Головна Статті Суспільство Війна з Росією Чи впаде фронт разом з Авдіївкою. Окупанти близькі до захоплення міста
commentss Cтатті Всі новини

Чи впаде фронт разом з Авдіївкою. Окупанти близькі до захоплення міста

Росіянам залишився всього кілометр, щоб захопити єдину дорогу, яка веде в Авдіївку. На думку експертів, якщо противник зможе взяти цей шлях під контроль, тоді треба виходити з міста, щоб не повторити історію Маріуполя та «Азовсталі»

12 лютого 2024, 10:05 comments1492
Поділіться публікацією:

Росіяни намагаються захопити Авдіївку ще з 2014 року, проте у жовтні 2023 року суттєво активізували дії на цьому напрямку і почали наступ. І для України, і для РФ це місто грає ключову політичну роль. Це дали зрозуміти президенти обох держав. Зокрема, Володимир Зеленський відвідав Авдіївку 29 грудня минулого року, а Володимир Путін 31 січня назвав Авдіївку одним із "найважливіших напрямків". Окрім того, російські Телеграм-канали повідомили, що начебто російський диктатор вимагає захопити це місто до 1 березня. Говорять, що він перед президентськими виборами хотів би записати відео з авдіївського коксохіму "на тіл техніки НАТО".

Чи впаде фронт разом з Авдіївкою. Окупанти близькі до захоплення міста

Ситуація в Авдіївці складна

Що зараз відбувається в Авдіївці

Як повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) "Таврія" бригадний генерал Олександр Тарнавський, окупанти зосередили основні зусилля на Авдіївському напрямку. За його словами, росіяни в першу чергу хочуть встановити контроль над логістичними шляхами забезпечення українських підрозділів на північному фланзі. Окрім того, він повідомив, що противник почав залучати для штурму міста бронегрупи, які підтримують піхоту. 

"Ми бачимо мету противника — за будь-яку ціну і якнайшвидше захопити Авдіївку, Новомихайлівку та втрачені ним минулого літа території. До штурмових піхотних груп ворог дедалі частіше долучає бронегрупи",
— написав Тарнавський у Телеграмі.

Про те, що окупанти намагають перерізати українські логістичні шляхи постачання, розповів в ефірі телемарафону речник прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховій. За його словами, противник має на меті зробити в цьому регіоні оперативне оточення Сил оборони України.

"Якщо вони вийдуть ближче до тієї артерії постачання, тієї дороги, яка проходить повз коксохімічний завод, трохи західніше, то постачання, логістика, заміна і посилення наших підрозділів у операційному районі Авдіївки буде дуже ускладнене",
— сказав Лиховій.

Разом з тим, як підкреслив офіцер 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Сергій Цехоцький, росіяни фактично безупинно атакують місто авіабомбами та  дронами. Як результат, інфраструктуру, всі споруди, будинки майже цілковито знищено. Офіцер також підкреслив, що окупанти і далі намагаються взяти в оточення Авдіївку. Вони заходять з південних і північних флангів, також штурмують у лобову. Більше того, противник змінив тактику пересування під час піхотних штурмів біля Авдіївки. Зараз російські загарбники йдуть на відстані до 15 метрів один від одного. При цьому офіцер підкреслив, що "дорога життя", по якій іде постачання в Авдіївку, наразі під контролем ЗСУ. Разом з тим Цехоцький додав, що незважаючи на те, що у російських окупаційних військ більше людського ресурсу та техніки, дії ворога більше нагадують агонію.

Хоча, як стверджує експерт німецького видання Bild Юліан Рьопке, російські окупанти змогли "перерізати" залізничну лінію в центрі Авдіївки. Їм начебто залишилось всього 700 метрів до "дороги життя". Німецький експерт додав, що ймовірність "падіння" Авдіївки посилюється з кожним днем.

Чи вийдуть ЗСУ з Авдіївки

Ситуація у місті настільки важка, що не варто мати завищуваних очікувань стосовно його оборони, вважає військовий експерт Іван Киричевський. За його словами, якщо ЗСУ не дозволять окупантам просунутись на цьому напрямку, то це швидше виглядатиме, як "військове диво".

Разом з тим радник голови Офісу президента Михайло Подоляк закликав не робити поспішних висновків із приводу ситуації в Авдіївці і попросив дочекатися результатів військового аналізу поточної ситуації у місті від новопризначеного Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. При цьому Подоляк підкреслив, що генерали приймають рішення, виходячи з мінімізації людських втрат

Наразі, говорить ветеран АТО Євген Дикий, поки не перерізана "дорога життя", Україні вигідно тримати Авдіївку і не відходити з міста. За його словами, росіяни стягнули під Авдіївку 40 тис. людей, а це означає, що вони не задіяні на інших важливих для України напрямках. Дикий розповів, що співвідношення сил по особовому складу в Авдіївці зараз становить 1 до 20 і ворог не припиняє "м'ясні штурми". При цьому він стверджує, що противник має шалені втрати у співвідношенні 1 до 12. Проте все одно вісім окупантів все ж заходять у місто.

Окрім того, ветеран АТО стверджує, що Авдіївка може стати першою жертвою "снарядного голоду". За його інформацією, на даний момент українським гарматам не вистачає одразу трьох основних калібрів: 152 мм, 155 мм та 120 мм. Саме тому, розповідає ветеран АТО, всю цінну західну артилерію виводять з міста, оскільки вона не стріляє, бо немає чим, а наражати її на знищення, просто немає сенсу.

При цьому Дикий відзначає, що, очевидно, немає сенсу відправляти в Авдіївку "свіжі сили", які не зможуть протриматися у місті тривалий час без підтримки артилерії. Експерт також додав, що для військових Авдіївки уже підготовлена друга лінія оборони, на яку вони можуть безпечно відійти у разі потреби. В той же час Киричевський додав, що ця лінія оборони знаходиться за 20 км від міста.

Чи станеться обвал фронту, якщо РФ захопить Авдіївку

Насправді, немає єдиної думки із приводу того, чи обернеться трагедією для України втрата Авдіївки. Так, на думку військового експерта, полковника ЗСУ у запасі Романа Світана, у разі відступу військових з міста існує загроза "обвалу" всієї лінії оборони та втрати значних територій на Донбасі. За його словами, Авдіївка – це висота, східна частина міста та промзона – панівна висота. Якщо буде прийняте рішення про вихід із міста, то військовим доведеться відійти на 20 км на захід до другої лінії оборони Карлівка — Очеретине. Тобто йти до наступних висот, бо в низинах військові не втримаються, відзначає експерт. Саме цих 20 км відходу можуть обвалити весь фронт, вважає Світан, і додає, що окупанти готуються до того, що "фронт посиплеться". На його думку, Авдіївку тримають, бо це – військова необхідність.

Не погоджується з цією думкою Цехоцький. За його словами, для окупантів немає стратегічного сенсу у захопленні Авдіївки. Якщо навіть припустити, що ЗСУ вийдуть із міста, то на хід війни це жодним чином не вплине, впевнений офіцер.

Такої ж думки притримується і Євген Дикий. За його словами, Авдіївка знаходиться всередині ворожої оборони. Якщо росіяни захоплять місто, то просто вирівняють її, каже експерт. Так, додає Дикий, ЗСУ буде "трошки далі дострілювати до Донецька", але не більше того.

Разом з тим військовий оглядач Денис Попович припустив, що в разі захоплення Авдіївки, окупанти там створять оперативну паузу, щоб поповнити втрати та перегрупуватися. За його прогнозом, навряд після захоплення міста росіяни одразу спробують наступати на якихось нових напрямках.

До речі, як заявив голова фракції партії "Слуга народу" в Верховній Раді Давид Арахамія, в України вистачить ресурсу для того, щоб вести війну з Росією, лише на два місяці.

Про те, що Україні дуже потрібна зброя сказав також секретар Ради безпеки і оборони Олексій Данілов. При цьому він підкреслив, що у будь-якому разі ЗСУ не зупиняться і будуть продовжувати оборону територій, адже іншої альтернативи просто не існує. Данілов висловив сподівання, що на Заході розуміють, що незалежність України зараз знаходиться під загрозою, і приймуть всі необхідні рішення, щоби відкрити фінансування для країни та постачання зброї ЗСУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини