Головна Статті Суспільство Війна з Росією Чи вдасться після закінчення війни повернути українців додому
commentss Cтатті Всі новини

Чи вдасться після закінчення війни повернути українців додому

Майже 4,2 млн українців знайшли тимчасовий захист в Європі

19 вересня 2024, 18:16
Поділіться публікацією:








Внаслідок російського вторгнення у лютому 2022 року, мільйони українських біженців були змушені покинути країну. Відповідно до загальної директиви ЄС про тимчасовий захист біженців з України до березня 2026 року, приблизно 4,2 млн українців по всій Європі скористалось цією директивою рятуючись від ворожих обстрілів.

Чи вдасться після закінчення війни повернути українців додому

Чи можливо українців повернути додому: думки експертів

Від початку 2023 року також було зафіксовано близько 2,2 млн перетинів кордону України, що свідчить про збільшення кількості біженців. Ці дані свідчать про катастрофічну демографічну ситуацію, яка може створити серйозні проблеми для існування нашої держави в разі закінчення активних бойових дій, коли знадобиться багато робочої сили для відбудови країни.

Як українська влада збирається повертати українських громадян додому

Звичайно, перебування мільйонів українських громадян за кордоном,  переважно працездатного віку, не може не турбувати українську владу, яка шукає шляхи, як повернути їх додому.

Вже зараз, держава планує докорінно змінити політику щодо проживання українців за кордоном, яких зараз налічується більше ніж 7,5 мільйонів. Для українських громадян, які проживають за межами країни започатковують послугу електронний консул або ж Є – консул.

Зокрема планується, що Міністерство закордонних справ буде відігравати роль лідера в забезпеченні всіма необхідними законними правами українців за кордоном. Передбачається що для українських громадян за кордоном збільшать і розширять мережу консульських установ, а також підвищать якість надання цих послуг.

Проте, не завжди дії нашої держави сприяють поверненню українців. Так, вже улітку цього року, українські громадяни чоловічої статі зіштовхнулися з проблемами в консульствах по всій Європі при спробі отримати новий паспорт: дипломатичні представництва нашої держави просто відмовлялися надавати послуги чоловікам призовного віку, посилаючись на закон про мобілізацію.

Ще одним нововведенням є створення Міністерства повернення, яке вже анонсував президент Володимир Зеленський. За його словами, воно відповідатиме за повернення українців з — за кордону, бо у Міністерства закордонних справ просто не вистачить на це сил.

Зеленський зазначив, що без примусу потрібно буде повернути додому студентів та доросле населення з огляду на майбутнє відновлення країни після війни. Чи вийде зробити це без примусу та які саме важелі застосовуватимуться для цього, поки що невідомо.

Президент України сподівається насамперед на повернення чоловіків призивного віку, щоб вони вступили до війська або ж підтримували зруйновану економіку. З цим проханням він звертався до іноземних партнерів. Утім він отримав відмову, адже Європа отримує неабияку вигоду від нового резерву працівників, тому не готова відправляти їх додому.

Проблема в тому, що європейські країни зараз відчувають серйозну нестачу робочої сили, а Польща та Чехія постійно втрачають людей, які могли б заповнити ринок праці. Саме тому європейські країни не готові поки що віддавати українців через банальну економічну вигоду, яку вони отримують від працевлаштування громадян України. Їм вигідно утримувати українців, особливо в тих країнах, керівництво яких останніми роками негативно ставиться до еміграції. Тамтешні компанії змушені шукати працівників у інших країнах, щоб заповнити робочі місця на новозбудованих заводах з виробництва різноманітної продукції.

Україна вже має певні домовленості з Польщею щодо повернення з-за кордону українців призивного віку, але стосується це лише тих, хто незаконно виїхав з країни.

Свою заяву про повернення українських чоловіків додому зробила і Чехія. Так, чоловіків призивного віку, які зараз перебувають за кордоном, Чехія не буде примусово повертати в Україну. Хоча раніше Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що його країна не підтримує українських чоловіків, які намагаються сховатись від мобілізації в Україні, сидячи за кордоном, але варіанту примусового повернення там не розглядають.

Не відстають від президента щодо ініціатив про повернення українців на Батьківщину і українську законодавці. Нещодавно зареєстрований проект закону 11424 передбачає впровадження механізмів фінансування державної демографічної політики до яких відносяться не лише кошти державного бюджету України, але й кошти зовнішніх донорів, а також гранти, які виділятимуться на ці цілі.

Законопроект передбачає створення установи — Фонду відновлення демографічного потенціалу України. Цей фонд має збирати кошти з різних джерел, щоб потім розподіляти їх для фінансування широкого коло проектів, пов'язаних з реалізацією державної демографічної політики.

Чи можливо українців повернути додому: думки експертів

На думку політолога Володимира Фесенка, деякі країни, такі як Норвегія та Чехія, можуть запропонувати фінансові стимули для українців, які повертаються додому. У Великій Британії та інших країнах біженці, які виїхали 2 роки тому, можуть втратити пільги, наприклад, житлову підтримку, якщо вони не інтегруються або не повернуться додому.

Біженці повинні вибирати між інтеграцією в приймаюче суспільство, включаючи фінансову незалежність, і поверненням в Україну, стверджує Фесенко.

Стимули для повернення громадян в Україну здебільшого пропонуються міжнародними партнерами України, а не з українського бюджету, який є обмеженим.

Але першочерговою умовою повернення українців додому є безпека, яка залежить від закінчення війни, наголошує політолог.  В найближчі місяці припинення бойових дій в Україні не очікується, тому це впливає на рішення багатьох громадян залишатися за кордоном довше.

На думку Сергія Притули, відомого шоумена та волонтера, створення нового міністерства, яке буде профільно займатися поверненням українців, не вирішить проблему. Насправді для того, щоб українці повернулися, треба, щоб всі інші міністерства якісно працювали, займалися реформами, розвитком економіки, інвестиційним кліматом і так далі.

Притула стверджує, що люди повернуться, якщо буде виконано два основних чинники: це робота і безпека. Тобто без безпеки, без можливості гідної оплати праці і так далі повернути більшість тих людей, які покинули Україну, в будь-який спосіб, це нереально.

"Чи треба боротися за кожного українця і українку, щоб їх повернути? Очевидно, що так. Чи робить держава для цього якісь правильні кроки? Категорично ні. І, найбільшим ударом по бажанню людей повертатися, зокрема чоловіків, стали ці санкції, які лежать в площині консульських сервісів, коли чоловіки за кордоном отримали обмеження."

Притула стверджує, що якщо подивитися за горизонт, в повоєнну Україну, то відсутність трудових резервів і старіння нації призведе до неминучого підняття податкового тиску на тих, хто залишається тут.

"Якщо ми не повернемо українських чоловіків і жінок з-за кордону, а для існування держави розвитку економіки треба буде багато робочих рук, то це закінчиться тим, що сюди приїдуть у великій кількості представники середньоазіатських країн, африканських країн, бо українському бізнесу потрібні будуть робочі руки.", — зазначає Притула.

На думку волонтера, білоруси не приїдуть в Україну зі зрозумілих причин. Найближчі сусіди з Молдови мають під боком Румунію і Європейський Союз. 2 мільйони українців, які є в Польщі, це найбільший ринок робочих рук українських, який є поряд, і, звичайно, Україна мусить змагатися, щоб їх сюди перетягнути. Але хто сказав, що Польща легко, з посмішкою і без бою відпустить 2 мільйони людей, які інтегровані в їхню економіку? І тому треба пам’ятати, що це ресурс, на який ми розраховуємо. І з ним треба щонайменше по-людськи розмовляти, а не створювати проблеми, стверджує Притула.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини