізраїлю забезпечують десять батарей "Залізний купол". Вартість однієї батареї становить 50 млн. доларів, а однієї ракети – 80 тис. доларів.

Для знищення ворожих літаків, балістичних та крилатих ракет дальністю польоту до 300 км Ізраїль використовує комплекси David's Slin g, розроблені ізраїльською компанією Rafael Advanced Defense Systems та американським оборонним підприємством Raytheon. David's Sling розробили як заміну американським комплексам Hawk і Patriot. Одна ракета коштує мільйон доларів. Також на озброєнні Ізраїлю стоїть протиракетний комплекс Arrow, розроблений ізраїльською компанією Israel Aircraft Industries та американським авіаконцерном Boeing для знищення іранських балістичних ракет дальністю польоту від 300 до 2 тис. км. Вартість однієї ракети складає 3 млн. доларів.

Ізраїль розробив спеціальні комплекси для знищення ворожих дронів, які розміщені по периметру кордонів із Сектором Газа, Ліваном та Сирією. Однією з таких розробок є комплекс Drone Dome виробництва Rafael Advanced Defense Systems, який також використовують Греція, Великобританія та Аргентина. Система оснащена датчиками виявлення безпілотників, які виводять з ладу за допомогою радіоперешкод, або спалюють за допомогою лазера. Drone Dome можна встановити на позашляховик для мобільності, а його вартість складає до 3,5 млн. доларів. У квітні 2022 року ізраїльтяни успішно випробували систему Iron Beam, яка знищує безпілотники, снаряди та міни за допомогою лазера.

Проте уряди Нафталі Беннета та Яїра Лапіда утрималися від постачання необхідних Україні озброєнь. Київ розраховує на зміну позиції на тлі перемоги на парламентських виборах в Ізраїлі консервативної партії Лікуд Беньяміна Нетаньяху. Під час розмови з президентом Володимиром Зеленським ізраїльський політик повідомив, що розгляне питання поставки цікавих для нас комплексів. У жовтні 2022 року Нетаньяху заявив, що коли Ізраїль постачає свої озброєння в якусь гарячу точку, то зрештою вони потрапляють до рук Ірану і використовуються проти ізраїльтян.

Ізраїль утримується від постачання озброєнь в Україну не лише через побоювання технологічного шпигунства з боку іранців. Ізраїльське керівництво не бажає загострювати відносини з РФ, чий контингент та зенітно-ракетні комплекси перебувають у Сирії. Між росіянами та ізраїльтянами існують домовленості не заважати один одному. Ізраїльські льотчики регулярно завдають авіаударів іранським військовим об'єктам і конвоям "Хізбалли" зі зброєю на території Сирії.

Ймовірно, в Єрусалимі побоюються, якщо ЗСУ використовуватимуть ізраїльські системи ПРО, тоді російські військові почнуть збивати ізраїльські винищувачі. У травні 2022 року в небі над Сирією по ізраїльському літаку відкрили вогонь з російського зенітно-ракетного комплексу С-300. До того ж, у РФ проживає велика єврейська громада, заради добробуту якої ізраїльському керівництву не вигідно сваритися з Кремлем. Водночас ізраїльські політики повинні розуміти, що їхній супротивник Іран посилюватиметься завдяки співпраці з Росією, отримуватиме фінансування та військові технології.

Чим США можуть допомогти Україні

Американцям є що запропонувати українцям для боротьби з іранськими дронами. Компанія Raytheon розробила мобільний комплекс SAVAGE, що випускає ракету, яка з високою точністю досягає дрону завдяки дистанційному управлінню з комп'ютера та технології штучного інтелекту. Авіаконцерн Boeing розробив мобільний комплекс HELMD, який дає змогу збивати ворожі безпілотники за допомогою лазерної установки. Фірма L3HARRIS представила портативний комплекс VAMPIRE, який автоматично наводить і випускає ракети по дронах і наземних цілях, міститься в бойовому положенні в кузові пікапа і коштує лише 27,5 тис. доларів. Проблема лише в тому, що ці системи озброєнь не надійшли до масового виробництва.

У США є озброєння, необхідні для зміцнення ПРО України. Американці нещодавно поставили ЗСУ два комплекси NASAMS , які знищують крилаті ракети малої та середньої дальності, гелікоптери, літаки, безпілотники та використовувалися для охорони повітряного простору навколо Білого Дому. Також Україна отримала від США 1,4 тис. переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger. Іспанія передала ЗСУ чотири застарілі американські зенітно-ракетні комплекси HAWK. Штати опрацьовують варіант передачі Україні радянських зенітно-ракетних комплексів С-300 зі складів європейських країн-членів НАТО.

Вашингтон не поспішає передавати Києву протиракетні комплекси Patriot, розроблені для знищення ракет малої дальності, авіації, або THAAD – розраховані на знищення ракет малої та середньої дальності. Ці озброєння є наріжним каменем системи ПРО США та їхніх союзників по НАТО. Американці побоюються, що у разі потрапляння Patriot і THAAD до рук росіян їм вдасться розкрити слабкі місця в їх системі ПРО.

Противники постачання систем ПРО в Україну нарікають, що їх не так вже й багато у самих Штатів і вони є критично важливими для національної оборони. На озброєнні США знаходиться 1,1 тис. комплексів Patriot та сім батарей THAAD . Ще одна причина, чому українці навряд чи отримають Patriot або THAAD – це складність даних систем та необхідність тривалої підготовки операторів, тоді як збивати ракети потрібно тут і зараз.

Питання постачання Україні необхідної зброї для знищення ворожих ракет та дронів упирається у гроші, політичні інтереси та побоювання наших закордонних партнерів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини